Veliko srce

Splićanin Kristijan Sindik na kraju nevjerojatnog pothvata: Otrčao 295 kilometara za pomoć oboljeloj djeci

Nakon što se i sam borio s zloćudnom bolešću iskusni maratonac pokrenuo je humanitarno-sportsku akciju ‘Zlatna vrpca - 7 maratona u 7 dana‘ koja je pokrenula veliki lanac dobrote.

- Dosad je prikupljeno 140.000 kuna za liječenje malih pacijenata na Odjelu dječje onkologije KBC Split. Iznad onoga što sam očekivao, kazao nam je Kristijan Sindik, uoči današnje, sedme utrke koja je upravo završila u Tivtu. Unatoč napornom tempu, osjeća se, kaže, odlično te je jedva čeko da zaokruži svoju humanitarnu priču koja je započela u Splitu prošlog četvrtka.

"Svih šest dosadašnjih maratona istrčao sam bez većih poteškoća, no moram reći da mi je četvrti bio najzahtjevniji s obzirom na velik broj uzbrdica te olujnog vjetra koji je oko Pelješkog mosta puhao u prsa. Moja prva i jedina kriza u ovoj akciji bila je upravo na usponu od Opuzena do Rabe, no sretno sam stigao do cilja", zadovoljan je 45-godišnji Splićanin, čiji je plemeniti pothvat potaknuo lanac dobrote širem Hrvatske.

image
Kristijan Sindik pokrenuo je humanitarnu utrku ' 7 maratona za 7 dana'.
BRANIMIR DZAJA

Kristijanova misija poklopila se s tjednom obilježavanja borbe protiv raka, no to nije jedini razlog zbog kojeg je pokrenuo svoj projekt.

"Proteklih godinu dana priča se većinom o pandemiji, a krucijalne teme, poput zastupljenosti onkoloških bolesti kod djece, bačene su u drugi plan. Na Odjelu dječje onkologije nedostaje infuzijskih volumetrijskih pumpi i ostalih aparata, stoga će se novcem prikupljenim ovom akcijom, nabaviti dodatna oprema za liječenje mališana", smatra Kristijan, koji dobro zna kroz kakvu patnju prolaze teško oboljeli mališani i njihovi roditelji jer je prije četiri godine i sam prebolio metastatski karcinom testisa.

Čitajte i: Davor Rostuhar govori o filmu, knjizi i zašto je priča Mire Furlan i Gorana Gajića za njega ideal ljubavi

I sam prošao kroz liječenje

"Krajem 2016. istrčao sam IRONMAN utrku u Barceloni i tada sam prvi put primijetio određene probleme. Nisam odmah pomislio da se radi o raku testisa budući da se ta bolest najčešće javlja kod populacije od 16 do 35 godina, a ja sam tada imao već 41. Dotad sam redovito odlazio na preglede na kojima je sve bilo u redu zbog čega dodatno nisam vidio razloga za brigu. Par mjeseci kasnije tijekom nogometne utakmice s prijateljima dobio sam jak udarac u testise, a kako bol nije nikako prolazila, konačno sam otišao na pregled. Budući da mi je karcinom otkriven relativno kasno, prognoze nisu bile dobre. Već je bio metastatski i zahvatio je limfne čvorove u stražnjem dijelu trbuha", prisjetio se Kristijan najtežeg perioda u svom životu. Tri puna mjeseca išao je na kemotarepije, a potom je uslijedila teška operacija.

image
Kristijan Sindik u Dubrovniku.
BRANIMIR DZAJA

"Radilo se o odstranjivanju limfnih čvorova laparoskopskim putem, vrlo zahtjevnoj operaciji koja je potrajala šest sati. U srpnju 2017. godine izašao sam iz bolnice, s 12 kilograma manje, no sretan što sam pobijedio karcinom. Prije operacije sudjelovao sam u utrci u Svalbardu, norveškom otočju u blizini Sjevernog pola. Bio je to moj inat bolesti", ispričao nam je Kristijan, za kojeg je bolje razdoblje počelo tri mjeseca nakon operacije. Svoj relativno brz i uspješan oporavak velikim dijelom pripisuje odličnoj fizičkoj kondiciji zbog čega je njegov projekt i poruka koliko je važno baviti se sportom. On mu je posvećen od 2008., a osim što se aktivno bavi maratonom i triatlonom, organizator je tradicionalne utrke Split Maraton.

Čitajte i: Potraga je završena! Damir Urban objavio sretnu vijest - davno izgubljeni prijatelj je pronađen

"Čim je prošao krizni period vratio sam se svojoj najvećoj strasti, sportu, i otišao u New York gdje sam ponosno otrčao maraton i dokazao da i dalje mogu trčati velike rute. Mislim da je upravo moja dugogodišnja predanost trčanju i sportu bila presudna u borbi protiv karcinoma jer je moje tijelo bilo u dobroj kondiciji", uvjeren je Kristijan. Osim sporta, ovom hrabrom Splićaninu, koji je po zanimanju diplomirani inženjer elektrotehnike, na putu oporavka najveća je snaga bila obitelj.

image
Kristijan Sindik, a s njim trče Riccardo Kuhar, Rita Billis i Zoran Ateljević.
BRANIMIR DZAJA

"Supruga Sandra te dvanaestogodišnja Iva i desetogodišnja Ana moja su inspiracija i motivacija u svemu što u životu radim. Uvijek su bile tu za mene i uvelike mi olakšale period liječenje. Nijedna od njih se ne bavi maratonom, no moje su najvatrenije navijačice", ističe Kristijan, dodajući da ga danas najviše ispunjava pomagati drugima, zbog čega je i jako ponosan na uspjeh ovog njegovog maratona.

Iako Kristijanova utrka završava u srijedu, akcija traje do kraja veljače te svi koji žele pomoći malim bolesnicima i dalje mogu donirati simboličnih 100 kuna putem IBAN-a HR1424070003106794371 otvorenog u OTP banci d.d. Split.

Linker
15. travanj 2024 09:27