TOMISLAV MARIĆ

ToMa, novi frajer na estradnom nebu: "Supruga je moj glas razuma"

Kantautor i radijski voditelj Tomislav Marić ToMa, nesuđeni inženjer građevine koji je ovih dana objavio svoj prvi album, govori o životnom putu od Žepča do Splita i Zagreba te o svojoj Marini, u koju se zaljubio u crkvenom zboru.

Kada je na drugoj godini studija odustao od Građevinskog fakulteta i posvetio se glazbi, kantautor i radijski voditelj Tomislav Marić ToMa svojim je roditeljima zadao glavobolje pa i suze, no ovih ih je dana učinio posebno ponosnima izdavši svoj album prvijenac "Prevari me osjećaj". Stvarao ga je pune tri godine.

"Ovo je definitivno moja godina za pamćenje koja završava uz brojne nastupe i novi album koji ću proslaviti velikim tulumom sa svima koji su na njemu radili. Mnoge sam pjesme pisao sam, no Jan Jakovljev i Mihovil Šoštarić uvelike su sudjelovali na albumu. Neki će reći da je naslovna pjesma depresivna i tužna, ali je odlično prihvaćena, direktna i iskrena. U mjesec dana ima više od 155 tisuća pregleda na YouTubeu što je za mene velik uspjeh", govori ToMa. Svoje prve glazbene nastupe imao je još kao klinac u Žepču, gdje je odrastao uz roditelje i dvojicu starije braće.

"Majka je bila učiteljica, a otac vozač kamiona, ali baka je pisala pjesme koje i danas stoje u ladici pa vjerujem da ću ih jednoga dana uglazbiti. Uvijek su mi bili podrška, odmalena kada sam počeo pjevati u crkvenom zboru i na nastupima na dječjim festivalima", govori ToMa. Vjetar u leđa dali su mu i kada je 2019. nastupio na hrvatskom i britanskom "The Voiceu". Za britanski je dobio interni poziv i među tristo tisuća prijavljenih dospio među tri tisuće najboljih.

image

"Imamo pravo na želje i ambicije. Zvuči kao fraza, ali ono o čemu stvarno maštamo zaista i možemo ostvariti", poručio je ToMa

VEDRAN PETEH CROPIX

"Bio je to za mene trenutak prosvjetljenja koji doživi svaki glazbenik u nekom periodu karijere jer sam nakon njihova poziva dobio krila, a posebno kada sam prošao nekoliko krugova audicija. No kada u jednom trenutku shvatiš da postoje tisuće ljudi koji pjevaju genijalno, jasno je da moraš još jako puno raditi na sebi i razvijati se", govori mladi glazbenik. U to se uvjerio i na HRT-ovu showu "The Voice" kada mu nitko od žirija nije poželio biti mentor i nakon njegove izvedbe svi su ostali okrenutih leđa.

"Tužan je to osjećaj, nećemo si lagati, ali kada ni tu nisam prošao, nisam potonuo. Ono što su mi Vanna, Massimo, Ivan Dečak i Davor Gobac tada rekli prihvatio sam i uvažio, njihovi savjeti su mi pomogli. Bio je to za mene korak unazad, ali sada mi je drago što nisam prošao jer shvaćam da sam potpuno sâm zaslužan za svoj današnji uspjeh, nisam imao početni poguranac. Zato mi je ljepše danas gledati svoje uspjehe jer su samo moji", govori. Dvije godine kasnije nastupio je na Dori gdje je s pjesmom "Ocean of Love" zauzeo šesto mjesto.

"Bilo je to iskustvo koje bih ponovio jer je to splet nastupa, vizuala, showa, idealna je to prilika za svakoga tko želi vidjeti kakav je performer. Za mene je to bilo otvaranje vrata domaće scene. Volio bih se ponovno natjecati i predstavljati Hrvatsku na Eurosongu, no za to se treba dogoditi pjesma", govori ToMa.

Ponovno je dobio krila kada je uslijedio poziv Nermina Harambašića, producenta koji je surađivao i s pjevačem Rickyjem Martinom. Iako se činilo da je riječ o ponudi koja se ne odbija, ToMa se tada zbog privatnih i financijskih razloga nije mogao odlučiti na preseljenje u Norvešku. Jedan od razloga bila je i ljubav koja ga je vezala za današnju suprugu, glazbenu pedagoginju Marinu Marić. Upoznao ju je na crkvenom zboru tijekom studija u Splitu i već kao 18-godišnjak shvatio da je ona ljubav njegova života.

image

ToMa sa suprugom Marinom

BILJANA BLIVAJS/CROPIX CROPIX

"Marina me vjerojatno nikad ne bi pogledala da joj njezina mama nije skrenula pažnju na mene dok sam pjevao solo u zboru. Tek tada je bacila oko na mene, a i danas to još prepričavamo kroz smijeh i punici zahvaljujem na tome. Kada je pak Marina upoznala moje roditelje, ispostavilo se da je njezin djed kao mladić živio u Žepču i da su moja baka i njezin djed bili skupa dok su bili klinci. Mi nastavljamo tu nesuđenu ljubav iz naše obitelji", smije se ToMa. U ljubavi je, kaže, vrlo tradicionalan i ako nešto funkcionira, voli da se to i realizira pa je nakon četiri godine veze i zajedničkog života zaprosio Marinu, a vjenčali su se u kolovozu 2021. u Žepču.

"Htjeli smo napraviti svadbu u njezinom rodnom Trogiru, ali kako imam golemu obitelj, to je bilo nemoguće. Slavili smo s tristotinjak uzvanika, a prvi ples otplesali na pjesmu "Ne daj na nas" grupe Pavel i Tedija Spalata. Supruga je moj glas razuma i najbolja prijateljica, a savršeno surađujemo i glazbeno", govori ToMa ne krijući kako bi volio i sam u dogledno vrijeme stvoriti veliku obitelj u kakvoj je odrastao.

image

Kantautor i radijski voditelj Tomislav Marić ToMa

VEDRAN PETEH CROPIX

A dok na red ne dođe proširenje obitelji, još uvijek može sve poslovne angažmane složiti kako mu odgovara pa je tako prije godinu dana prihvatio i poziv da se pridruži timu voditelja na radiju bravo! gdje svaki dan vodi večernju šihtu.

"Ne znam jesam li spreman u nekom trenutku dati otkaz kako bih se posvetio samo glazbi jer obožavam posao na radiju. Mediji su me oduvijek zanimali pa sam svojedobno radio i u Informativnom programu Z1 televizije, a zatim sam otišao na radio", govori ToMa. Od manjih strasti pohvalio se da ima smeđi pojas u karateu, no nježan osmijeh ne silazi mu s lica. Višak slobodnog vremena koristi za gledanje serija na Netflixu i čitanje knjiga o Harryju Potteru. Trenutačno sedmi put čita knjige o mladom čarobnjaku - ovaj put na engleskom jeziku - koji ga vraća u djetinjstvo i prepušta ga mašti da je ostvarivo i ono naizgled nemoguće.

"Imamo pravo na želje i ambicije. Zvuči kao fraza, ali ono o čemu stvarno maštamo zaista i možemo ostvariti", zaključuje ToMa.

Linker
06. ožujak 2024 15:12