CRNA KNJIŽICA

Tresu se brda! Bivša glasnogovornica Trumpovih u knjizi otkriva sve gnjusne situacije s bivšim prvim parom SAD-a

S nestrpljenjem se iščekuju memoari Stephanie Grisham: nekadašnja glasnogovornica Donalda Trumpa o najmračnijim tajnama bivšeg predsjedničkog para SAD-a pisala je na kompjutoru bez interneta i koristeći kodna imena, a o svemu se oglasio i ured Melanije Trump - i tvrdi da je riječ o osveti frustrirane žene.

Dok je horda zaluđenih Trumpovih fanatika 6. siječnja divljački jurišala na zgradu američkog Kongresa, Melania Trump sređivala se za službeno fotografiranje s novim tepihom što ga je izabrala za Bijelu kuću. U tim ju je važnim pripremama omela poruka šefice njezinog kabineta:

- Želite li tweetati da su mirni prosvjedi pravo svakog Amerikanca, ali nema mjesta bezakonju i nasilju? - upitala je Stephanie Grisham.

- Ne - kratko je odgovorila najomraženija prva dama SAD-a i vratila se uljepšavanju. Nekoliko sati nakon te prepiske Stephanie Grisham, tada glasnogovornica Bijele kuće, podnijela je ostavku. Sve što se nije usuđivala govoriti dok je lojalno služila Trumpovima, u međuvremenu je stavila na papir: 5. listopada izlazi njezina knjiga “I’ll Take Your Questions Now: What I Saw in The Trump White House”.

image
Donald i Melania Trump
MANDEL NGAN AFP

Ako je ikako moguće dodatno oblatiti supružnike Trump, Stephanie Grisham (45) prava je osoba za taj prljav posao jer bila je izuzetno bliska i s Donaldom i s Melanijom. Pridružila se 2015. njihovoj predsjedničkoj kampanji, a cijelo vrijeme Trumpova mandata šutjela je kao riba. Novinari su se sprdali s njom zato što kao glasnogovornica Bijele kuće nijednom nije održala konferenciju za medije, no čini se da će se svojom knjigom, u kojoj je osobito nemilosrdna prema Melaniji, obilato iskupiti za sve te godine ulizivačke šutnje. Stephanie kaže da je odlučila progovoriti zato što joj je 6. siječnja Melanijina poruka slomila srce.

Dugo ju je branila od optužbi da se u Bijeloj kući ponaša kao francuska kraljica Marija Antoaneta, ali sada se slaže s tom usporedbom.

Melaniju u knjizi opisuje kao umišljenu osobu koja živi u nekom svom svijetu potpuno odlijepljenom od stvarnosti. Gospođa Trump je, tvrdi Stephanie, zaista vjerovala u Donaldove laži da su predsjednički izbori 2020. bili lažirani i zbog toga se tijekom primopredaje vlasti nije htjela susresti s Jill Biden na tradicionalnoj inauguracijskoj čajanki. Premda se ne zna kakve još skandale i pikanterije o obitelji Trump kriju memoari Stephanie Grisham, upućeni najavljuju da će to biti bomba.

image
U knjizi se Melaniju Trump opisuje kao umišljenu osobu odlijepljenu od stvarnosti
PR

- Ona zna gdje su sva tijela pokopana, neka je osobno pokopala, i ima lopatu. Stephanie o Trumpu zna tajne koje čak ni Melania ne zna, tajne koje on ne želi da ih ona dozna. One će biti u ovoj knjizi - tvrde izvori bliski spisateljici Grisham i njezinom nakladniku, uglednoj izdavačkoj kući HarperCollins. Budući da je dobro upoznata s Trumpovim metodama podzemnog djelovanja, Stephanie je knjigu pisala u dubokoj ilegali, na kompjutoru bez interneta, koristeći kodna imena umjesto pravih i uz stalne konzultacije s odvjetnicima. Svjesna je da je dirnula u stršljenovo gnijezdo, ali kako je i sama bila dio tog nemilog roja, zna kakve napade može očekivati. Donald se, navodno, već pokušao dokopati primjerka još neobjavljene knjige, što mu nije uspjelo. O knjizi se oglasila i Melania Trump.

image
Donald je Melaniju uvjerio da su izbori 2020. bili nezakoniti.
DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/PROFIMEDIA DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/PROFIMEDIA

Čitajte i: Kad se osoblje raspriča! Otkriveni neobični zahtjevi vezani za jelo i piće Donalda Trumpa

- Iza ove knjige stoji očita namjera. To je pokušaj iskupljenja nakon lošeg rada na mjestu tajnice za medije, neuspjelih osobnih odnosa i neprofesionalnog ponašanja u Bijeloj kući. Neistinom i izdajom nastoji steći relevantnost i novac na račun gospođe Trump - poručili su iz ureda bivše prve dame.

Što se tiče neuspjelih osobnih odnosa Stephanie Grisham, dvaput razvedene majke dvoje djece, tu Melania aludira na njezinu vezu s Trumpovim omiljenim savjetnikom Maxom Millerom. Njihova je 18-mjesečna veza prošlog ljeta bila okončana incidentom: nakon što ga je optužila da je vara, 12 godina mlađi Miller grubo je gurnuo Stephanie o zid i opalio joj šamar. Predsjednik Trump, koji je znao za taj ljubavni obračun između svojih suradnika, stao je na Millerovu stranu. Ako su memoari Stephanie Grisham djelomice i motivirani vendetom, to ne umanjuje njihovu važnost u osvjetljavanju jednog od najmračnijih razdoblja američke politike. Sada mnogi Trumpovi suradnici uspaničeno nazivaju Stephanie ne bi li doznali spominje li ih u knjizi i na koji način. Koliko je poznato, među spomenutima će biti i Donaldova spolna suradnica - pornoglumica Stormy Daniels - uz detaljan opis kako se taj skandal odrazio na njegov brak s Melanijom.

image
U Bijeloj kući bili su samo jedan mandat.
MEDIAPUNCH/FACE TO FACE/FACE TO FACE/PROFIMEDIA MEDIAPUNCH/FACE TO FACE/FACE TO FACE/PROFIMEDIA

Čitajte i: Melania Trump 'obučena' u luksuz prvi put viđena nakon iseljenja iz Bijele kuće: Vratila se u New York!

Linker
05. prosinac 2023 12:46