Inspirativna priča

Splitska dizajnerica u novoj pustolovini: ‘Kći je zainteresirana da sa mnom kuha i šiva‘

Splitska dizajnerica Anamarija Asanović u svojoj udruzi Traversha pokreće radionice za djecu kako bi ih naučila slikati, kuhati i šivati... Ukratko, sve ono što zanima i njenu sedmogodišnju kćer Zorku.

Splitska dizajnerica Anamarija Asanović jedna je od onih koji kuju velike planove, ali ih i ostvaruju. Nakon što je u rodnom Splitu osnovala i etablirala svoj modni brend "A_A Anamarija Asanović", kći nekadašnjeg nogometnog asa Aljoše Asanovića upustila se i u organizaciju kreativnih radionica. Osnovala je udrugu Traversha (čiji je naziv inspiriran riječju iz dalmatinskog dijalekta što označava pregaču), u kojoj okuplja sve dobne skupine, a posebno najmlađe - zainteresirane za crtanje, kuhanje, šivanje i kreativni rad općenito.

image

Modna dizajnerica Anamarija Asanović pokazala nam je radionicu gipsa na platnu.

ANTE CIZMIC CROPIX

"Isprva sam organizirala radionice u talijanskoj školi mode i dizajna Callegari, no bila sam ograničena brojem sudionika jer je samo polaznicima te škole bio dopušten dolazak. Htjela sam povećati dostupnost svojih sadržaja, pogotovo tijekom pandemije, kad sam primijetila da ljudi imaju veću potrebu za stvaralačkim radom i kreativnim izražavanjem, ali mi je bio problem pronaći odgovarajući prostor. Pronašla sam ga tek početkom ove godine", govori Anamarija, koja u centru Splita polaznike svojih radionica uči nekim već pomalo zaboravljenim vještinama kao što su kukičanje, vezenje, gips na platnu, a uskoro pokreće i radionice domaćinstva za djecu. Uz to najavljuje druženja na temu zdrave prehrane i odgoja te gostovanja nekih autora knjiga za djecu.

image
ANTE CIZMIC CROPIX

"Zamislila sam to kao tečaj za usvajanje praktičnih svakodnevnih vještina, kao što je prišivanje dugmadi, crtanje, izrada ukrasa, kuhanje i slične stvari kakve su naši roditelji nekada učili i vježbali u školi i kod kuće. Jednom tjedno, tijekom mjesec dana, bit će dovoljno da dijete usvoji ta znanja, da se na svakoj mojoj radionici dobro zabavi i ode kući s osmijehom na licu, s predmetom koji je izradilo i znanjem koje je usvojilo. Na istoj je adresi i prostor za pilates i jogu pa dok djeca sa mnom stvaraju, mame mogu trenirati", kaže dizajnerica kojoj je inspiracija za ove radionice bila njezina sedmogodišnja kćerkica Zorka, pa vjeruje da će se program svidjeti i drugima njezina uzrasta.

image

Modna dizajnerica Anamarija Asanović organizira kreativne radionice za djecu i odrasle

ANTE CIZMIC CROPIX

"Otkako je Zorka krenula u prvi razred, sve je više zainteresirana da sa mnom kuha i šiva, i tako sam došla na ovu ideju. Inače, moja Zorka je jako kreativna, što vjerujem da je naslijedila od mene. Ona je kao i svako dijete, voli se zaprljati bojama, igrati gipsom, a posebno mi je bilo zanimljivo vidjeti kako na lutkama isprobava tkanine različitih uzoraka. Obožavam raditi s djecom, a posebno su zanimljiva zato što im mašta nije iskrivljena ni uništena nekim izvanjskim utjecajima. Baš sam sretna kad najmlađima mogu nešto pokazati i naučiti ih", priča Splićanka, koja je za svoje učenike pripremila, među ostalim, učenje zanimljive tehnike gipsa na platnu.

image

Splitska modna dizajnerica Anamarija Asanović u svom ateljeu povodom predstavljanja jesenske kolekcije

SASA BURIC CROPIX

"S tim se ne može nikako pogriješiti. Što god se napravi s gipsom na platnu, izgleda dobro - od reljefnih cvjetnih i biljnih motiva do geometrijskih likova. Gips na platnu se jako brzo suši pa treba biti brz i učinkovit, ali inače je to vještina koja čovjeka odmara i opušta", priča dizajnerica, koja pritom nije zapustila svoj modni brend pa uskoro planira prvu samostalnu reviju.

"Predstavit ću kolekciju jesen/zima - najavljuje - koja će, osim ženskih modela, prvi put sadržavati i muške. I pritom ostajem vjerna i dosljedna svom dosadašnjem klasično-uvrnutom stilu."

Linker
22. travanj 2024 08:39