SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
Lice nove politike

Skromno ju je odgajala majka sa svojom partnericom, danas je političarka koja fascinira svijet

‘Na svakoj poziciji na kojoj sam bila, moj spol je bio polazišna točka - to da sam mlada žena. Nadam se da jednog dana to više neće biti tema, da se to pitanje više neće postavljati‘, kazala je finska premijerka.

‘Na svakoj poziciji na kojoj sam bila, moj spol je bio polazišna točka - to da sam mlada žena. Nadam se da jednog dana to više neće biti tema, da se to pitanje više neće postavljati‘, kazala je finska premijerka.

Otkako je u prosincu 2019. postala premijerka Finske, Sanna Marin ne prestaje fascinirati javnost cijelog svijeta. Tada je s 34 godine postala najmlađa liderica neke zemlje u povijesti, a danas sa svojih 36 godina ova mlada uspješna žena i dalje zadivljuje time što se čvrsto drži svojih stavova. Kao šefica vlade lijevog centra nije promijenila ploču kada je stupila na funkciju, nego ju je još više usmjerila ‘ulijevo‘.

Podignula je mirovine, ukinula mjere štednje koje je uveo njezin prethodnik Antti Rinne. I nije stala samo na tome, gorljiva zagovornica radničkih prava, predložila je da se u Finskoj skrati osmosatno radno vrijeme. U govoru pred svojom Socijaldemokratskom strankom, ustvrdila je da bi kraće radno vrijeme moglo omogućiti povećanu produktivnost. Marin se zalaže da radni dan u Finskoj traje šest sati. Za tu reformu mora još uvjeriti i preostale četiri stranke u svojoj koaliciji.

image

Sanna Marin je najmlađa premijerka na svijetu.

AFP/PROFIMEDIA

Ova tvrdoglava astrološka škorpionka po svemu sudeći neće odustati od onoga što je zacrtala, pogotovo jer njena osjetljivost na socijalna pitanja ima korijen u ranim danima njenog života. Kada je zasjela na čelo države svi svjetski mediji raspisali su se o tome kako je dijete rastavljenih roditelja, a majka je kasnije pronašla ljubav s drugom ženom.

Ono što su (gotovo) svi previdjeli je činjenica da joj samohrana majka nije mogla financijski priuštiti ono što su mogli drugi roditelji njenim vršnjacima. Novac je uvijek bio ‘na knap‘, Sanna Marin je bila prva osoba iz obitelji koja je studirala na fakultetu. Kao tinejdžerica radila je u pekarnici, dok je za vrijeme studija radila u dućanu kako bi se uzdržavala na fakultetu.

image

Sanna Marin za premijerku Finske izabrana je u prosincu 2019.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Onaj tko je to itekako dobro znao i primijetio njeno skromno porijeklo je ministar unutarnjih poslova susjedne Estonije, koji je Marin nakon imenovanja za premijerku ismijavao, podrugljivo je nazvavši "prodavačicom".

"Nisam to uopće shvaćala. Većina mladih ljudi radi u dućanima ili na drugim nisko plaćenim poslovima, za vrijeme odrastanja", kazala je Sanna Marin u velikom intervjuu za britanski Vogue. Mlada žena kao da je cijepljena protiv slavenske malograđanštine i angloameričkog snobizma, svjesna je da veliki faktor u tome ima zemlja u kojoj je rasla.

"U nordijskim zemljama svako dijete bez obzira na porijeklo ili pozadinu svojih obitelji može postati bilo što u životu", kazala je Marin i dodala da u Finskoj i susjednim zemljama bolje rade na tome da ostvare “američki san” nego Sjedinjene Američke Države.

"Imamo vrlo dobar obrazovni sustav. Imamo također dobar zdravstveni i socijalni sustav koji svakome omogućuju da postanu bilo što. To je vjerojatno jedan od razloga zašto je Finska ocijenjena najsretnijom zemljom na svijetu", pokazala je Marin kako je dobar lider neke zemlje ujedno i njen najbolji PR.

image

Vlada Sanne Marin, 2019.

AFP/PROFIMEDIA

Rođena u Helsinkiju, roditelji su joj se rastali kada je bila beba, osim što su imali financijskih problema njen otac Lauri Marin borio se s alkoholizmom. Nakon razlaza roditelja oca je vidjela svega jednom. "Ako me pitate osjećam li se kao da imam oca, ne osjećam se kao da ga imam. Nisam odrasla s njim i rekla bih da nemam oca", iskrena je Marin.

Nakon što se razišla s njenim ocem, majka se skrasila u malenom mjestu Pirkkala, gdje je zasnovala obitelj s drugom ženom. Sannu su odgojile dvije žene - njena biološka majka i njena partnerica.

Program jednakosti za svakoga

U razgovoru za Vogue otvorila se i o svom odrastanju u obitelji s dvije mame. Kao djevojčica rođena 1985. većinu djetinjstva proživjela je u devedesetima, kada i u toj iznimno tolerantnoj zemlji istospolne zajednice nisu uopće bile tema rasprave, a kamoli da su prepoznate kao jednake pred zakonom. "Oko toga je vladala tišina. I ja sam osjećala tu tišinu. Nisam se osjećala dobro dok sam odrastala, zato što se o tome šutjelo", kazala je Marin za Vogue.

Nakon što je postala premijerka udala se za dugogodišnjeg dečka, bivšeg nogometaša Markusa Räikkönena, kada je njihova kći Emma imala dvije godine. Vjenčali su se u premijerskoj rezidenciji Kesäranta, riječ je o drvenoj vili smještenoj na morskoj obali u Helsinkiju. Zbog pandemije Covida-19 ta rezidencija je ovoj malenoj obitelji postala privremeno boravište, dok im je trajno u okrugu Kaleva manjeg grada Tampere. Sanna je izjavila kako bi se, da ima mogućnost izbora, preselila na selo.

Kao i mnoge zaposlene žene s malenom djecom i Marin priznaje da je za žongliranje između posla i roditeljstva potrebna cijela obitelj. "Majka mi je od velike pomoći u svakodnevnom životu. Vrlo smo bliske", kazala je Marin. Osim toga strastvena je zagovornica podjele roditeljskog dopusta između majke i oca. Sanna i Markus podijelili su porodiljni dopust na pola, svatko je uzeo šest mjeseci.

"Ja sam se mogla vratiti na posao, a on je mogao provesti kvalitetno vrijeme s našom kćeri. Sada imaju tako dobar odnos. Mislim da je vrlo važno da očevi imaju pravo provesti više vremena sa svojim djetetom jer to je tako jedinstvena faza u životu. Naša djeca su malena samo jednom", vrlo gorljivo je razlagala svoje stavove novinarki britanskog Voguea.

Tjedan dana nakon intervjua kojeg je dala u siječnju 2020. na drugi rođendan svoje kćerkice, vlada Sanne Marin najavila je povećanje roditeljskog dopusta za nove očeve s 2.2 na 6.6 mjeseci.

To je samo jedna od mjera koje uvodi kroz svoj Program jednakosti, nadahnuta vlastitim odgojem za cilj si je postavila dobrobit žena i onih s niskim primanjima. Do sada je osim poticanja roditelja da ravnopravno dijele brigu o djeci, Program jednakosti uključivao mjere za suzbijanje obiteljskog nasilja, smanjivanje razlike u plaćama među spolovima i poboljšanje obrazovanja za djecu iz siromašnijih sredina i imigrante.

Neustrašiva pred macho političarima

Njenu koalicijsku vladu čini pet stranaka s političkog lijevog centra. Uz Sannu Marin koja predstavlja Socijaldemokratsku stranku i četiri ostale vladajuće stranke (Stranka centra, Lijevi savez, Zelena liga i Švedska narodna stranka) imaju predsjednice. Dominantno ženska vlada, za tu sjevernu zemlju nije ništa čudno, uzevši u obzir da je Finska prva zemlja na svijetu koja je dala pravo glasa ženama davne 1906., a zastupljenost žena u politici te zemlje nije endemična pojava.

image

Sa švedskom premijerkom Magdalena Andersson nekoliko se puta nalazila kako bi odlučile hoće li se njihove zemlje prijaviti u NATO

AFP/PROFIMEDIA

No svejedno, Sanna Marin, već se dvije godine i osam mjeseci, koliko je na čelu Finske, susreće s epitetima ‘mlada‘ i ‘žena‘ kada se opisuje njen vrlo uspješan mandat na koji je zasjela u vrlo kritičnom trenutku tik pred globalnu pandemiju. Jedan od njenih odvažnih poteza definitivno je zahtjev za pristup Finske NATO savezu. Na tom zacrtanom putu nije se prestrašila ni ratobornog Vladimira Putina, ni desetljećima dugog sporazuma o neutralnosti između Finske i Rusije. A nije se prestrašila ni Zorana Milanovića, koji je rekao da bi primanje Finske i Švedske u NATO savez trebalo uvjetovati. Marin je, da bi otklonila eventualnu blokadu Hrvatske, doletjela u Zagreb gdje se sastala s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Milanovićem.

image

Sanna Marina i Zoran Milanović

ALAMY/PROFIMEDIA

Ono što je zaokupilo domaće medije tijekom njenog posjeta je činjenica da je zbog protokolarnih izmjena finska premijerka hrvatskog predsjednika čekala dvije minute. Iako su Finci poslovično iznimno točni, njihovu premijerku čekanje nije izbacilo iz takta. "Dvije minute mog vremena nisu problem", odgovorila je Marin nakon upita kako komentira što je Milanovića čekala sama na Pantovčaku, istaknuvši da ne želi skretati fokus s onog bitnog.

A posljednje u čemu je ‘skrenula fokus s bitnog‘ je njen odlazak na rock festival u vlastitoj zemlji, za vrijeme njenog godišnjeg odmora. Mlada žena sa suprugom zaputila se na Rusirock festival. Na festivalskom Instagram profilu objavljena je fotografija, nasmiješene Sanne Marin, koja je koncerte došla poslušati odjevena u kratke hlače od trapera, kožnu jaknu i crne čizme. I dok je njen outfit izazvao oduševljenje mnogih, opet se diljem svijeta ovu iznimnu ženu prikazuje kroz prizmu njene mladosti, odjeće i činjenice da je - žena.

Doživjela je to i u svojoj zemlji nakon što je pozirala za finski modni magazin "Trend" u vrtu svoje rezidencije. Odjevena u crni blejzer, ispod kojeg nije imala ništa, uznemirila je finske konzervativce.

Pogađa li je to ili ne, Sanna Marin ne pokazuje, kada je u prilici reći nešto javno osobne prirode ona to čini tako da svaka žena ima koristi od njenih riječi. Može se to pripisati i finskom temperamentu, postoji riječ u tom unikatnom jeziku koji opisuje njihov nacionalni karakter - sisu. Ta kratka riječ za Fince ima gotovo mistično i magično značenje, teško prevedivo na druge jezike, a predstavlja jedinstven finski koncept - njegovo značenje bilo bi snaga volje, odlučnost, ustrajnost i stoicizam.

"Na svakoj poziciji na kojoj sam bila, moj spol je bio polazišna točka - to da sam mlada žena. Nadam se da jednog dana to više neće biti tema, da se to pitanje više neće postavljati. Želim svoj posao raditi najbolje moguće. Nisam niti bolja, niti lošija od sredovječnog muškarca", kazala je Sanna Marin.

Podcjenjivanje je definitivno nije odvratilo od onoga što je zacrtala. "Želim biti sigurna da svatko može imati dobar život, bez obzira na svoje porijeklo. Zato sam zainteresirana za teme, kojima nisam davala previše pažnje", kazala je Sanna Marin.

image

‘Na svakoj poziciji na kojoj sam bila, moj spol je bio polazišna točka - to da sam mlada žena‘.

AFP/PROFIMEDIA
Linker
26. travanj 2024 02:50