Cillian Murphy kao Oppenheimer

 UNIVERSAL PICTURES - ALBUM/ALBUM/PROFIMEDIA
FILMSKA DIJETA

Svi su iznenađeni: Cillian Murphy je zbog nove uloge živio na jednom bademu dnevno

Irski glumac Cillian Murphy znatno je smršavio zbog uloge u filmu "Oppenheimer", u kojem je redatelj Christopher Nolan opisao život američkog fizičara, tvorca atomske bombe.

Irski glumac Cillian Murphy znatno je smršavio zbog uloge u filmu "Oppenheimer", u kojem je redatelj Christopher Nolan opisao život američkog fizičara, tvorca atomske bombe.

Život i rad američkog fizičara J. Roberta Oppenheimera, koji će u kolektivnom sjećanju čovječanstva zauvijek ostati upisan kao tvorac atomske bombe, 56 godina nakon njegove smrti ekraniziran je na filmskom platnu. Posla se u biografskom filmu "Oppenheimer" prihvatio redatelj Christopher Nolan, koji je naslovnu ulogu dodijelio svom 47-godišnjem miljeniku Cillianu Murphyju. Irski glumac sivo-plavih očiju, čiji pogled pamti svatko tko se ikad s njim susreo, proslavio se ulogom u serijalu "Peaky Blinders", a za Nolana je bio jedini izbor za tu ulogu.

"Kad me Chris pozove, ne premišljam se, nego bez razmišljanja prihvatim njegovu ponudu, pogotovo ako je glavna", našalio se glumac koji je s redateljem Christopherom Nolanom već surađivao - u ratnoj drami “Dunkirk”, akcijskim spektaklima o Batmanu u trilogiji “Vitez tame”, te znanstveno-fantastičnom “Početku”.

image

Cillian Murphy i Emily Blunt na londonskoj premijeri

HOGAN MEDIA/SHUTTERSTOCK HOGAN MEDIA/SHUTTERSTOCK

"Kad sam Cilliana prvi put pogledao kroz objektiv kamere znao sam da sam pronašao glumca kakvog sam godinama tražio. Osim toga Cillian je tip glumca koji je za ulogu spreman učiniti sve", izjavio je Christopher Nolan referirajući se na činjenicu što je Murphy sve bio spreman učiniti zbog uloge gangstera Thomasa Shelbyja u "Peaky Blindersu". Da poveća tjelesnu masu i ojača muskulaturu za ulogu žestokog uličnog momka iz Biminghama Cillian Murphy je, premda vegetarijanac iz uvjerenja, ponovno počeo konzumirati meso, a na snimanju, premda je nepušač, nije vadio cigaretu iz usta, jer je ona opasnim frajerima iz tog vremena bila zaštitni znak.

image

Cillian Murphy se zbog uloge Oppehheimera - izgladnjivao

SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA

"U jednoj sezoni, a snimili smo ih šest, u prosjeku bih skurio tisuću komada. I to bez filtera. Sva sreća da su se rekviziterke dosjetile da nam nabave biljne pušilice, inače bismo svi dobili otrovanje nikotinom", ispričao je Cillian Murphy, koji je sličnu torturu prošao i u pripremama za snimanje filma "Oppenheimer". Američki atomski fizičar bio je poznat kao strastveni pušač, koji cigaretu nije vadio iz usta - pušio je pet kutija na dan, a obožavao je i martinije. Kako je živio na cigaretama i alkoholu izgledao je poput duha, jer je sa svojih 182 centimetra visine težio svega 58 kilograma. Cillian Murphy, pak, visok je 177 centimetara, pa njegova standardna težina od 70 kilograma, nikako nije odgovarala liku Oppenheimera koji je zamislio u svojoj glavi.

image

Glumačke zvijezde "Oppenheimera": Matt Damon, Emily Blunt, Cillian Murphy i Florence Pugh

HENRY NICHOLLS AFP

Kako nije odlučio preuzeti znanstvenikov način i stil života odlučio se na gladovanje, pa je njegova kolegica Emily Blunt u razgovoru za filmski portal Extra izjavila kako je Cillian Murphy živio na jednom bademu na dan. I sam glumac je u razgovoru za britanski The Guardian priznao kako je znatno smršavio za ulogu, ali je odbio reći koliko je kilograma izgubio. A isto je tako odbio opisati čime se i koliko hranio, jer ne želi druge poticati na ludosti kakve sam čini.

"Bila je to svojevrsna euforija, ta riječ najbolje opisuje atmosferu na snimanju "Oppenheimera". Pritom uopće ni na što drugo nisam mislio, osim na scenu koju toga dana snimamo, hrana mi je bila posljednja na pameti", izjavio je Cillian. Poznato je kako višednevno ili višetjedno gladovanje može izazvati osjećaj euforije nakon što se prebrode tzv. acidozne krize ili zakiseljenost organizma. U nekim alternativnim medicinskim školama gladovanje se preporučuje u svrhu čišćenja organizma ili borbe protiv nekih bolesti, ali nipošto ne kao - metoda mršavljenja.

image

Cillian Murphy svoju metodu mršavljenja ne želi promovirati, jer je potencijalno - opasna

HENRY NICHOLLS AFP

Upravo zato Cillian Murphy nije želio specificirati što je točno i kako radio da postigne izgladnjeli izgled slavnog atomskog fizičara. Cillian Murphy inače je poznat po svom osebujnom stilu, koji nimalo ne nalikuje uobičajenom načinu života holivudskih zvijezda. Sa suprugom Yvonne McGuinness, umjetnicom iz Kilkennyja, te sinovima Malachyjem i Aranom, živi u predgrađu Dublina, uz obalu Irskog mora, na tzv. dublinskoj rivijeri za siromašne.

Linker
28. travanj 2024 09:32