Sa samo 23 godine naslijedila je Denija Srdoča i preuzela "Nebo", restoran hotela Hiton Costabella, i tako postala najmlađa hrvatska chefica u fine diningu, a ovih je dana za svoj rad dobila i posebno priznanje.
Gabriela Filca, 25-godišnja chefica renomiranog restorana Nebo by Deni Srdoč u Rijeci, ušla je u povijest kao prva žena u Hrvatskoj koja je osvojila prestižnu titulu Michelinovog mladog chefa godine. Time je još jednom potvrđeno da je riječ o jednoj od najperspektivnijih mladih chefica na domaćoj gastro sceni.
"Osjećaj je nevjerojatan", emotivno nam je poručila Gabriela nakon osvajanja nagrade. "Ovo priznanje za mene ima dvostruko značenje, s jedne strane predstavlja nagradu za dosadašnji trud, a s druge me inspirira da nastavim istim entuzijazmom i još više se trudim u budućnosti. Neizmjerno sam zahvalna što me je put doveo baš do Denija Srdoča, koji je po meni najbolji chef i od kojeg i danas neprestano učim", iskreno govori Filca, koja je Denija na poziciji glavnog chefa restorana Nebo naslijedila u siječnju 2024., sa svega 23 godine, a restoran Nebo pod njezinim vodstvom zadržao je Michelinovu zvjezdicu.
"Zadržati zvjezdicu u Nebu za nas je golema čast i potvrda svih napora koje svakodnevno ulažemo. Daje nam dodatnu motivaciju i samopouzdanje, ali i potvrđuje da radimo u pravom smjeru. U profesionalnom smislu, to nam znači jako puno" objašnjava mlada chefica, koja je nedavno, zajedno sa svojim timom, predstavila i novi ljetni meni, nastao u duhu sezonalnosti, održivosti i zero waste koncepta. "Ljetni meni osmišljen je tako da osvježi naše goste uz pomoć sezonskih namirnica koje naglašavaju ljetne okuse. Ne bih previše otkrivala – radije bih sve čitatelje pozvala u Nebo da sami dožive rezultat našeg rada i truda", govori Gabriela s osmijehom.
Rođena je u Rumunjskoj, ali djetinjstvo je provela u idiličnim krajevima Like, u mjestu Prokike nedaleko od Brinja. Njezini roditelji, karaševski Hrvati, odlučili su se preseliti u Hrvatsku kada su Gabrieli bile dvije godine. Već s 14 godina napustila je obiteljski dom, živjela u Učeničkom domu u Lovranu, a Srednju ugostiteljsku školu završila je u Opatiji. Prvi profesionalni angažman dobila je odmah nakon škole, u restoranu Draga di Lovrana, gdje je upoznala svog mentora Denija Srdoča.
"Dvije i pol godine radila sam u Dragi di Lovrana, a Deni me nakon toga pozvao da mu se pridružim u restoranu Nebo, gdje sam ga naslijedila na mjestu glavnog chefa. Od njega sam naučila mnogo o kreativnosti, preciznosti i strastvenom pristupu kuhanju, kao i o vodstvu, komunikaciji i organizaciji te kako kombinirati tradicionalne okuse s modernim tehnikama. Deni je zaista izvrstan mentor i izvor je inspiracije za moj profesionalni rast", istaknula je ranije za Gloriju Gabriela Filca koja, kaže, voli raditi s raznovrsnim namirnicama, ali posebno uživa u pripremi jela sa svježim i kvalitetnim povrćem. I sama se bavi njihovim uzgojem nedaleko od obiteljske kuće u Prokikama.
Njezini planovi i ambicije ne staju ovdje. "Želim dodatno razvijati svoje vještine. U restoranu nastavljamo raditi na unapređenju usluge i jelovnika, uvodimo inovacije koje poboljšavaju iskustvo naših gostiju i šire ponudu. No trenutačno smo najviše fokusirani na sezonu koja je u punom jeku", zaključuje Gabriela, mlada chefica koja svojim talentom, posvećenošću i radnom etikom već sada oblikuje novu budućnost hrvatske gastronomije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....