Vedrana Šajn predstavlja...

Slasna romska kuhinja: ‘Kuhamo obilato i fino, zato je kod nas svaki dan Božić‘

Osnivačica i urednica Vedrog radija, na kojem promovira svoj materinski, romski jezik i običaje, otkriva da u njihovim jelima uvijek mora biti nešto crveno - jer ta boja odbija uroke i priziva sreću.

Te aven bahtale, s osmijehom nas je na romskom pozdravila Vedrana Šajn (33), osnivačica i urednica Vedrog radija, i tako na svom materinskom jeziku zaželjela dobrodošlicu. Susreli smo se u povodu Svjetskog dana romskog jezika jer ona, među ostalim, surađuje i s Vladinim Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

U svojoj obiteljskoj kući u Pitomači Vedrana nam je približila običaje romske zajednice, koji se kao i kod drugih naroda najviše vrte oko - hrane. A ona to dobro zna jer njezin internetski radio ne promovira samo kulturu i običaje romskog naroda nego i drugih, pa u rodnoj Pitomači početkom ljeta organizira i Festival nacionalnih manjina na kojem se uvijek dobro jede.

Na čemu se temelji romska kuhinja?

- Romi su nomadski narod i kuhinju su uvijek prilagođavali podneblju u kojem bi se skrasili, gdje su osnovne namirnice dobili od seljaka. Mi živimo na granici Podravine i Slavonije, a blizu Mađarske, tako da nam je kuhinja pod njihovim utjecajima. Inače, volimo jako ljuto, jedemo puno mesa i sva jela moraju imati crvenu boju u sebi.

Zbog čega?

- Obožavamo crvenu boju jer, prema vjerovanju, odbija uroke i priziva sreću.

Koliko je u vašim običajima bitna gastronomija?

- Možda i najbitnija jer su romske obitelji velike i uvijek se kuhalo obilato i fino. Kod nas je svaki dan Božić.

Koje vam je najdraže romsko jelo?

- Zapečena pikantna sarma iz pećnice s nekoliko vrsta mesa i domaći kruh.

image
Romska pogača
MARIO KUČERA/CROPIX

ROMSKA POGAČA

SASTOJCI:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 2 žličice soli
  • 1 kvasac
  • 1 žlica domaće masti
  • 300 g usitnjenih čvaraka
  • 3 - 4 žličice mljevene ljute papričice
  • 1/2 l mlake vode


PRIPRAVA:

  1. Od svih sastojaka zamijesiti tijesto te ga položiti u namašćeni lim za pečenje i ostaviti pokrivenog pola sata. Peći na 200 stupnjeva oko pola sata.
  2. U šalici pomiješati 100 ml tople vode, žličicu soli i kockicu maslaca te tom mješavinom premazati vruću pogaču.
  3. Vratiti je još na desetak minuta u pećnicu. Pogaču servirati ohlađenu.
Linker
17. travanj 2024 06:44