Tri legende

Sve je lako i kad si star: Dive u mladosti i u starijim danima, još uvijek vladaju ekranom

Godine su samo broj, tvrde glumice koje se i u poznoj dobi pojavljuju pred kamerama - neke su se vratile iz mirovine, a neke u nju nikada nisu ni otišle, priču o njima donosi magazin Gloria.

Sophia Loren

Talijanska filmska diva Sophia Loren (86) iz umirovljeničkog života, koji provodi u svojoj vili u Ženevi, vratila se glumi na poziv jedinog redatelja kojeg ne može odbiti - svog sina Edoarda Pontija (47). Sedam godina nakon što je s njim snimila kratki film “Ljudski glas” i čak jedanaest od svoje posljednje uloge u dugometražnom filmu, mjuziklu “Devet”, Loren u drami “The Life Ahead”, adaptaciji romana Romaina Garyja, koja se od 13. studenog prikazuje u internetskoj videoteci Netflix, glumi Madame Rosu, ostarjelu voditeljicu vrtića koja se sprijatelji s 13-godišnjim imigrantom. - S Edoardom imam drugačiji odnos nego s ostalim redateljima - objašnjava Loren zašto je pristala na ulogu. - Zna što želi i kako to izvući iz mene. Odličan je sin, ali i divan redatelj, inače ne bih ni radila s njim.

image
Povratak pred kamere mogao bi joj donijeti Oscara.
Shutterstock Editorial/Profimedia

Sophia Loren je i inače ključne poteze u karijeri poduzimala zbog muškaraca.

U mladosti je žudjela za slavom i životom kakav joj otac, imućni inženjer Riccardo Scicolone, nije htio omogućiti - jer se nije želio oženiti njezinom majkom Romildom, nego je napustio obitelj i dopustio da mu kći odrasta u siromaštvu. Zbog toga se s 15 godina prijavila na izbor za Miss Italije i privukla pažnju redatelja i producenata. Potkraj šezdesetih je pak zbog supruga, 22 godine starijeg producenta Carla Pontija, odbacila holivudsku karijeru i vratila se u Italiju. Rodila je dva sina i posvetila se obitelji te prihvaćala samo uloge u europskim filmovima. A sad se zbog Edoarda vratila glumi. Povratak pred kamere, kojim je obilježila sedam desetljeća karijere, mogao bi joj donijeti i novog Oscara, o čemu se sve glasnije govori. A kako je prvog dobila 1962., za ulogu u filmu “Dvije žene”, postala bi glumica s najvećim vremenskim razmakom između osvajanja te najprestižnije filmske nagrade.

Mirjana Bohanec

Pedeset godina nakon što je snimila “Tko pjeva zlo ne misli” redatelja Kreše Golika, zagrebačka glumica Mirjana Bohanec-Vidović (81) vratila se ulozi koja ju je proslavila. U TV serijalu “Dnevnik velikog Perice”, scenarista Albina Uršića i redatelja Vinka Brešana, čija se radnja događa 30 godina nakon priče Golikovog filma, opet glumi domaćicu Anu Šafranek. - Kad su mi ponudili ulogu, uplašila sam se jer nisam znala kako će to izgledati, pa sam ih čak zamolila da malo pričekaju na moj odgovor. Nakon toliko godina nebavljenja glumom nisam bila sigurna u sebe, ali prijateljice su me nagovorile da pristanem. Sad mi se čini da svi jedva čekaju vidjeti kako to izgleda - govori pjevačica, glumica i diplomatkinja, koja ističe da su joj uvijek bile draže kazališne daske.

image
Mirjana Bohanec Vidović u ‘Dnevniku velikog Perice’ s Otokarom Levajem.
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Nikada nisam previše voljela film. Moja prva i jedina ljubav je kazalište.

-No, ovaj put sam uživala, među ostalim i zato što sam se prisjetila atmosfere i prijateljstava sa snimanja “Tko pjeva zlo ne misli” - dodaje Bohanec-Vidović. Za glumce kaže da mogu biti u mirovini na papiru, ali tko se jednom inficira glumom, od nje nikada ne odustaje. Zato ne odbacuje mogućnost da je nakon “Dnevnika velikog Perice” vidimo u još nekoj ulozi. - Danas se u svim medijima, posebno na televiziji, uglavnom forsiraju mladi. Ipak, za ozbiljne poslove trebate i neko iskustvo. No, ne žalim se previše. U životu sam jako puno radila pa mi se čini da sam zaslužila malo se sada i odmoriti - ističe Mirjana Bohanec-Vidović.

Joan Collins

Mirovina? To nije za mene, kratko i jasno kaže britanska glumica Joan Collins (87) kada je upitaju do kada još misli snimati filmove. Iza svojih riječi čvrsto stoji, pa i dalje neumorno niže uloge. U crnohumornoj komediji “The Loss Adjuster”, koja bi u britanska kina trebala doći krajem mjeseca, glumi udovicu, a u televizijskom serijalu “Glow and Darkness”, koji ovih dana snima u Madridu, srednjovjekovnu kraljicu.

- Jedna sam od posljednjih poveznica zlatnog doba Hollywooda i današnjeg svijeta filma. Tada je sve bilo puno veće i blještavije, pa i moja karijera, ali sretna sam da me ljudi i dalje žele gledati - govori Collins, najpoznatija kao zavodnica Alexis Colby iz sapunice “Dinastija”, lik s kojim dijeli puno osobina.

image
Tajna njenog uspjeha je u tome što, kaže, pazi na sebe.
Shutterstock Editorial/Profimedia

Ne skriva da je i sama velika zavodnica, koja je osvojila mnogo muškaraca i pet puta se udavala.

Posljednji put udala se 2002., za 32 godine mlađeg filmskog producenta Percyja Gibsona. - Kako održavam formu? Kao prvo, ne prežderavam se. Uvijek pojedem samo pola onoga što je na tanjuru, ali zato se ničega ne odričem. Pijem vino, jedem deserte i tost, u kavu stavljam šećer... Pokušavam dovoljno spavati, uvijek se mazati kremom za sunčanje i prije spavanja staviti noćnu kremu. Pazim na sebe - otkriva Joan Collins tajnu svoje dugovječnosti.

Linker
18. travanj 2024 09:20