Revija koja slavi život
 

 JAKOV PRKIC CROPIX
Reporter i dizajner

Šime Kovačević: ‘Život treba slaviti svaki dan‘

Zaštitno lice emisije HRT-a ‘Dobro jutro, Hrvatska‘ modnu reviju koja pršti bojama i vedrinom posvetio je ženama oboljelim ili liječenim iz splitske udruge Caspera jer je toj opakoj bolesti podlegla i njegova sestra.

Zaštitno lice emisije HRT-a ‘Dobro jutro, Hrvatska‘ modnu reviju koja pršti bojama i vedrinom posvetio je ženama oboljelim ili liječenim iz splitske udruge Caspera jer je toj opakoj bolesti podlegla i njegova sestra.

Dugogodišnji reporter HTV-a Šime Kovačević čest je jutarnji "gost" gledatelja diljem Hrvatske zahvaljujući svima znanoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska". Ostavlja dojam stamenog momka koji bi se bez problema snašao javljajući se iz pogibeljnih kriznih žarišta diljem svijeta ili bi se (da kojim slučajem zamijeni avanturistu Bear Gryllsa u emisijama o preživljavanju u divljini), bez većih problema izvukao iz šume usred Aljaske... Pa ipak, njegovo reportersko "tajno oružje" ne poklapa se s dojmom "ruff guya": u njegove priče vješto su utkane emocije, uvijek su tople, s porukom koja navodi na razmišljanje i mame osmijeh zbog zrna pozitive kojim će taj magistar ekonomije i novinarstva završiti javljanje iz rodnog Splita.

Ovih dana, prekaljeni reporter s četvrt stoljeća iskustva - od čega je već 23 godine dio tima HRT-a - i sam je postao priča. U podrumima Dioklecijanove palače prošle subote održana je modna revija "Slavimo život" na kojoj se svestrani Šime (koji je jedan i pol semestar proveo na glasovitoj "Accademia di Belle Arti di Roma" gdje je studirao slikarstvo), predstavio kao modni dizajner. Reviju su organizirali splitska Udruga Caspera čije su članice žene oboljele i liječene od karcinoma te Županijska liga protiv raka. Posebna je i po tome što ju je nosilo dvadeset članica udruge koje su prošle ili prolaze kroz liječenje od podmukle i teške bolesti.

image

Umjesto u slikarske boje i platna, ‘zaronio‘ je u

SASA BURIC CROPIX

Nekadašnji učenik srednje Obrtničke škole Split u suradnji sa samozatajnom suradnicom, krojačicom s otprije surađuje, pobrinuo za dojmljive kreacije koje su prštala bojama.

"Casperice sam upoznao prije dvije godine kada sam radio priču za "Dobro jutro, Hrvatska". Tom prilikom upoznao sam gospođe Sonju i Ivanu, koja je nažalost u međuvremenu izgubila bitku s karcinomom. Tog jutra želio sam ih razveseliti pa sam odjenuo majicu s likom Caspera (dobrog duha iz crtića) i tada mi je gospođa Sonja rekla da sam je time "kupio" za sva vremena. Kada sam dobio poziv splitske Županijske lige protiv raka i doznao tko će mi biti modeli, odmah sam pristao. Moram vam otkriti da vjerujem kako sam onog dana kada smo se gospođa Sonja i ja upoznali, dobio poseban znak s "više distance". Stigao je s druge strane oblaka, s neba. Moja mama zvala se, naime, Sonja. Vjerujem u to da je i sada pokraj mene, iako je već nekoliko godina fizički nema”, kaže Šime Kovačević koji se 2018. predstavio prvom kolekcijom na tada najvećem splitskom modnom događanju, Monturi.

image

Vedrinom i bojama dizajner slavi život

JAKOV PRKIC CROPIX

Njegovom novom kolekcijom dominiraju boje, osnovni light motiv kao da je "kristalna kocka vedrine" Tina Ujevića. Dizajner je opisuje da ju je zamislio u skladu s naslovom, kao slavlje u čast života.

"Život treba slaviti svaki dan. Moj otac je znao reći da svako jutro, kad se probudim, Bogu zahvalim da imam još jedan dan pred sobom. I zašto tako ne započeti dan? Ja znam da mnogi vole tamnije boje, monokrome i umjerenije ali zar nije lijepo vidjeti u ovom sivilu života nekoga tko prođe pored vas u šarenilu? Dan će vam biti veseliji ili barem taj trenutak. Onom koji nosi boje dovoljno je pogledati u retrovizor parkiranog automobila i sve nekako postaje veselije", kaže jedno od zaštitnih lica jutarnje perjanice HRT-a iza kojeg su već četiri prêt-à-porter kolekcije za muškarce i žene.

Kada se povede razgovor o nadahnuću, kaže kako su njegove muze žene koje su nosile reviju, njihova borba, snaga, nepokolebljiv optimizam, sreća kojom su zračile na modnoj pisti. No, kreativni reporter ima još jedan, vrlo poseban motiv za naporan rad na kolekcijama.

"Inspiracija mi je, osim tih gospođa, i moja sestra. Sjećam se kada bi ona odlazila na preglede, kemoterapiju ili na pretragu kompjuteriziranom tomografijom (CT), da tada nemate vremena ni volje za odijevanje. Nervira vas imati košulju s milijun dugmadi ili nešto od umjetnih materijala: nemojmo zaboraviti tu je cijelo vrijeme i nervoza jer iščekujete što se dogodilo s tim prokletim rakom. Pitate se je li stao/ nestao/ili vas izjeda iznutra? Zato sam prilagođenom kolekcijom želio postići da im svi ti pregledi, barem što se tiče odjeće, prođu što jednostavnije", otkriva dizajner.

image

kreacija omiljenog reportera HRT-a nose članice udruge Caspera

JAKOV PRKIC CROPIX

"Po čemu pamtim moju Valentinu ili kako smo je svi zvali skraćeno, Valu? Ona je moja mlađa sestra i svaki brat koji ovo čita zna što znači imati mlađu sestru. Ako ju izgubite, nestane vam veliki dio vas samih, jer život je posložio da je osnovna funkcija/obaveza brata da štiti mlađu sestru. Ali, dogode se trenuci kad ju ne možete zaštititi i tada vam cijeli svijet nema smisla. Pamtim je po osmijehu, po tome što je ona znala mene zaštiti jer kada je naša mama umirala od leukemije, ona je mene uvjeravala da je sve dobro i da će biti dobro. Teško mi je iskreno pisati dalje. Ponovit ću - svaki brat zna što znači imati mlađu sestru. Moj život više nikad neće biti isti", priznaje modni kreator koji je dosad je potpisao oko deset revija.

Kaže kako je razdoblje zatvaranja tijekom pandemije korone iskoristio je kako bi ovladao osnovama šivanja (već otprije dobro kroji zahvaljujući ocu koji je radio građevinske projekte pa mu je prenošenje zamisli na papir i kasnije u stvarnost, na neki način zapisano u DNK), ali dvije revije su mu najvažnije. Osim nedavno održanog modnog događanja u podrumima Dioklecijanove palače, posebna mu je revija koju je, atriju škole u koju su oboje pohađali, organizirao 19. prosinca 2022., na rođendan svoje sestre.

image

Revija u podrumima Dioklecijanove palače oduševila je Splićane

JAKOV PRKIC CROPIX

Kako sve što čini, stvara srcem te uvijek nosi poruku, ne čudi što je će i njegov sljedeći projekt imati posebnu svrhu.

"Iduću reviju posvetit ću svim ljudima koji se bore s rakom, ženama i muškarcima. Sjetite se kad nas, primjerice, zaboli uho, tada pomislimo da je to kraj svijeta za nas. Sada zamislite kako je nekome tko zna da ga nešto iznutra izjeda, a bespomoćan je. S druge strane posvećujem je i svima nama zdravima, da razmislimo koliko je život kratak i da izbacimo iz njega ljubomoru, zavist, zlobu i jednostavno živimo svoje punim plućima", zaključuje reporter.

Linker
27. travanj 2024 22:09