Odstupanje od stvarnosti

Svi promašaji Netflixove serije o prevarantici koja je izigrala njujorško visoko društvo

Uzbudljiva priča o imigrantici njemačko-ruskog podrijetla Anni Sorokinoj koja je uz pomoć novostečenih veza i financijskih prevara živjela u New Yorku na visokoj nozi, dok nije uhićena i osuđena na 12 godina zatvora, ne prati u potpunosti stvarne događaje...

Kako uspješno prodavati maglu i tako si, premda nakratko, osigurati život na visokoj nozi, osnovna je ideja gledanog serijala Projekt Anna na Netflixu. Priča prati istinit događaj, prevaranticu Annu Sorokin, imigranticu njemačko-ruskog podrijetla koja je potkraj 90-ih godina prošlog stoljeća uz pomoć novinarske akreditacije uglednog časopisa, uvjerila njujoršku elitu da je bogata nasljednica iz Europe, kako bi si vezama stvorenim među imućnim prijateljima i financijskim prevarama osigurala "high life".

Priču o Anni među prvima je 2018. objavila američka novinarka i spisateljica Jessica Pressler: Netflix i televizijska producentica Shonda Rhimes njezinu ideju razvili su u serijal i uključili Pressler u projekt od devet epizoda. Premda je sve prikazano, tvrde, živa istina, neki detalji ipak upadaju u oči, pa je Jessica Pressler - čiji se lik u seriji zove Vivian Kent, a časopis u kojem upoznaje Annu kao novu pripravnicu nosi naziv Manhattan, o njima progovorila za portal Vulture.

image

Priču o Anni kroz devet epizoda možete pogledati na Netflixu

NETFLIX/EVERETT/PROFIMEDIA

Razlike između stvarnih događaja i fikcije svjesni su i u Netflixu, piše Tatler, jer svaka epizoda, kažu, počinje fusnotom: "Cijela ova priča je potpuno istinita", nakon čega slijedi: "Osim dijelova koji su potpuno izmišljeni."

Odstupanje od stvarnosti

Prvo odstupanje od činjenica odnosi se na odnose šefova u redakciji prema mladoj praktikantici i prevarantici (u seriji njezin lik tumači Julia Garner). Scenarij prati pridošlica iz Europe koja se mora boriti protiv patrijarhalnih predrasuda na poslu, no Pressler je potvrdila u intervjuu da to "u stvarnosti nije tako". Kaže da njezine šefove zanima samo rad i kvaliteta odrađenih tema, a ne tko ih obavlja, no takav stav je za potrebe serije izmijenjen.

"Mislim da su šefovi u seriji zamjena za patrijarhalne odnose u uredima općenito", kaže Jessica Pressler.

image

Nekoliko je nedosljednosti u seriji o prevarantici koju glumi Julia Garner

NICOLE RIVELLI/ NETFLIX/ THA/HOLLYWOOD ARCHIVE/PROFIMEDIA

Čitajte i: Obmane i laži Anne Sorokin: Prevarantica desetljeća i nakon izlaska iz zatvora ne prestaje sanjati o - milijunima

U seriji je njezin lik, Vivian, prikazan kako svesrdno pomaže Toddu Spodeku, branitelju Anne Sorokine na suđenju, nakon što je raskrinkana i kad su na naplatu došli vrtoglavi iznosi računa za kupljenu dizajnersku odjeću, obuću, torbice i najskuplje restorane. Njegov lik tumači Arian Moayed. Pravi odvjetnik je za BBC izjavio da mu niti jedan novinar nije pomogao u Anninoj obrani na sudu.

Sljedeće odstupanje odnosi se na Annino predstavljanje u Netflixovom projektu: kad ju je glumica Julia Garner posjetila u zatvoru gdje je završila nakon što je u travnju 2019. osuđena na 12 godina, pokazalo se da je u stvarnosti puno simpatičnija.

image

Anna je odslužila šest godina zatvora

SUPPLIED BY LMK/IPA/IPA/PROFIMEDIA

Čitajte i: Zvijezda Netflixovog hita susrela se s pravom Annom Sorokin: ‘Bilo je baš zastrašujuće‘

"Ona je zapravo jako slatka. Iznimno je šarmantna. Vrlo je nježna. Ali njezin glas postaje manje umiljat kad je očito da nešto želi", izjavila je glumica prošlog mjeseca za magazin Town and Country. Prevarantica je međuvremenu provela šest godina iza rešetaka, a ovih dana puštena je iz zatvora kako bi ju preuzela Američka imigracijska služba: najvjerojatnije ju čeka protjerivanje. Kako je objavio Insider, Netflix joj je platio 320.000 dolara za prava na njezinu životnu priču što je potrošila na plaćanje računa za odvjetnika. Kako će vratiti pozamašan iznos za život koji je žarko htjela, premda si ga nije mogla priuštiti, zasad nije poznato.

Linker
23. travanj 2024 00:56