Za našu pjevačicu Domenicu Žuvelu (32) Korčula nije samo rodni otok - ona je njezina baza, mir, velika inspiracija i kulisa za najljepše ljetne priče. U ovom vodiču vodi nas na mjesta na kojima se ljeti najradije kupa, odmara, jede, i ono najvažnije - vraća sebi.
Odrastanje i djetinjstvo na otoku
Za mene je djetinjstvo na otoku bilo nezaboravno i bezbrižno. Najviše ga pamtim po odrastanju u velikoj zajednici u kojoj se stalno nešto događalo - nikad nije bilo dosadno. Sa svojim rođacima i prijateljima provela bih pola dana u igri na ulici. Ponekad mi se čini da je tad sve bilo nekako sporije, mirnije i kvalitetnije. Bilo je to vrijeme kada su svi znali jedni druge, kad su vrata kuća bila uvijek otvorena, a zajedništvo se osjećalo na svakom koraku.
Sjećam se kad bi prošli sve igre za koje smo znali, da smo izmišljali svoje vlastite - pravila, natjecanja i nagrade koje bismo sami izrađivali. Imali smo doslovno ljetni program: od utrka i igara, pa sve do našeg mini festivala na kojem se pjevalo i zabavljalo. Improvizirali smo pozornicu, a publika su nam bili susjedi i prijatelji koji su se uvijek rado odazivali. Svaki je dan bio nova pustolovina. Stvarno nam nikad nije bilo dosadno.
Odrastanje na otoku imalo je velikih prednosti i sigurna sam da me to obilježilo. Naučila sam cijeniti jednostavne stvari, ljude, prirodu i ljepotu sporijeg životnog ritma.
Omiljeno godišnje doba
Ljeto je moje omiljeno godišnje doba - vrijeme kada sve nekako živne, a dani kao da nikad ne završavaju. Ipak, nijedno ljeto za mene nije potpuno bez mog rodnog otoka Korčule i nezamislivo mi je provesti ga bilo gdje drugdje. Odbrojavam dane do trenutka kada ću spakirati kofer, doći doma i uroniti u sve čari otoka koje mi tijekom godine toliko nedostaju.
S obzirom na to da sam jutarnji tip, volim maksimalno iskoristiti početak dana. Jutra na Korčuli uistinu su posebna. Svaki dan započinje isto – budim se i, još u pidžami, bosonoga odšetam do bake i djeda, koji žive vrata pored, na našu zajedničku marendu. To je naš mali ritual, nešto što nikada ne preskačem. Uz smijeh i lagane razgovore, pojedem fetu kruha namazanu maslom i marmeladom, ili svježe narezanu mortadelu. Te sitnice, ti trenuci, meni znače više od ičega.
Ponekad izađem ujutro i ne vratim se doma sve do navečer - uglavnom sam na moru u Karbunima, mojoj omiljenoj uvali. Tamo provodim najviše vremena ljeti. Imam svoj kutak ispod bora, gdje čitam na Kindle, kupam se, vozim SUP i uživam u zvukovima mora, cvrčaka i, naravno, u najljepšim zalascima sunca.
U torbi za plažu uvijek su mi maska, peraje i GoPro. Prošlo ljeto sam danima pratila jednu hobotnicu i snimala je - osjećala sam se kao da sam u svom dokumentarcu (po uzoru na onaj s Netflixa). Volim i izranjati školjkice, a na kraju ljeta najdraže ostavim i kao uspomenu.
Mali otočni rituali i druženja
Najdraži dan u tjednu je dan za brod - dan kada se cijela naša ekipa okupi. Krenemo iz Karbuna prema Pržnjaku - malenom otočiću s bijelom pržinom i tirkiznim morem koje izgleda kao s razglednice. Na brodu je sve lagano i spontano - nosimo hrane kao da ostajemo tri dana, od jutarnje marende pa skoro do večere, a nema mi ništa boljeg od pomidore oprane u slanom moru. Kupamo se, družimo, razgovaramo i smijemo se cijeli dan. To mi je pravi užitak.
Kod mene nema puno dogovora ni planova unaprijed. Sve se nekako dogodi spontano - ili ja naletim na ekipu, ili oni na mene. Uglavnom svi znamo gdje tko "visi", pa se nađemo bez puno priče. Nerijetko ostanem cijeli dan na moru, a onda završim na nekoj večeri ili izlasku, a da to uopće nisam planirala. Zato u autu uvijek imam sve - od nesesera do dodatne robe. Ljeto mi je najdraže upravo zbog te spontanosti i neopterećenosti.
Barem jedan dan u tjednu odaberem za otići na istočni dio otoka jer tamo imam puno prijatelja s kojima se rado nađem na kupanju ili spontano na čaši vina. Volim provesti popodne na otoku Vrniku ili Badiji. Ti otoci imaju neki svoj poseban mir.
Vodič kroz moja najdraža mjesta
S obzirom na to da najviše vremena ipak provodim u Karbunima, kao mjesto odlične klope izdvojila bih konobu Zvirinovik - mali, obiteljski restorančić s domaćom atmosferom, u kojem posebno volim pojesti njjihovu riblju platu. Uz ribu (ili meso), moj najdraži prilog definitivno je kupus na tabak - naš tradicionalni način pripreme kupusa na otoku koji me svojim okusom uvijek vrati u djetinjstvo.
Također jako volim popiti koktel ili ledenu kavu u beach baru Zvirinovik, koji se nalazi odmah uz samo more, s nevjerojatnim i predivnim pogledom na obližnje otočiće. Taj osjećaj - more pod nogama, sunce u očima i okus ljeta u čaši - za mene je prava definicija ovog godišnjeg doba.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....