NJEN KNJIŽEVNI SVIJET

Slavenka Drakulić izolaciju je iskoristila za pisanje knjige: Evo koje štivo preporučuje čitateljima Glorije

Spisateljica je knjigu eseja ‘Cafe Europa Revisited’ napisala na engleskom, a na jesen će izići u prijevodu njezine kćeri Rujane Jeger.

Književnici Slavenki Drakulić (71) pandemija koronavirusa odnijela je kućna druženja, intimnost, dodire, zagrljaje i poljupce s prijateljima, a višak vremena u izolaciji iskoristila je za pisanje. Nedavno joj je objavljena knjiga eseja “Cafe Europa Revisited” u kojima tematizira život u postkomunističkom društvu, a napisala ih je na engleskom za svojeg američkog izdavača Penguin, dok se hrvatsko izdanje očekuje najesen u prijevodu Rujane Jeger, Slavenkine kćeri.

- Knjiga je zapravo nastavak “Cafea Europa”, objavljene prije 25 godina, a u njoj pokušavam odgovoriti na pitanje koliko smo se promijenili u proteklom razdoblju - govori Slavenka, koja se u slobodno vrijeme opušta uz emisije na Trećem programu Hrvatskog radija. U Švedskoj, gdje živi, sluša ga preko interneta, a njezina najdraža glazbena emisija “Tarantella”, autorice Sonje Gospodnetić, na programu je nedjeljom ujutro.

“Četiri godišnja doba” baroknog talijanskog skladatelja Antonija Vivaldija omiljeni joj je koncertni ciklus, a od TV serijala nedavno ju je oduševila španjolska “Patria”, nastala prema kriminalističkom bestseleru Fernanda Aramburua. Kako su gostovanja dio njezinog posla, smeta je što ne može putovati. - U svibnju sam pozvana na književni festival u francuskom Montpellieru, gdje bih trebala predstaviti prijevod romana “Dora i minotaur”: veselim se tome i nadam se da će dotad ograničenja biti ukinuta - kaže Slavenka Drakulić.

Tri književne preporuke Slavenke Drakulić:

KAD JE NINA ZNALA, David Grossman

Roman izraelskog književnika o obiteljskim tajnama i traumama koje se prenose kroz generacije nadahnut je životnom pričom Eve Panić Nahir i vodi nas iz Čakovca u osvit Drugog svjetskog rata do kibuca u Izraelu i odatle natrag do Golog otoka, mjesta gdje je sve započelo i završava.

image
FRAKTURA

SINOVI, KĆERI, Ivana Bodrožić

Virtuozna generacijska priča o neraskidivoj vezi privatne slobode, ljudskog dostojanstva i društvenih okolnosti. Roman o sinovima i kćerima koji žude za roditeljskom potvrdom i prihvaćanjem društva te roditeljima koji ih iz straha - povređuju.

image
ZNANJE

RADNICI I SELJACI, Viktor Ivančić

Beskompromisni eseji o radnicima, seljacima i šačici poštene inteligencije - notornim gubitnicima tranzicije - koji u egzistencijalnoj krizi preispituju prošlost i tragaju za uzrokom vlastitih nevolja.

image
EX LIBRIS
Linker
15. travanj 2024 21:55