Drama u Australiji

Sudac zatražio puštanje Đokovića: ‘Pitanje koje me pomalo i uzrujava je što je taj čovjek još trebao učiniti‘

Iako je sudac presudio u korist srpskog tenisača, ministar imigracija Alex Hawke ‘zadržava osobno pravo‘ da Đokoviću opet poništi vizu i naloži deportaciju - što bi u konačnici imalo mnogo dalekosežnije posljedice.

Neizvjesnost za najboljeg tenisača na svijetu Novaka Đokovića, od srijede 5. siječnja do danas rasla je iz sata u sat, da bi rano u ponedjeljak po našem vremenu dobila nagli obrat. Nakon što je tenisaču odobrena viza za ulazak u Australiju, koja je nakon prebacivanja loptica različitih australskih država i tijela - prošlog tjedna i poništena - Nole je dočekao (bar kratku) zadovoljštinu. Ostao je u toj zemlji sve do ponedjeljka 10. siječnja kada je dočekao ročište, a sudac Anthony Kelly presudio je u korist prvog tenisača svijeta.

image

Đokoviću je viza odbijena u srijedu 5. siječnja.

PAUL CROCK AFP

Đokovićev najveći argument bio je - nedosljednost australskih vlasti oko izdavanja vize, a potom i njenog poništavanja prilikom ulasku u zemlju. Sudac je procijenio da ne postoji valjani razlog zbog kojeg bi se Đokoviću zabranio ulazak u Australiju. Naložio je puštanje tenisača iz imigracijskog pritvora u roku od pola sata. Osim toga, australska vlada dužna je Đokoviću vratiti putovnicu i ostale osobne stvari te mu nadoknaditi sve troškove koji su nastali proteklih dana.

Kako pišu Sportske novosti, ovakva sudačka odluka znači da deveterostruki osvajač Australian Opena i 20 Grand Slamova odmah može otići na terene Melbourne Parka i početi se pripremati za Australian Open koji počinje za sedam dana.

Pogledajte video

Čitajte i: Novak Đoković zaradio je naziv ‘antivaksera‘ i opet podijelio svijet: Svi se čude, ali on ide po svom!

Visoki ulozi

No, čini se da bi ovaj meč mogao dobiti još jedan šokantan obrat, naime Christopher Tran, odvjetnik koji zastupa državu, najavio da ministar imigracija Alex Hawke "zadržava osobno pravo" da Đokoviću opet poništi vizu i naloži deportaciju idućim avionom. Mnogo dalekosežnija posljedica je ta da bi da bi srpskom tenisaču - ako mu viza bude poništena - bio zabranjen ulazak u Australiju iduće tri godine. Što su iznimno visoki ulozi za teniskog asa.

image

Od srijede se nalazi u imigracijskom hotelu.

DAVID GRAY AFP

Tijekom suđenja sudac Kelly kazao je da je Đoković učinio sve što se od njega tražilo da bi dobio medicinsko izuzeće, dokaze je predočio pri dolasku u Australiju. Upute je igračima poslao Australski teniski savez (Tennis Australia), a u njima stoji da je izuzeće mogao dobiti i na temelju pozitivnog PCR testa na covid-19 u posljednjih šest mjeseci.

"Pitanje koje me pomalo i uzrujava je što je taj čovjek još trebao učiniti?", rekao je sudac Kelly, na što se Đokovićev odvjetnik Nick Wood složio s njime. Đoković je također sudjelovao u raspravi putem videolinka, a sudac mu je dao dopuštenje da napusti Park Hotel u predgrađu Melbournea i bude sa svojim odvjetnicima.

Reakcije Đokovića, kao i ostatka njegova tima još se čeka, no na Twitteru se oglasio Ivo Karlović. "Idemo Nole", napisao je Noletov kolega i prijatelj i najstariji tenisač na Touru.

Linker
14. travanj 2024 17:07