Supruga kraljica Camilla sigla je na probu u Westminstersku opatiju

 JAMES WHATLING/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA
POČELO JE

Sve oči su uprte u njih: Camilla i Charles stigli na generalnu probu za krunidbu

Britanski monarh bit će okrunjen u Westminsterskoj opatiji u nazočnosti dvije tisuće uzvanika iz cijelog svijeta uz direktan televizijski prijenos.

Britanski monarh bit će okrunjen u Westminsterskoj opatiji u nazočnosti dvije tisuće uzvanika iz cijelog svijeta uz direktan televizijski prijenos.

Još svega nekoliko dana dijeli nas od najvažnijeg društvenog događaja godine i krunidbe britanskog monarha kralja Charlesa III. Više-manje je sve poznato, dogovoreni su svi detalji i svi znaju svoje uloge te što trebaju raditi. No, za tako veliki i važan događaj treba sve i isprobati na stvarnim lokacijama i u stvarnom vremenu, pa su tako kralj i njegova supruga kraljica stigli na generalnu probu u Westminstersku opatiju. U njihovoj pratnji bili su princ i princeza od Walesa, te njihova djeca prinčevi George i Louis, te princeza Charlotte, baš kao i kraljeva sestra princeza Anne i premijer Rishi Sunak.

Prije toga je šest tisuća pripadnika oružanih snaga uvježbavale marš od Buckinghamske palače od Westminsterske opatije, a uzbuđenje se osjećalo na svakom koraku. Najveći obožavatelji već kampiraju na otvorenom, kako bi si osiguralli najbolja mjesta za praćenje procesije u subotu.

image

Kralj Charles III.

JAMES WHATLING/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA
image

Princeza Catherine

JAMES WHATLING/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA JAMES WHATLING/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA
image

Princ Louis i princ William

STEFAN ROUSSEAU/PA IMAGES/PROFIMEDIA STEFAN ROUSSEAU/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Iako je dužnost vladara britanske monarhije preuzeo nakon smrti svoje majke Elizabete II. u rujnu lanjske godine, kralj Charles III. još nije i službeno okrunjena glava.Buckinghamska palača je još u listopadu lanjske godine odredila subotu, 6. svibnja 2023., kao dan krunidbe Charlesa III., a ceremonija će se održati u Zbornoj crkvi Svetog Petra u opatiji Westminster. Premda su mnogi smatrali da će monarh inzistirati da se svečanost održi u lipnju, kao znak sjećanja na krunidbu njegove majke 1953., to se nije dogodilo, a u skladu sa stoljetnom tradicijom slavlje će predvoditi kanterburški nadbiskup.

image

Održana je generalna proba za povorku

JONATHAN BRADY AFP

Krunidbi će prisustvovati dvije tisuće uzvanika iz cijelog svijeta, što je četiri puta manja brojka od broja uzvanika na krunidbi Elizabete II. Prema tradiciji prisustvuju joj svi članovi kraljevske obitelji, a procesija započinje odlaskom iz Buckinghamske palače prema westminsterskoj opatiji, a nakon slavlja okrunjenom monarhu i njegovoj supruzi na povratku u Buckinghamsku palaču pridružit će se i ostali članovi obitelji, nakon čega će se kralj obratiti javnosti s balkona Buckinghamske palače.

image

Šatori su već postavljeni u središtu Londona

DANIEL LEAL AFP

Idućeg dana, u nedjelju 7. svibnja na rasporedu je koncert pod nazivom "Lightening up the Nation" u dvorcu Windsor koji će se uživo prenositi u televizijskom prijenosu, a na njemu će nastupiti globalne ikone i zvijezde suvremene glazbe u pratnji filharmonijskog orkestra i plesača, čija imena još nisu objavljena. Za koncert se ne prodaju ulaznici, nego se organizira nacionalna lutrija, a najveći sretnici dobit će ih - besplatno. Pozivnice su već upućene predstavnicima volonterskih i humanitarnih udruga čiji su pokrovitelji Charles i Camilla.

image

Već se ćuvaju najbolja mjesta za dan krunidbe

DANIEL LEAL AFP
image

Figurice kralja i kraljice postavljene su diljem Velike Britanije

PAUL ELLIS AFP
image

Odjeća koju će kralj Charles III. nositi na krunidbi izložena je u Buckinghamskoj palači

VICTORIA JONES AFP
image

Tunika i kraljevski ogrtač

VICTORIA JONES AFP
Linker
28. travanj 2024 21:27