priča Zorana Đogaša

Strastveni zaljubljenik u nogomet i Hajduk, ljubav je našao još u srednjoj školi, a sad želi poboljšati Split

Splićani će krajem lipnja na izvanrednim lokalnim izborima birati novu vlast, a miran san nakon mjesečnog košmara zbog raspada dosadašnjeg Gradskog vijeća nudi im somnolog Zoran Đogaš (56). Jedan od naših najiskusnijih neurofiziologa, čija je specijalnost medicina spavanja, novo je ime na domaćoj političkoj sceni - no, ne i u Splitu. Tijekom 26 godina znanstvene, liječničke i akademske karijere odgojio je na tisuće mladih kolega i isto toliko pacijenata liječio od poremećaja spavanja. Poznat je i u sportskim krugovima jer je strastveni zaljubljenik u nogomet i Hajduk, često se može vidjeti i na košarkaškim utakmicama, koncertima, kazališnim predstavama...

"U borbu za gradonačelnika ulazim kao operativac, a ne političar. Sve što sam postigao u životu mogu zahvaliti odličnim procjenama, ustrajnosti i golemom trudu. Odrastao sam u vrijednoj, ali skromnoj obitelji, uz brata i sestru. Pokojni otac Ivan bio je mesar, poslovođa i kasnije koordinator prodaje, a majka Zorka, koja je lani preminula, bila je domaćica i brinula se o svemu. Od nas troje djece ja sam jedini medicinske struke", kaže dr. Zoran Đogaš.

image

Zoran i njegova supruga Varja krajem svibnja su proslavili 29 godina braka, a vole se punih 41 godinu.

SASA BURIC

Ljubav iz srednjoškolskih dana

Da uglednog neuroznanstvenika i somnologa, koji na izbore izlazi kao nestranački kandidat HDZ-a, krasi zavidna životna energija i radni elan, potvrđuje i njegova supruga Varja Đogaš (57). Uz to što su u braku 29 godina, supružnici su i kolege na splitskom Medicinskom fakultetu. Zoran je od 2013. redoviti profesor u trajnom zvanju i uz to je u više mandata (ukupno 13 godina) bio prodekan, a potom i dekan. Njegova supruga Varja je grupni analitičar i psihoanalitički psihoterapeut te docentica i pročelnica Katedre za psihološku medicinu.

"Za ovaj grad nema bolje osobe od Zorana. Obožava ga i znam da bi mu se kao gradonačelnik maksimalno posvetio", kaže Varja Đogaš, dodajući da Splićani mogu biti sigurni da će njezin suprug ispuniti svako obećanje - što ona najbolje zna.

image

Kandidat za splitskog gradonačelnika u suprugu se zaljubio kad je imao 15 godina.

SASA BURIC

Roditelji gimnazijalca Daniela (17) i Vanesse Valentine (28), koja je završila psihologiju i živi u Zagrebu, skupa su gotovo cijeli život. U rujnu će biti 41 godina otkako su se zaljubili, a godinu dana prije nego što su se vjenčali, Zoran je otišao na četverogodišnje usavršavanje u Ameriku. Iako je u SAD-u mogao napraviti sjajnu karijeru, nije dvojio o povratku jer je tako obećao roditeljima i supruzi Varji, koju život izvan Splita nikada nije privlačio.

"Kad smo se zaljubili, Zoran je imao 15 godina, a ja šesnaest. Odrasli smo u istoj četvrti i pohađali istu srednju matematičko-informatičku školu, tadašnji MIOC. Pored svega drugoga, Zoran me osvojio i glasom. Super pjeva i svira gitaru, što je naučio u crkvi. Nakon svih godina braka najviše me oduševljava svojom energijom, uz to što odlično izgleda ", dodaje Varja Đogaš, koja je suprugu oduvijek najveća podrška u karijeri.

Dok je Zoran bio na postdoktorskom usavršavanju na američkom sveučilištu Medical College of Wisconsin u Milwaukeeju, zatrudnjela je s njihovom kćeri Vanessom i prve dvije godine ju je sama podizala u Splitu.

"U nekoliko navrata sam Zoranu bila u posjetu pa smo se dogovorili da Vanessu rodim u Americi kako bi mogao biti sa mnom na porođaju. Kad je imala tri mjeseca, nas smo se dvije vratile u Split. Zoran je u Hrvatsku dolazio ljeti, a mi smo mu se u Milwaukeeju ponovno pridružile oko kćerina drugog rođendana. Nakon toga smo se svi definitivno vratili u Split", govori Varja Đogaš, koja je mužu i sada najveći vjetar u leđa.

image

Supružnici s kćeri Vanessom i sinom Danielom.

SASA BURIC

Obitelj na prvom mjestu

Splitski somnolog na predstojećim izborima sa sigurnošću može računati i na glasove svojih pacijenata. Otkako od 2002. vodi Centar za medicinu spavanja u Splitu, od poremećaja spavanja njegov tim uspješno liječi više od 4500 ljudi.

"Poremećaji spavanja vrlo su ozbiljan problem današnjice i pogađaju više od polovice svjetske populacije. Splitski Centar u samom je europskom, a možda i svjetskom vrhu po uspješnosti, kao i naš Laboratorij za kliničku neuroznanost. Kad sam upisao medicinu, koja me zainteresirala u srednjoj školi, prvo sam razmišljao o neurokirurgiji. Za medicinu spavanja odlučio sam se tijekom boravka u Americi, koja mi je bila dodatna životna škola. Naučila me samouvjerenosti, a zahvaljujući izvrsnim rezultatima na tamošnjem sveučilištu preskočio sam jednu skalu na akademskoj ljestvici i po povratku u Hrvatsku umjesto magisterija odmah sam išao na doktorat", kaže Zoran Đogaš, koji je tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja redovito bio ponajbolji u generaciji.

image

Dr. Đogaš pravi je primjer kako ostvariti skladan obiteljski život i uspješnu karijeru.

SASA BURIC

Unatoč besprijekornoj karijeri, kandidat za splitskog gradonačelnika kaže da mu je obitelj oduvijek na prvom mjestu.

Nikada se nije dogodilo da sa suprugom nije proslavio godišnjicu braka, sinu Danielu i danas najčešće ide na informacije u školu, a kad treba, skuha i ručak. Prije četiri godine supružnici Đogaš bili su podrška sinu Danielu koji je nastupio u emisiji “Supertalent” na Novoj TV gdje su ga bodrili iz studija.

"Pri kraju osnovne škole Daniel je silno htio biti mađioničar i sve je trikove sam naučio. Nas dvoje nismo bili oduševljeni idejom da sudjeluje u toj emisiji jer smo smatrali da je premlad. No, na kraju je sve prošlo super, čak je i dosta daleko dogurao. Ja sam u njegovim godinama bio zaluđen balunom i Hajdukom te šahom, za što je zaslužan moj pokojni otac. U šahu sam bio jako uspješan, a paralelno sam i plivao te igrao vaterpolo. Otac je mene i brata učio i puno toga oko zemlje, tako da smo svojedobno u Postirama na Braču kupili maslinik. Ulje nam je vrhunsko", ističe Đogaš, dodavši da je svojedobno na Brač dopremio i mobilnu kućicu kako bi se više posvetio radu u masliniku, ali ju je brzo premjestio u Crivac, rodno mjesto pokojnog oca.

"S puncem u Kaštelima radim i crno vino babić, za koje smo dobili zlatnu medalju", opisuje svoju ljubav prema zemlji te naglašava kako je odmah spreman zasukati rukave ako mu njegovi sugrađani na skorim izborima ukažu povjerenje.

image

Prijatelji uglednog somnologa kažu da je talentirani nogometaš, a hvale i njegovo maslinovo ulje te vino.

SASA BURIC

Zaljubljen u nogomet, vinograde i maslinike

Prioriteti su mu strateški gradski problemi kao što je ubrzanje procedure oko donošenja novog GUP-a, izgradnja javnih sadržaja na Žnjanu, ubrzano rješavanje gradskih parkinga i stanova za mlade obitelji, kao i za strane i domaće studente. Sa svojim timom radit će, ističe, i na jačanju socijalne osjetljivosti, osobito prema bolesnima, siromašnima te najstarijoj populaciji, kojima i privatno pomaže već godinama.

"I, dakako, ekspresno bismo povukli novac iz europskih fondova koji su nam na raspolaganju kao nikada prije i stvarali uvjete za velike projekte jer je Split neuništivo atraktivan grad i trebao bi biti puno više od ovoga što je sada, između ostalog i centar zdravstvenog, kongresnog i sportskog turizma", pun je planova Zoran Đogaš, koji bi u Split obavezno doveo i Europske igre 2027.

U slučaju da postane gradonačelnik, Zoran Đogaš bio bi pravi primjer da se uz dobru organizaciju i jasan cilj mogu pomiriti poslovne i privatne obaveze.

"Čovjek mora imati vremena za svoje male radosti. U svojoj karijeri puno sam se puta uvjerio da su ljudi koji imaju hobije i život izvan posla mnogo efikasniji na radnom mjestu. Već godinama svakog četvrtka s kolegama igram mali nogomet i mogu biti sigurni da ću im i dalje zabijati golove. Volim se opustiti i uz film i dobru glazbu, pod čime mislim i na klasiku i na rock, ali i na brojne druge kvalitetne glazbene smjerove, a ljeti mi nema dražeg odmora od boravka na nekom našem otoku. Kad sam se odlučio okušati u politici, moja je supruga imala samo jedan uvjet: da nakon Lastova, gdje smo već stalni gosti, ovoga ljeta za nagradu odemo i na Vis", kaže Zoran Đogaš.

Čitajte i: GOSTI SU VEĆ LUDI ZA NJIMA: POSEBNE I INTRIGANTNE TURISTIČKE TURE ZAVLADALE SU SPLITOM

Linker
25. travanj 2024 20:44