Životna priča

Tko je desna ruka Joe Bidena, prva žena u povijesti Amerike koja će obnašati tu funkciju?

U Sjedinjenim Američkim Državama svi govore samo o budućoj potpredsjednici, jer sad kad je Joe Biden i službeno pobijedio na izborima, ona će biti prva Amerikanka jamajkansko-indijskih korijena koja će obnašati tu funkciju.

Otkad se pojavila na američkoj političkoj sceni, kalifornijsku senatoricu Kamalu Harris (55) sunarodnjaci ili vole ili joj nisu skloni, stoga će njezin zadatak u predstojećoj predsjedničkoj kampanji biti pridobiti sumnjičave i razočarane sunarodnjake iz oba politička tabora. To je glavni razlog zbog kojeg ju je demokratski predsjednički kandidat Joe Biden (77) izabrao za svoju potpredsjednicu, čineći pritom povijesni iskorak. Kamala Harris je, naime, prva žena koja će postati američka potpredsjednica. Karizmatična političarka jamajkansko-tamilskih korijena ispunila je obećanje kad je nedavno sažela da će se, kako je nedavno sažela, baciti na posao - osvajanje Bijele kuće.

Specijalnost joj je 'probijanje leda' na javnoj sceni što čini od 2003., kad je unatoč zlogukim izbornim predviđanjima postala prva okružna tužiteljica San Francisca.

Sedam godina kasnije opet je ispisala povijest te postala i prva žena i prva Amerikanka jamajkansko-indijskih korijena na mjestu državne tužiteljice Kalifornije. Već je tada pokazala osobinu da kad se nečega prihvati, ne odustaje dok ne ostvari zacrtano. Razlog zbog kojeg joj je upornost zaštitni znak krije se u rečenici koju je davno naučila od majke Shyamalaje Gopalan, istaknute američke endokrinologinje i istraživačice raka dojke koja je 2009. podlegla karcinomu debelog crijeva: "Nikad nemoj dopustiti da ti drugi govore tko si. To im trebaš pokazati." U kojoj mjeri ju je majka oblikovala, otkrila je u preklani u autobiografiji "The Truths We Hold”.

Izniman uspjeh roditelja

"Mami je bilo jasno što u Americi znači odgajati dvije crne djevojčice, moju dvije godina mlađu sestru Mayu i mene. Nije mogla izbjeći da nas zbog boje kože gledaju s visoka, stoga je dala sve od sebe da nas podigne kao žene pune samopouzdanja kako nas rasizam ne bi obeshrabrio u postizanju ciljeva".

Zato ne čudi što joj je mama najveći uzor, uz Thurgooda Marshalla, prvog Afroamerikanca koji je postao sudac Vrhovnog suda i Constance Baker Motley, prvu tamnoputu senatoricu u američkoj povijesti (zastupala je državu New York).

Shyamala Gopalan je, naime, imigrantica s juga Indije koja je nakon stjecanja diplome iz endokrinologije i nutricionizma u domovini dobila stipendiju za nastavak naobrazbe na Kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyu. Ondje se priključila istraživačkom timu koji je proučavao rak dojke i prihvatila ponudu da ostane u Americi. Istraživanje je nastavila na sveučilištima Illinois te Wisconsin te postala članica elitnog znanstvenog tima američke Komisije za rak dojke. Ukratko, jedan je od znanstvenika zaslužnih za otkriće hormona estrogena kao jednog od receptora raka dojke (rad je objavljen 1967.), kojim su poboljšani izgledi oboljelih u borbi protiv opake bolesti.

Jake i vrlo sposobne žene

Ni mlađa sestra kandidatkinje za američku potpredsjednicu ne zaostaje za majkom, borkinjom protiv rasne i rodne diskriminacije. Maya Harris je, naime, odvjetnica specijalizirana za područje ljudskih prava i politička komentatorica kabelskog tv-kanala MSNBC, a bila je i savjetnica Hillary Clinton tijekom njezine predsjedničke kampanje 2016. godine. Igrom sudbine, Kamala Harris je početkom 2017., nakon što je prisegnula za kalifornijsku senatoricu (na toj poziciji zamijenila je demokratkinju Barbaru Boxer koja se povukla u mirovinu), postala članica senatskog Odbora za nadzor obavještajnih službi.

Naime, za ispražnjeno mjesto u odboru nitko se nije otimao, jer je zbog osjetljive prirode posla izvan dosega medija i stjecanja političkih bodova, pa je Kamala Harris iskoristila priliku učiti o sigurnosnim službama.

Sudjelovala je i u povijesnoj istrazi zbog miješanja ruskih hakera u predsjedničku kampanju Hillary Clinton.

Dakako, sestri nije smjela ništa otkriti. Kako god bilo, to iskustvo pomoglo joj je dokazati se kao političarka za teške zadatke.

I otac kalifornijske senatorice Donald Harris izgradio je uspješnu akademsku karijeru. Danas je profesor emeritus na Sveučilištu Stanford ponosan na obje kćeri, no starijoj zamjera nespretnu izjavu o eksperimentiranju s marihuanom. Kad su je novinari jednom prilikom upitali da li ju je probala, lakonski je odvratila: ”Po ocu sam Jamajčanka. Što mislite jesam li?”

Sretno djetinjstvo

"Moja kćer trebala bi pripaziti na izjave. Nisu svi Italoamerikanci mafijaši niti svi Jamajčani puše travu", rekao je nekadašnji imigrant, danas ugledan američki ekonomist.

Suprugu Shyamalaju Gopalan upoznao je početkom šezdesetih na studentskom protestnom maršu u Berkeleyu protiv rasne nejednakosti. Imali su slične političke stavove, oboje su bili pridošlice željni afirmacije u novoj domovini. Vjenčali su se 1963. i preselili u Oakland gdje je on predavao ekonomiju, a ona je gradila karijeru kao istraživačica.

"Imala sam sretno rano djetinjstvo, odrastala sam u domu punom knjiga koji je mirisao po indijskim začinima. Kad otac, obožavatelj jazza, nije puštao ploče Johna Coltranea, mama je pjevala gospel", piše u autobiografiji.

Kako su joj roditelji bili podjednako ambiciozni, karijere su ih naposljetku razdvojile.

Njezin otac dobio je namještenje u Wisconsinu dok je njezinu majku istraživanje raka odvelo na McGill University u Montrealu u Kanadi. Ponuđeni uvjeti bili su predobri da bi ih odbila, a kako njezin suprug nije htio ići s njima, 1971. odlučila se razvesti. Kamala to životno razdoblje ne pamti po dobru, nedostajali su joj tata i prijatelji u sunčanoj Kaliforniji. S druge strane, u Montrealu se morala suočiti ne samo s hladnoćom i usamljenošću, nego je školovanje nastavila na francuskom jeziku. Jedina riječ koju je prvih dana upamtila u školi - jer ju je često ponavljala - bila je: "Quoi, što?”

Kad je i to teško razdoblje prošlo, upisala je studij ekonomije i prava na uglednom crnačkom sveučilištu Howard, u Washingtonu. Nije potrebno posebno isticati da je vikende provodila na demonstracijama u prijestolnici zbog aparthejda u Južnoj Africi ili ma kojeg povoda. Bilo je to vrijeme kad je glazbenik Prince objavio album "Purple Rain”, predsjednik Ronald Regan osvojio je drugi mandat, a Steve Jobs predstavio svoje računalo Macintosh. Njezina prijateljica iz studentskih dana, Shelley Young-Thompkins, otkrila je: ”Trudile smo se izgledati ozbiljno. Zamijenili bi nas za profesorice zbog aktovki koje smo nosile na predavanja, što nam je bio kompliment.”

Gradila život po svom

Nakon što je 1989. diplomirala, Kamala Harris odlučila je postati tužiteljica. Njezina obitelj nije bila oduševljena jer su imali loše iskustvo s provoditeljima zakona, koji se često izvrtao protiv Afroamerikanaca i drugih marginaliziranih grupa. No Kamala je znala da se sistem može mijenjati iznutra, ako ga dobro upozna. Stoga je u ljeto 1988. otišla na praksu na Viši sud okruga Alameda u Oaklandu, gdje je jednog petka popodne policija uhitila majku dvoje djece osumnjičenu za preprodaju droge. Zapravo je bila nedužna i imala nesreću naći se u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu. Kako je zatvorena pred kraj radnog vremena, sudac koji ju je trebao osloboditi umalo se zaputio kući. Da nije bilo uporne Kamale koja se založila za ženu, provela bi vikend u zatvoru. Kako se tom prilikom iskazala, u uredu tužitelja pri tom sudu ponudili su joj stalni posao kad diplomira, što je prihvatila. Zadržali su je i kad im je rekla da je pala na pravosudnom ispitu. Naime, polagao se u lipnju, a rezultati su stigli u studenom.

"Nema veze, radit ćete kao obična činovnica dok ne položite", rekli su joj. Kad je gotovo godinu dana kasnije otklonila zapreku i prisegnula kao zamjenica tužitelja, bio je to jedan od najvažnijih dana u njezinom životu.

Prilika koja se ne popušta

Poslije devet godina dobila je ponudu u uredu tužitelja u San Franciscu. Objeručke ju je prihvatila i tako počinje uzlazna putanja nekadašnje tužiteljice, a danas političarke koja će, pobijede li demokrati, postati šefica drugog najmoćnijeg ureda u Americi.

Najbolje od svega je da je održala obećanje dato sebi na početku karijere - u sistem je donijela promijene na bolje.

Naime, 2003. omogućila je rehabilitaciju - stjecanje srednjoškolske diplome i pronalazak posla - za maloljetnike osuđene zbog posjedovanja droge kojima je to prvi prijestup. Na promjenu ju je nadahnula prijateljica iz djetinjstva, Lateefa, koja je završila u zatvoru zbog krađe u dućanu. Kad je oslobođena, posvetila se dobrotvornom radu s rehabilitiranim pripadnicima bandi u San Franciscu, zbog čega joj je 2003. dodijeljena nagrada “Genius Grant” zaklade MacArthur.

"Zapitala sam se što bi bilo s Lateefom da je osuđena zbog posjedovanja droge? Ona je razlog zbog kojeg vjerujem u drugu šansu", napisala je u autobiografiji.

Sretna u ljubavi

Koliko god djelovala čvrsto, postoje trenuci kad joj je potrebna pomoć supruga Douglasa Emhoffa (55), korporativnog odvjetnika i partnera u uredu DLA Piper. Kako se lani natjecala za predsjedničku kandidatkinju svoje stranke (pri čemu je žestoko nagazila Joea Bidena na rasnom pitanju) te je na kraju odustala zbog podrške birača Bidenu, na jednom predizbornom skupu na nju je, zbog tko zna kojeg razloga, nasrnuo agresivan neznanac. Osiguranje nije moralo reagirati jer ga je na pozornicu strelovito oborio Douglas Emhoff.

Otkako je 2013. upoznao suprugu preko zajedničkih prijatelja, za njega postoji samo Kamala. Rijetko će otvoreno pokazati zaštitnički instinkt, ali insajderi tvrde: ”Jao si ga onome tko je krivo pogleda”. Vjenčali su se 22. kolovoza 2014. u sudnici u Santa Barbari. Nemaju zajedničku djecu, no Kamala Harris ponosna je pomajka njegovom sinu Coleu i kćeri Elli iz prvog braka. Posinak senatorice diplomirao je na Colorado Collegeu i radi u kompaniji William Morris Endeavor, dok pokćerka pohađa Parsons School of Design. Maćehi su odmilja nadjenuli nadimak "Momala”, a ako pobijedi na izborima, postat će druga najvažnija obitelj Amerike. Njihov otac nema ništa protiv titule prvog muškarca koji bi u Bijeloj kući mogao ponijeti titulu “druge dame”. Štoviše, u odvjetničkom uredu dogovorio je rad iz Washingtona preko sestrinske tvrtke, a sad je očito kako će mu se plan i ostvariti.


ČITAJTE I:

Životna priča omiljenog demokrata! Joe Biden u mladosti tragično izgubio suprugu i kćer, a kasnije i sina

Najveću životnu tragediju Biden nije zaboravio! Na grobu voljenog sina potražio je snagu

‘Mama, upoznala sam gentlemana‘: Kako je Jill preokrenula i zacijelila život Joea Bidena

Linker
24. rujan 2023 15:53