IZBOR LJEPOTE

Tko je Indijka koja je ponijela titulu Miss Universe? Uzor joj je majka, prva generacija žena koja je izašla iz patrijarhata

Miss Indije pobijedila je na natjecanju i tako svojoj zemlji nakon 21 godinu ‘vratila‘ titulu Miss Universe. Osim stasom, osvojila je i glasom jer je razborito i elokventno odgovarala na pitanja žirija - o klimatskim promjenama i položaju mladih žena u društvu.

Nakon 21 godinu, Indija ponovno ima najljepšu ženu svijeta. Harnaaz Sandhu (21) iz Indije okrunjena je u nedjelju za Miss Universe 2021. godine, čime je označen kraj kontroverznog izbora održanog ove godine u Izraelu.

U govoru na pozornici tijekom izbora, Sandhu je pozvala mlade ljude da osvijeste kako su jedinstveni i da je to ono što nas čini lijepima, a ključno je da se prestanu uspoređivati ​​s drugima. “Vjerovala sam u sebe i zato danas stojim ovdje”, dodala je uz bučan pljesak publike.

image

Miss India

MENAHEM KAHANA/AFP/PROFIMEDIA

Izbor je bio u ljetovalištu Eilatu, a za krunu se natjecalo 80 žena iz cijelog svijeta. Nedjelja navečer bila je posljednji dan natjecanja, a eliminacije su smanjivale broj finalistica. Nadia Ferreira iz Paragvaja i Lalela Mswane iz Južne Afrike bile su prva i druga pratilja. Domaćin natjecanja bio je komičar Steve Harvey, koji je u jednom trenutku u noći pitao Sandhua: "Čujem da radiš neke prilično dobre imitacije životinja, da čujemo tvoju najbolju". Mlada Indijka izazov je prihvatila s osmijehom na licu, no Harvey je kasnije kritiziran na društvenim mrežama jer ju je izdvojio s, kako su mnogi pisali, neprikladnim pitanjem.

"O moj Bože, Steve, nisam očekivala da ću ovo učiniti na svjetskoj pozornici. No, moram ovo učiniti, nemam druge mogućnosti. Pripremite se", rekla je iznenađeno te potom imitirala mijaukanje mačke.

Na kasnijoj sesiji pitanja i odgovora, kada je Sandhu ušla u top pet djevojaka, iskoristila je priliku da proširi poruku o klimatskim promjenama. “Ovo je vrijeme za poduzimanje akcija i manje pričanje. Spriječiti i zaštititi je bolje nego se pokajati i popraviti", rekla je missica.

image

Top 5 natjecateljica

MENAHEM KAHANA/AFP/PROFIMEDIA

Nakon što je objavljena njezina pobjeda, slavila je s ostalim natjecateljima na pozornici te vikala u kameru, "Chak de Phatte India", pandžapski uzvik "Učinimo ovo, Indija!". U svojoj zemlji radi kao glumica, glumila je u filmovima Yaara Diyan Poo Baran i Bai Ji Kuttange, a uzor joj je globalno popularna Priyanka Chopra. Sandhu je bila glavna favoritkinja kladioničara za titulu Miss Universe. Već je dobro poznata u svijetu modelinga jer je posljednja pobjednica LIVA Miss Diva, a okrunjena je i titulom Miss Indije, što je jedna od najprestižnijih nagrada što se tiče natjecanja ljepote.

Trentačno je na magisteriju odnosa s javnošću. Biti probitačnom naučila ju je njezina majka, koja ju je potaknula da bude glas Indijki u svijetu. Naime, njezina majka je izašla iz okova patrijarhata i postala uspješna ginekologinja čija je karijera prehranjivala cijelu obitelj.

Naša predstavnica Ora Antonia Ivanišević nije se plasirala u deset najljepših djevojaka, no s ponosom je predstavljala svoju zemlju. Dubrovkinja je u Izraelu prošetala u cocktail haljinama Bariba te kreacijama Matije Vuice.

Koronavirus 'drma' i izborom ljepote

S pojavom nove varijante Omicrona, izraelska je vlada zatvorila svoje granice za strance dva tjedna prije natjecanja što je značilo da u zemlju nisu smjeli niti cijepljeni. Miss Francuske bila je pozitivna na virus po slijetanju u Izrael i morala je u karantenu - izašla je baš na vrijeme za preliminarno natjecanje u petak.

Izbor je također bio obavijen još jednim slojem političkih kontroverzi, a neki kritičari u zemlji pozivali su na bojkot - kao i na prethodnim međunarodnim događajima u Izraelu.

image

Miss Izrael

MENAHEM KAHANA/AFP/PROFIMEDIA

Južnoafrička vlada povukla je svoju potporu i pozvala Mswanea da odustane, navodeći kao razlog izraelsko postupanje prema Palestincima, nazvavši to "aparthejdom", a Izrael je tu optužbu oštro odbacio. Ali Mswane, uz potporu organizacije Miss Južne Afrike, odlučila je otputovati u Izrael i natjecati se.

Čitajte i: Na izbor za miss u punom sjaju: Naša predstavnica Ora Antonia Ivanišević spremna je za Izrael

Druge osobe, uključujući Miss Izraela, Nou Cochvu, također se angažirala u cijeloj situaciji i na pozornici izjavila: "Natjecanje Miss Universe se ne bi trebalo baviti politikom".

Linker
18. travanj 2024 09:13