Feljton

Skrivene strasti londonskog pisca! Tri puta se ženio, bio u preljubničkoj vezi sa suprugom slavnog glumca

Iako za sebe govori da je u biti monogaman, britanski dramatičar i scenarist, dobitnik Oscara za film ‘Zaljubljeni Shakespeare’, imao je zamršeni ljubavni život i triput se ženio, a njegova nova biografija otkriva da je bio i u dugoj strastvenoj vezi sa Sinéad Cusack, suprugom glumca Jeremyja Ironsa.

Vjerojatno najveći živući britanski dramatičar, autor komada kao što su “Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi”, “Travestije” i “Prava stvar” te scenarija za film “Zaljubljeni Shakespeare” za koji je zaradio Oscara, pisac koji je prijateljevao s Vaclavom Havelom i Mickom Jaggerom, s kojim su ga često i uspoređivali zbog markantnog lica i senzualnih usnica, 83-godišnji Tom Stoppard proživio je život uzbudljiviji od mnogih drama. Većina pojedinosti je poznata iz medija jer su ga bezbroj puta intervjuirali i pisali o njegovim djelima, ali i o ženama u njegovom životu - o prve dvije supruge, pa o glumici Felicity Kendal s kojom se očekivalo da će se vjenčati, kao i o ženi s kojom se pomalo neočekivano 2014. vjenčao, TV producentici i nasljednici pivskog imutka Sabrini Guinness. Ali nova iscrpna biografija iz pera Hermione Lee koja je upravo objavljena otkriva i da je pisac godinama bio u strastvenoj vezi s glumicom Sinéad Cusack iako je ona bila i ostala u braku s Jeremyjem Ironsom.

image
Naslovnica njegove nedavno objavljene biografije
Promo

Stoppardov život počeo je pod dramatičnim okolnostima: rođen je 1937. kao Tomáš Straussler u Zlinu u Čehoslovačkoj, gdje mu je otac liječnik radio u tvornici Bata. Vlasnik tvornice osobno je 1939. pomogao Tomáševoj obitelji i ostalim svojim zaposlenicima Židovima da pobjegnu iz zemlje pred Hitlerom i Straussleri su otišli u Singapur, pa majka sa sinovima u Indiju, kamo otac nikad nije stigao jer je brod kojim je putovao za njima potopljen.

image
Film ‘Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi’ s Timom Rothom i Garyjem Oldmanom napravio je po vlastitoj drami i sam ga režirao
FOTOGRAFIJE: RIGHTS MANAGED/MARY EVANS PICT

Majka se s vremenom preudala, za Engleza Kennetha Stopparda koji je Tomášu i bratu Peteru dao svoje prezime i doveo cijelu obitelj u Englesku, gdje se Tomáš u internatu zaljubio u krajolike, kriket i jezik i umnogome postao veći Englez od Engleza. Po prošlosti koju nije pamtio nikad nije pretjerano kopao, tim više što mu je očuh ponavljao da “roditi se kao Englez znači dobiti na lutriji”; tek je u srednjim godinama spoznao da je Židov i da su mu mnogi članovi obitelji stradali u konclogorima.

image
‘Zaljubljeni Shakespeare’ s Josephom Fiennesom i Gwyneth Paltrow
FOTOGRAFIJE: ©MIRAMAX/COURTESY EVERETT COLLE

Nije se proslavio kao novinar

Poslije škole nije upisao fakultet, nego se zaposlio u novinama u Bristolu, ali po vlastitom priznanju nije se baš iskazao kao novinar. - Nikad nisam vjerovao da imam pravo ljudima postavljati osobna pitanja. Uvijek sam očekivao da će pozvati policiju ili me gađati čajnikom - rekao je Stoppard koji je pisao o automobilima, premda ne vozi, i o politici, premda na razgovoru za posao u jednim novinama nije znao kako se zove tadašnji ministar unutarnjih poslova. Zato se prebacio na kazališnu kritiku, ali više je uživao u predstavama (i druženju u barovima s tad mladim glumcem Peterom O’Tooleom) nego u pisanju kritika i naposljetku je dao otkaz, preselio se u London i odlučio i sam napisati dramu.

Kad su ga na televiziji pitali o čemu je riječ u njegovoj drami, odgovorio je: o tome da ću se na njoj obogatiti.

Rezultat je bio “Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi”, prštavo duhovit komad u kojem dva vrlo sporedna lika iz Shakespeareova “Hamleta” postaju glavni junaci, a kad je premijera u National Theatre u Londonu u proljeće 1967. pozdravljena ovacijama i sjajnim kritikama, Stoppard je postao zvijezda preko noći, a predstava se prikazivala pune tri godine.

image
‘Indiana Jones i posljednji križarski pohod’ s Harrisonom Fordom i Seanom Conneryjem
FOTOGRAFIJE: ©PARAMOUNT/COURTESY EVERETT COL

- O čemu se radi u vašoj drami? - pitali su ga na televiziji u neumrlom TV novinarskom stilu, na što je Stoppard spremno odgovorio: - Riječ je o tome da ću se na njoj obogatiti. I doista: njegov agent Kenneth Ewing izračunao je da su mu “Rosencrantz i Guildenstern” koji su se igrali diljem svijeta - uključujući i Broadway, gdje su osvojili nagradu Tony, i Hrvatsku, gdje su u predstavi u zagrebačkom ITD-u u režiji Joška Juvančića briljirali Ivica Vidović i Rade Šerbedžija - u deset godina donijeli oko 300 tisuća funti, što bi u današnjem novcu bilo više od tri milijuna funti. Ali novostečena slava i imutak često imaju kolateralne žrtve, a u Stoppardovom slučaju bila je to njegova supruga Josie Ingle, s kojom se vjenčao 1965. i ubrzo dobio sina Olivera.

image
‘Indiana Jones i posljednji križarski pohod’ s Harrisonom Fordom i Seanom Conneryjem
FOTOGRAFIJE: ©PARAMOUNT/COURTESY EVERETT COL

Skromne seksualne ambicije

Nakon uspjeha “Rosencrantza i Guildensterna” obitelj se po običaju imućnih Britanaca preselila u lijepu kuću u selu Marlow udaljenom pedesetak kilometara od Londona, ali Josie je teško padao mužev vrtoglav uspon i to što je u njegovoj sjeni; u depresiji, sve je više pila, na kraju bocu Pernoda na dan, i postajala sve posesivnija i ljubomornija - možda ne sasvim neutemeljeno.

image
Druga supruga bila mu je liječnica i televizijska voditeljica Miriam Moore-Robinson
FOTOGRAFIJE: RON GALELLA RON GALELLA COLLECTION VIA GETTY

Iako su za njega jednom napisali da su mu seksualne ambicije skromne u usporedbi s profesionalnim, a on sam izjavio za sebe da je “u biti monogamna osoba”, Stoppardov je ljubavni život bio prilično uzbudljiv. Još u braku s Josie, počeo je aferu s njezinom najboljom prijateljicom, liječnicom Miriam Moore-Robinson, a sve se doznalo kad je Josie slučajno našla strastvena ljubavna pisma koja je Miriam izmjenjivala sa Stoppardom. Bračnu krizu nije riješilo ni rođenje drugog sina, Barnabyja, napetost u kući postala je nepodnošljiva i par se napokon rastao 1972., kad se Stoppard oženio Miriam, tad već u drugom stanju s njihovim sinom Williamom. Dvije godine poslije rodio im se Edmund i obitelj se, uključujući i Stoppardove sinove iz prvog braka nad kojima je dobio skrbništvo, preselila u veću, raskošniju kuću s bazenom, teniskim terenom i igralištem za kriket.

image
‘Zvjezdani ratovi 3: Osveta Sitha’ s Ewanom McGregorom i Jimmyjem Smitsom
FOTOGRAFIJE: ©20THCENTFOX/COURTESY EVERETT C

Kuća i pripadajući lifestyle bili su iznimno skupi za održavanje, ali Stoppardovi su si to mogli priuštiti: temperamentna Miriam je i sama postala zvijezda dok je popularizirala medicinu na televiziji, pisala knjige o ženskom zdravlju i odgovarala na pitanja čitatelja u novinama te s vremenom osnovala tvrtku Miriam Stoppard Lifeline za prodaju svojih knjiga i ljekovitih proizvoda. Stoppard je nastavio pisati drame, ali i raditi na scenarijima za filmove u holivudskoj produkciji kao što su “102 dalmatinca”, “Bourneov ultimatum” i “Ratovi zvijezda”, često nepotpisan, ali važan i dobro plaćen suradnik: samo za rad na “Indiani Jonesu i posljednjem križarskom ratu” zaradio je oko dva milijuna dolara. No, uz sve obveze i buran društveni život zaposlenom paru nije ostajalo vremena za obitelj pa se brak počeo klimati.

image
Bio je zaručen za glumicu Felicity Kendal, ali su prekinuli prije vjenčanja
FOTOGRAFIJE: CHRIS JACKSON GETTY IMAGES

Dokrajčila ga je ponovno Stoppardova afera, ovaj put s glumicom Felicity Kendal, zvijezdom njegova komada “Prava stvar”, čiji je brak s redateljem Michaelom Rudmanom također bio u krizi. Stoppardovi su se 1992. rastali, ali premda su svi očekivali da će se pisac oženiti s Felicity, glumica se vratila mužu, a Stoppard je neko vrijeme živio sam. Samoća nije dugo trajala. Glumica Sinéad Cusack, dugogodišnja prijateljica, odjednom mu je postala mnogo više od toga, kad je njezin brak s glumcem Jeremyjem Ironsom bio “pod velikim pritiskom”.

image
Glumački bračni par Sinéad Cusack i Jeremy Irons
FOTOGRAFIJE: RON GALELLA RON GALELLA COLLECTION VIA GETTY

U ljubavnom trokutu s udanom ženom

Udana za Ironsa od 1978., Sinead mu je rodila dva sina pa je vjerojatno u braku doživjela i sretne trenutke, ali mnogo je više bilo situacija u kojima se čovjek mogao samo upitati zašto i dalje trpi muža koji je sustavno i javno vara, i to od samog početka. Irons nije skrivao veze sa zvijezdama kao što su Glenn Close i Patricia Kaas, bogatim nasljednicama poput plavokose Francesce Bortolotto Possati, pjevačicom Carly Simon i bezbrojnim manekenkama, glumicama i ostalim ljepoticama.

image
Dramatičar je od 2014. u braku sa Sabrinom Guinness, nasljednicom pivskog carstva
FOTOGRAFIJE: TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORI

Neki su brak opisivali kao “otvoren”, sam Irons jednom je izjavio da je “disfunkcionalan”, a katolkinja Sinéad uglavnom je o tome šutjela, osim što je jednom rekla: - Gledajte, što god vi mislili o ljudima kao što smo ja i Jeremy, mi se trudimo živjeti najbolje što umijemo. Brak se sastoji od raznih boja. Autorici Stoppardove biografije Sinéad je priznala da je u jednom trenutku 1997. njezino prijateljstvo sa Stoppardom “poprimilo novu boju” i postali su par - do te mjere javan da je okolina vjerovala kako se Sinead rastala od Ironsa. Veza je trajala deset godina, ali raspala se ne zbog Ironsa, nego zato što je Sinead nakon duge potrage pronašla sina kojeg je dala na posvajanje kao 19-godišnja neudana majka - sad već odraslog čovjeka i istaknutog irskog političara po imenu Richard Boyd Barret - te se željela potpuno posvetiti odnosu s njim.

image
Na premijeri predstave ‘Leopoldstadt’ sa sinovima Edom i Willom, u veljači 2020.
FOTOGRAFIJE: DAN WOOLLER/SHUTTERSTOCK EDITO

Ujedno se vratila i mužu, ali u kojem je stanju taj odnos, teško je reći; Irons je na pitanje jesu li još u braku nedavno odgovorio: - Pa traje. Stoppard je pak počeo vezu sa Sabrinom Guinness, koja je prije hodala s Rodom Ste­­wartom, Mickom Jaggerom, princom Charlesom i Jackom Nicholsonom, a smatraju je ženom s najboljim vezama na svijetu jer poznaje sve živo, od članova benda U2 do obitelji Rothschild. Vjenčali su se tiho, u matičnom uredu u Wimborneu gdje su prije toga kupili kuću na selu i gdje provode najviše vremena. Stoppard i dalje radi; na premijeri nove drame “Leopoldstadt”, čije prikazivanje je prekinula korona, izjavio je kako ne misli da je ovo kraj.

image
S Marcom Normanom napisao je scenarij za film ‘Zaljubljeni Shakespeare’ za koji su dobili nagradu Oscar
FOTOGRAFIJE: HECTOR MATA AFP

Krv nije voda

Stoppard se dugo izbjegavao suočiti sa svojim židovskim nasljeđem, ali upravo je židovstvo u središtu njegove nove drame ‘Leopoldstadt’ koja govori o asimiliranoj židovskoj obitelji i korijenima koji sežu u Austro-Ugarsku baš kao Stoppardovi. U biografiji se spominje anegdota iz Stoppardova djetinjstva kad mu je očuh Ken, inače žestoki antisemit, spočitnuo kako mi mu posinak trebao biti zahvalan jer ga je ‘učinio Britancem’. Iako je Ken Stoppard Senior dao Tomu i njegovom bratu svoje prezime, navodno je poslije smrti njihove majke 1996. zatražio da ga prestanu upotrebljavati.

'I dalje mislim. A dok mislim, potencijalno pišem', rekao je Tom Stoppard.

Parada slavnih na 80. rođendanu

Čak 500 uzvanika okupilo se na proslavi Stoppardova okruglog rođendana u srpnju 2017. u botaničkom vrtu Physic Garden u Londonu, i to redom najpoznatijih imena. Bili su tu glumci Daniel Lewis, Michael Gambon i Ralph Fiennes, glumice Prunella Scales iz serije ‘Fawlty Towers’, Maggie Smith, Joanna Lumley iz ‘Apsolutno fantastično’, kao i Stoppardove nekadašnje partnerice Sinéad Cusack i Felicity Kendal, montipajtonovac Michael Palin, Pete Townshend iz sastava Who, kuharica Nigella Lawson, bivša manekenka Twiggy, novinski magnat Richard Murdoch i njegova supruga Jerry Hall, kao i Jerryn bivši muž Mick Jagger te glumac Jude Law s partnericom i njegova bivša djevojka Sienna Miller. Ovu paradu slavnih upotpunili su manje istaknuti pripadnici kraljevske obitelji i članovi obitelji Rothschild i svi su se odlično zabavljali.

image
Njegova nova drama imala je premijeru u londonskom kazalištu Wyndham’s
FOTOGRAFIJE: PJRTRAVEL/ALAMY/ALAMY/PROF

Nikad javnim prijevozom

Stoppardov dugogodišnji literarni agent Kenneth Ewing, koji je suradnju s mladim i nepoznatim piscem počeo tako što mu je posudio 100 funti da pokrije dugove, komentirao je kako je Stoppard vječno bio u dugovima i posuđivao novac. - Ipak, čak i tad, kad nije imao novca, Tom se uvijek vozio taksijem, nikad autobusom. Kao da je znao da njegovo vrijeme dolazi - rekao je Ewing. Jednom prilikom Stoppard ga je na ulici zamolio da mu posudi 40 funti za stanarinu, a čim mu je Ewing dao novac, zaustavio je taksi da ga odveze kući. Ewing je, inače, ostao Stoppardov agent sve do svoje smrti 2018. u dobi od 98 godina.

Linker
18. travanj 2024 06:17