ODJEKNULE SU

Snažne poruke Kate Middleton: ‘Ne smijemo patiti same u tišini!‘

Princeza od Walesa je pokroviteljica nacionalne udruge za pomoć majkama oboljelima od postporođajne depresije.

Topla dobrodošlica dočekala je princezu od Walesa Kate Middleton u Centru za djecu i roditelje Colham u Hillingdonu, a svjetski mediji već danima ne prestaju komentirati snažne poruke koje je uputila - ženama i majkama. Ondje je stigla kao pokroviteljica i predstavnica nacionalne krovne Udruge za mentalno zdravlje majki, koja povezuje više od 120 britanskih organizacija.

Kako je i sama majka troje djece posebnu je pažnju posvetila promociji pilot programa udruge čiji je cilj sustav integriranih potpora za mentalno zdravlje majki koje nakon poroda pate od postporođajne depresije.

image

Grupe za podršku, razmjena iskustava i stručna pomoć su ključni u svladavanju problema

DANIEL LEAL/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Princeza Kate popričala je s majkama, korisnicama sustava potpore, o njihovim iskustvima u prvim mjesecima i godinama majčinstva, razdoblju koje se smatra jednim od najtežih i najkritičnijih u životu svake žene, te im uputila snažne poruke.

image

Postporođajna depresija prema statistici pogađa svaku petu ženu, a stvarni broj je i mnogo veći

DANIEL LEAL/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

"S kakvim god problemima se suočavale, kako god nam se oni činili teškima, a ponekad i nerješivima najvažnije je znati da nismo same. Zbog toga ću uvijek poticati razmjenu iskustava među ženama, te im nastojati omogućiti odgovarajuću stručnu profesionalnu pomoć kad god im je potrebna. Trudnoća i majčinstvo najveće su i najvažnije promjene u životu žena, koje utječu na sve aspekte našeg života - od tijela, psihe i emocija do financija i brige za egzistenciju", izjavila je princeza i zaradila pljesak okupljenih.

image

Princeza je pokroviteljica nacionalne udruge za pomoć majkama

DANIEL LEAL/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

"Svi znamo da trudnoća, rođenja djeteta, briga i odgoj u prvim mjesecima i godinama mogu biti iznimno zahtjevni. Zbog toga se neki roditelji osjećaju usamljenima i prepuštenima sami sebi, a naša je zadaća da to ne bude tako, posebice u svijetlu činjenice da prema statistici svaka peta majka u Velikoj Britaniji osjeća posljedice postporođajne depresije zbog čega zatraže stručnu pomoć.

image

Njezine poruke su snažno odjeknule

DANIEL LEAL/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Što je najgore taj je broj u stvarnosti mnogo veći, jer sa sigurnošću možemo reći da mnoge majke pate same u tišini. Nitko nije imun na osjećaje straha i depresivne trenutke u tom kritičnom razdoblju, pa je naša dužnost da svakome osiguramo potrebne informacije, njegu i stručnu pomoć", izjavila je princeza Kate koja sa suprugom, princom Williamom odgaja sinove Georgea i Louisa, te kćer Charlotte.

Linker
19. travanj 2024 23:54