TOBIAS SCHWARZ AFP
Neizvjesno finale

Tko je Nemo, Švicarac zbog kojeg je Baby Lasagni promakla pobjeda na ovogodišnjem Eurosongu?

Svoju je zemlju predstavljao s pjesmom "The Code" koja je, kako je rekao jednom prilikom, temeljena na stvarnom životu.

Svoju je zemlju predstavljao s pjesmom "The Code" koja je, kako je rekao jednom prilikom, temeljena na stvarnom životu.

Svima je sad već dobro poznato kako je Švicarska ovogodišnja pobjednica Eurovizije, i to zahvaljujući Nemu koji ju je predstavljao s pjesmom "The Code". Švicarac je na kraju imao sveukupno 591 bod, dok je naš drugoplasirani Baby Lasagna s hitom "Rim Tim Tagi Dim" osvojio tek malo manje, njih 547. Punim imenom Nemo Mettler za pjesmu koja mu je donijela pobjedu tvrdi kako je djelomično inspirirana stvarnim životom, a u nastavku vam donosimo priču o pobjedniku 68. izdanja Eurovizije koji se održao u Švedskoj.

Predstavlja se kao nebinarna osoba, rođen je u Bielu u Švicarskoj, ima 24 godine i svira violinu, piano te bubnjeve. Do sada je objavio tri EP-a, a najuspješnija pjesma mu je "Du". Prije četiri godine počeo je pisati i producirati za druge glazbenike, ali i objavljivati pjesme na engleskom jeziku. U glazbi često tematizira rodni identitet, mentalno zdravlje te se inspirira svojim životom pa je tako bilo i s pjesmom "The Code".

"Pjesma govori o putovanju i spoznaji da nisam ni muškarac ni žena. Pronalazak sebe bio je dug i težak proces, ali ništa nije bolje od slobode koja je došla sa spoznajom da sam nebinarna osoba. Velika je čast predstavljati Švicarsku na Euroviziji jer je to platforma koja povezuje kulture i generacije, a meni je, kao queer osobi, važno da se predstavi i LGBTQIA+ zajednica", poručio je jednom prilikom.

image
TOBIAS SCHWARZ AFP

Ovo je treći put da je Švicarska pobjednik na Euroviziji, a prije Nema, to je za rukom pošlo Lys Assiji koja je 1956. pobjedu odnijela s pjesmom "Refrain" te Céline Dion čiji je hit "Ne partez pas sans moi" europsku publiku osvojio 32 godine kasnije, odnosno 1988.

Linker
20. srpanj 2024 22:09