Pjesma godine

Tko je Bonnie Raitt, glazbenica koja je pobijedila Beyonce, Adele i Harryja Stylesa?

Jedno od najvećih iznenađenja ovogodišnje dodjele nagrada Grammy bila je Bonnie Raitt, koja je odnijela nagradu za pjesmu godine. Nominirani u toj kategoriji bili su Taylor Swift, Lizzo, Harry Styles, Beyonce i Adele, pa je jasno otkud taj element iznenađenja.

Bonniena pjesma "Just Like That" nadmašila je konkurenciju: "All Too Well (10 Minute Version)" od Taylor Swift, "About Damn Time" od Lizzo, "As It Was" Harryja Stylesa, "Bad Habit" Stevea Lacyja, "abcdefu" od GAYLE, "Break My Soul" od Beyonce, "Easy On Me" od Adele, "God Did" DJ-a Khaleda te "The Heart Part 5" Kendricka Lamara.

I sama Bonnie bila je iznenađena kad je proglašena pobjednicom.

image

Nagradu joj je uručila Jill Biden

USA TODAY NETWORK/DDP USA/PROFIMEDIA

"Tako sam iznenađena, ne znam što bih rekla. Ne pišem puno pjesama, no jako sam ponosna što ste prepoznali ovu", rekla je.

Ovo je od 2008. godine prvi put da je pjesma koju je napisao samo jedan autor odnijela pobjedu. Posljednji put to je uspjelo pokojnoj Amy Winehouse sa "Rehab".

Bonnie, glazbenica rođena prije 73 godine u kalifornijskom Burbanku svoju je pobjedu opisala kao "nestvaran trenutak", a otkrila je da su joj inspiracija za pjesmu bili darivatelji organa i pokojni pjevač i tekstopisac John Pine, koji je preminuo od koronavirusa u travnju 2020. godine.

U svom pobjedničkom govoru spomenula je tekstopisce kao "ljude koji kopaju po duši, marljive ljude koji su uglazbili ideje".

Na dodjeli Grammyja osvojila je i nagradu za najbolju americana izvedbu za "Made Up Mind" i najbolju pjesmu američkih korijena za "Just Like That".

Posljednji put na Grammyjima je slavila 2013. godine kad je osvojila nagradu za najbolji americana album za "Slipstream".

Raitt je istaknula da je posebno ponosna na nominaciju za pjesmu godine.

"Uvijek sam ponosna kad prepoznaju moj rad. Priznanje za pjesmu godine zbilja je veliko. To je zbilja važna stvar za mene, jako sam ponosna", rekla je na crvenom tepihu uoči dodjele.

image

Inspiracija za pjesmu bili su joj darivatelji organa i pokojni pjevač i tekstopisac John Pine, koji je preminuo od koronavirusa u travnju 2020. godine.

VALERIE MACON AFP

Raitt, kći broadwayskog izvođača Johna Raitta i pijanistice Marge Goddard, imala je samo 21 godinu kada je potpisala ugovor s Warner Bros. Recordsom, a debi album koji je nosio njeno ime izdala je 1971. godine.

Prvu nominaciju za Grammy dobila je 1979. godine kao najbolji rock vokal za pjesmu pjesmu "You‘re Gonna Get What‘s Coming". Veliki uspjeh postigla je albumom "Nick Of Time" iz 1989., koji je uključivao istoimeni singl, ali i singlove "Thing Called Love" i "Have a Heart".

image

Bila je iznenađenje večeri

VALERIE MACON AFP

Prve četiri nagrade Grammy osvojila je s uspjehom tog peterostruko platinastog albumom i to u kategorijama album godine, najbolja pop vokalna izvedba, najbolja rock vokalna izvedba te najbolja snimka tradicionalnog bluesa za suradnju s Johnom Leejem Hookerom na "I‘m In The Mood".

Njezin sljedeći album, "Luck of the Draw" iz 1991. godine postao je sedam puta platinast, a s njega su se izdvojili singlovi "Something to Talk About" i "I Can’t Make You Love Me".

Za njega je dobila još tri Grammyja, ponovno za najbolji pop vokal i najbolji rok vokal te za najbolju rock izvedbu.

Sljedeći album "Longing in Their Hearts" iz 1994. godine osvojila je Grammyja za najbolji pop album.

Tijekom karijere surađivala je s glazbenicima kao što su Prine, Warren Zevon, Jackson Browne, The Pointer Sisters i Little Feat. Objavila je dosad 21 album, a na svojoj web stranici poručila je da joj je nadraže stvarati glazbu s porukom.

Linker
18. travanj 2024 09:19