POVRATAK UMETNICE

To može samo Konstrakta: Na Beoviziji oduševila znakovitim ljubavnim obećanjem

Pjevačica Konstrakta, lanjska predstavnica svoje zemlje na Eurosongu, bila je specijalna gošća na izboru ovogodišnjeg srpskog predstavnika.

Nakon što je prošle godine pomela regiju pjesmom “In corpore sano” srpska kantautorica Konstrakta afirmirala se u jednu od najvećih glazbenih zvijezda ovih prostora. Kao lanjska predstavnica svoje zemlje na Eurosongu bila je specijalna gošća na prvoj večeri Beovizije, natjecanja na kojem se bira srpski predstavnik za nastup u Liverpoolu ove godine.

Konstrakta je publiku u dvorani, ali i pred malim ekranima oduševila novom pjesmom "Evo, obećavam". Istovremeno je na digitalnim platformama predstavila i spot koji je izazvao lavinu oduševljenih komentara.

image

Pjevačica Konstrakta

PRESS

"Evo, obećavam" ljubavna je pjesma napisana u formi omnibusa i podijeljena je u tri poglavlja - "Depresivna sam.", "Anksiozan sam". i "Obećaj mi.". Tri režisera su radila na jednom videu, koji je u samo nekoliko sati izazvao pravo oduševljenje i lavinu reakcija, jer pjesma govori o anksioznosti i depresiji, sve prisutnijim psihičkim stanjima suvremenog čovjeka.

image

Koncert Konstrakte

BORIS KOVACEV/CROPIX

Konstrakta je lani predstavljala Srbiju na Eurosongu, gdje je osvojila peto mjesto, a osvojila je i nagradu Marcel Bezansson, službeno priznanje Eurosonga koje se dodjeljuje najboljoj umjetničkoj izvedbi, o čemu su odlučili komentatori svih televizijskih postaja koje su sudjelovale na Eurosongu.

Konstraktin konceptualni nastup bio je veliko osvježenje, a mnogi su u njemu prepoznali citate i elemente kakve u svom radu koristi likovna umjetnica Marina Abramović, po mnogima jedna od najznačajnijih živućih umjetnica na svijetu.

Konstrakta je pseudonim Ane Đurić, rođene u Beogradu, bivše arhitektice koja je postala tekstopiskinja, skladateljica i pjevačica. Kao članica hvaljenog benda Zemlja gruva nastupala je na nekim od najvećih glazbenih festivala u regiji te je bila predgrupa Cee Lo Greenu i Nouvelle Vague. Bend je odabran za predgrupu na posljednjem koncertu Amy Winehouse koji je održan u Beogradu 2011. godine.

Za svoj neobičan nadimak tvrdi da u prijevodu znači racionalno emotivna, te da ga je dobila na studiju arhitekture jer je cijeli svijet i sve fenomene gledala kao konstrukt. Arhitekturom se već dugo ne bavi, posljednjih 15 godina potpuno je posvećena glazbi, prvo u bendu Zemlja gruva, a posljednjih godina i kao solistica.

"Presjekla sam shvativši da se mojoj obitelji više isplati da budem uz djecu i radim ovo što radim, i da mogu više doprinijeti zajednici kroz ovo što radim nego kroz arhitekturu. Domaćica sam, ako to znači da sam tradicionalan tip, onda jesam. Volim biti kod kuće i uz obitelj, to mi paše", izjavila je u razgovoru za Gloriju.

image

Fanovi su oduševljeni njezinom novom pjesmom

BORIS KOVACEV/CROPIX

Suprug i kolega, arhitekt Milan Đurić, s kojim ima kćer Lenu i sina Nikolu, velika joj je podrška, posebno jer se ne bavi javnim poslom. "Nije lako biti na sceni i u fokusu javnosti, te medija. Tu smo da podržavamo jedni druge, bez toga je jako teško. Bez podrške, ne znam bih li bila toliko uporna da sve izvedem do kraja, da se bavim ovim čime se bavim", ističe Konstrakta koja je pjesmu “Evo, obećavam” najavila početkom tjedna na svom Instagramu.

Linker
11. travanj 2024 20:54