Proglašena je za Michelinovog mladog chefa godine 

 VEDRAN PETEH CROPIX
VELIKO PRIZNANJE

Tko je Gabriela Filca, prva žena koja je ispisala povijest hrvatske gastronomije i ponijela titulu Michelinovog mladog chefa godine?

Sa samo 23 godine naslijedila je Denija Srdoča i preuzela "Nebo", restoran hotela Hiton Costabella, i tako postala najmlađa hrvatska chefica u fine diningu, a ovih je dana za svoj rad dobila i posebno priznanje.

Sa samo 23 godine naslijedila je Denija Srdoča i preuzela "Nebo", restoran hotela Hiton Costabella, i tako postala najmlađa hrvatska chefica u fine diningu, a ovih je dana za svoj rad dobila i posebno priznanje.

Gabriela Filca, 25-godišnja chefica renomiranog restorana Nebo by Deni Srdoč u Rijeci, ušla je u povijest kao prva žena u Hrvatskoj koja je osvojila prestižnu titulu Michelinovog mladog chefa godine. Time je još jednom potvrđeno da je riječ o jednoj od najperspektivnijih mladih chefica na domaćoj gastro sceni.

image

Gabriela, kaže, kako je najviše naučila od svog mentora Denija Srdoča

VEDRAN PETEH CROPIX

"Osjećaj je nevjerojatan", emotivno nam je poručila Gabriela nakon osvajanja nagrade. "Ovo priznanje za mene ima dvostruko značenje, s jedne strane predstavlja nagradu za dosadašnji trud, a s druge me inspirira da nastavim istim entuzijazmom i još više se trudim u budućnosti. Neizmjerno sam zahvalna što me je put doveo baš do Denija Srdoča, koji je po meni najbolji chef i od kojeg i danas neprestano učim", iskreno govori Filca, koja je Denija na poziciji glavnog chefa restorana Nebo naslijedila u siječnju 2024., sa svega 23 godine, a restoran Nebo pod njezinim vodstvom zadržao je Michelinovu zvjezdicu.

image

Gabriela Filca dobila je novo veliko priznanje

VEDRAN PETEH CROPIX

"Zadržati zvjezdicu u Nebu za nas je golema čast i potvrda svih napora koje svakodnevno ulažemo. Daje nam dodatnu motivaciju i samopouzdanje, ali i potvrđuje da radimo u pravom smjeru. U profesionalnom smislu, to nam znači jako puno" objašnjava mlada chefica, koja je nedavno, zajedno sa svojim timom, predstavila i novi ljetni meni, nastao u duhu sezonalnosti, održivosti i zero waste koncepta. "Ljetni meni osmišljen je tako da osvježi naše goste uz pomoć sezonskih namirnica koje naglašavaju ljetne okuse. Ne bih previše otkrivala – radije bih sve čitatelje pozvala u Nebo da sami dožive rezultat našeg rada i truda", govori Gabriela s osmijehom.

Rođena je u Rumunjskoj, ali djetinjstvo je provela u idiličnim krajevima Like, u mjestu Prokike nedaleko od Brinja. Njezini roditelji, karaševski Hrvati, odlučili su se preseliti u Hrvatsku kada su Gabrieli bile dvije godine. Već s 14 godina napustila je obiteljski dom, živjela u Učeničkom domu u Lovranu, a Srednju ugostiteljsku školu završila je u Opatiji. Prvi profesionalni angažman dobila je odmah nakon škole, u restoranu Draga di Lovrana, gdje je upoznala svog mentora Denija Srdoča.

image

Proglašena je za Michelinovog mladog chefa godine

VEDRAN PETEH CROPIX

"Dvije i pol godine radila sam u Dragi di Lovrana, a Deni me nakon toga pozvao da mu se pridružim u restoranu Nebo, gdje sam ga naslijedila na mjestu glavnog chefa. Od njega sam naučila mnogo o kreativnosti, preciznosti i strastvenom pristupu kuhanju, kao i o vodstvu, komunikaciji i organizaciji te kako kombinirati tradicionalne okuse s modernim tehnikama. Deni je zaista izvrstan mentor i izvor je inspiracije za moj profesionalni rast", istaknula je ranije za Gloriju Gabriela Filca koja, kaže, voli raditi s raznovrsnim namirnicama, ali posebno uživa u pripremi jela sa svježim i kvalitetnim povrćem. I sama se bavi njihovim uzgojem nedaleko od obiteljske kuće u Prokikama.

Njezini planovi i ambicije ne staju ovdje. "Želim dodatno razvijati svoje vještine. U restoranu nastavljamo raditi na unapređenju usluge i jelovnika, uvodimo inovacije koje poboljšavaju iskustvo naših gostiju i šire ponudu. No trenutačno smo najviše fokusirani na sezonu koja je u punom jeku", zaključuje Gabriela, mlada chefica koja svojim talentom, posvećenošću i radnom etikom već sada oblikuje novu budućnost hrvatske gastronomije.

25. studeni 2025 00:33