BILA JE JEDNA OD NAJVEĆIH

Tragični odlazak Žane Lelas! Ljubav života našla je s Vjekoslavom Lokicom, a najviše se ponosila majčinstvom

Vijest da je splitska legendarna košarkašica u 52. godini napustila ovaj svijet, mnoge je ostavila u najdubljoj tuzi. U košarci je napravila gotovo sve što se moglo, a kao osoba bila je nježna, brižna i samozatajna. Privatni život bio joj je važniji od ičega, što nam je i osobno priznala prije 18 godina u jednom od svojih rijetkih istupa u javnosti. Intervju nam je dala malo nakon što je postala majka - za pokojnu Žanu veće medalje od te nije bilo.

Split, ali i košarkaški svijet, već dugo nije tako snažno potresla neka tužna vijest kao tragičan odlazak Žane Lelas. Gotovo da nema ljubitelja košarke koji ne pamti njezine uspjehe, a svi koju su je poznavali o njoj govore samo lijepo. Iako je košarkašku loptu u ruke uzela tek s 13 godina, u košarci je ostavila neizbrisiv trag. Zbog iznimnog talenta već je s 16 godina igrala za prvu ekipu splitskih 'žutih', tadašnje Jugoplastike, a tek što je postala punoljetna zvali su je u reprezentaciju bivše države (kao najmlađu članicu) s kojom je na Olimpijadi u Seulu osvojila srebro. Posebno bogata bila je Žanina klupska karijera.

U 18 godina igrala je za klubove iz Španjolske, Francuske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije, a nema kluba iz Hrvatske koji se nije trgao da je ima u svojim redovima.

Najuspješnija je bila sa šibenskim Elemisom, dok je kraj karijere dočekala u zagrebačkoj Croatiji. Bilo je to 2002. Žana je imala svega 32 godine, a od košarke se oprostila zbog višegodišnjih problema s leđima. Taj potez nikada nije požalila jer je zbog povratka u rodni Split ubrzo upoznala ljubav njezinog života, nogometnog trenera Vjekoslava Lokicu s kojim je dobila kći Niku. O svojoj vezi s pet godina starijim Splićaninom javno je nerado govorila. Bivši šogor Gorana Ivaniševića s pokojnom sestrom teniskog asa ima troje djece. Jedini put kada je Žana o njihovoj ljubavi javno govorila dogodio se tijekom njezinog velikog intervjua za Gloriju, 2004. godine. Njezina Nika tada je imala šest mjeseci.

image
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX

- Nika je prekrasno dijete i svaka sekunda s njom je nezaboravna. Dok sam bila trudna, Vjeko i ja smo živjeli u Rijeci zbog njegovog posla, a sada smo u Splitu – povjerila nam je tada Žana, koja je nakon igračke karijere izgradila i trenersku, a u Splitu je s Vjekoslavom pokrenula školu košarke. Njoj bliski ljudi kažu da se činila sretnom i ispunjenom, a osobito su je radovali uspjesi njezine kćerke koja je danas osamnaestogodišnjakinja.

Žanin odlazak šokirao je i šibensku košarkašicu Antoniju Mišuru Sandrić koja nam je rekla da od jutros plače. Antonija je velika prijateljica Žanine sestre Ane, također košarkašice, a dobro je poznavala i nesretnu Žanu, za koju, kao i svi, ima samo najljepše riječi.

Linker
14. travanj 2024 01:31