Feljton

U utrci za najprestižniju mušku ulogu! ‘Moje ime je Elba, Idris Elba‘

Svestrani britanski glumac - koji obara rekorde u brzoj vožnji automobilom, pobjeđuje u mečevima kickboxa te nastupa kao DJ Big Driis diljem svijeta - uživa veliku potporu ženske publike u ‘kampanji‘ za novog agenta 007, a ovo je ljeto naslovni junak u čak u dva filma.

Od prvog uspjeha, kao Stringer Bell u hiperpopularnoj seriji "Žica", čija je prva sezona snimljena prije 20 godina - a u Hrvatskoj se emitirala od 2011. - Idris Elba jedan je od najtraženijih i najbolje plaćenih glumaca na svijetu. Pojavio se i u nekoliko epizoda kultnog serijala "U uredu", a postao je i ključni protagonist Marvelovog kinematografskog svemira, kao lik Heimdall.

Osvojio je Zlatni globus za ulogu briljantnog londonskog detektiva u seriji "Luther", utjelovio je Nelsona Mandelu u biografskom filmu o nekadašnjem južnoafričkom predsjedniku, nobelovcu i borcu protiv apartheida... A ovo ljeto - uoči 50. rođendana - u distribuciju mu kreću dva filma: triler "Zvijer" i romantična znanstvenofantastična drama "Tri tisuće godina čežnje", s filmskom partnericom Tildom Swinton.

image

U filmu ‘Tri tisuće godina čežnje‘, Elba glumi duha koji Tildi Swinton nudi ispunjenje želja u zamjenu za vlastitu slobodu

IMAGE CAPITAL PICTURES/FILM S

Punog imena Idriss Akuna Elba, rođen je 6. rujna 1972. u Londonu. Njegov otac, Winston Elba, je Kreolac iz Sierra Leonea, a majka Eve je iz Gane. Odrastao je u Hackneyju i East Hamu, a ime je skratio kad se, još u školskim klupama, počeo baviti glumom. Nakon što je zapažen u jednoj reklami, pozvan je na audiciju gdje je upoznao svojeg prvog agenta. Kratko je pohađao koledž Barking and Dagenham, koji je napustio 1988. zbog angažmana u kazalištu mladih National Youth Music Theatre. U međuvremenu je obavljao nimalo glamurozne poslove: mijenjao je gume u autoservisu, bio agent u pozivnom centru, radio noćne smjene u tvornici automobila u kojoj je bio zaposlen i njegov otac, puštao glazbu u noćnim klubovima... Još je, naime, 1986. počeo pomagati svojem ujaku, koji se bavio organizacijom vjenčanja, i tako je i počela njegova danas sasvim solidna DJ karijera.

image

Kao DJ Big Driis na nastupu u Hrvatskoj

OLLIE MILLINGTON REDFERNS

- Kad se počela prikazivati "Žica", kao DJ sam radio što sam više mogao. Postajao sam sve popularniji, počeo je stizati novac. Gluma mi je bila na prvom mjestu, no svejedno sam ozbiljno shvaćao glazbene gaže. Kad sam se preselio u New York, angažirao sam agenta i to je zapravo postala moja paralelna karijera - rekao je u razgovoru za časopis Rolling Stone. Nastupao je u Dubrovniku 2017. pa i u zagrebačkom klubu Opera godinu poslije, na svjetskim festivalima poput Coachelle, ali i na vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle u svibnju 2018.

image

Na vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle, Idris Elba je puštao glazbu

OWEN HUMPHREYS/PA IMAGES/PRO

- To nije bilo kao da nastupam na vjenčanju nekog svojeg rođaka. Niti na nekoj ceremoniji u gradskoj vijećnici. Bez uvrede za ikoga - sve gaže koje sam odradio bile su mi jednako važne - ali kraljevsko vjenčanje je nešto sasvim drugo. To je zaista velika, velika stvar - rekao je Elba te dodao da je osjećao golem pritisak jer je blizak prijatelj s kraljevskim parom te je želio da se dobro provedu na vlastitom vjenčanju. Meghan Markle mu je u tome i pomogla sastavivši popis pjesama koje želi čuti tog dana. Idris Elba nije bio samo DJ, nego i uzvanik na ceremoniji u kapeli Svetog Jurja u dvorcu Windsor.

Magazin People proglasio ga je najseksi živućom osobom 2018. godine.

‘Pomislio sam, ma daj, nema šanse. Stvarno? Pogledao sam se u ogledalo. Provjerio se i rekao si: ‘Da, ti si nekako seksi danas‘. Šalu na stranu, bio je to lijep osjećaj. Bilo je to ugodno iznenađenje - podizač ega, u svakom slučaju‘,izjavio je tada.

Elba je glumio je i u nekoliko glazbenih filmova, sudjelovao je i u stvaranju spota grupe Mumford & Sons za pjesmu "Lover of the Light." Osim toga, koproducirao je Jay- Z-ijev album "American Gangster" iz 2007., kada je nastupao i na glamuroznim NBA All Star partyjima u Las Vegasu, a početkom 2022. objavio je album "Cordi Elba".

image

Surađivao je i s reperom Jay-Z-jem

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK EDIT
image
FAMOUS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Idris Elba uživa status seks-simbola, no posljednjih pet godina jedina žena u njegovom životu je supruga, manekenka i glumica somalijsko-kanadskog podrijetla Sabrini Dhowre Elbi. Njemu je to treći brak: 1999. se oženio Hanne Kim Nørgaard i s njom ima kćer Isan. Četiri mjeseca je bio u braku sa Sonyom Nicole Hamlin, dok je sina Winstona dobio u vezi s bivšom djevojkom, vizažisticom Naiyanom Garth. S djecom je vrlo blizak, i sudeći po fotografijama s društvenih događanja, njegova kći i nova supruga Sabrina dobro se slažu. Upoznao ju je 2017. u jazz-baru, kad je u Vancouveru snimao pustolovni triler "Planina između nas", gdje je glumio s Kate Winslet.

image

Kćer Isan, iz prvog braka, također je glumica i odlično se slaže s njegovom sadašnjom suprugom Sabrinom

DOUG PETERS/ALAMY/ALAMY/PR
image

U trogodišnjoj vezi s Naiyanom Garth dobio je sina Winstona

TEACH/MORYC WELT/BACKGRID USA

- To je bila ljubav na prvi pogled, za nas oboje. Od tada smo doslovno nerazdvojni - rekao je za Vogue 2019. Zaručili su se nakon godinu dana veze, a vjenčali 2019. u Marrakechu. Zajedno su pokrenuli tvrtku S‘Able Labs, koja nudi prirodne proizvode za njegu kože. Dhowre Elba je pak i UN-ova ambasadorica dobre volje te je posvećena borbi protiv nestašice hrane u siromašnim ruralnim dijelovima svijeta.

image

Nestrpljivo iščekujemo njegov triler ‘Zvijer‘

UNIVERSAL/PLANET/PROFIMEDIA

Stav da kao glumac u akcijskim, kriminalističkim i filmovima o superherojima može biti uvjerljiv samo ako je i u stvarnom životu u dobroj kondiciji i sklon avanturizmu, Idris Elba neprestano potvrđuje testirajući vlastitu snagu, izdržljivost, hrabrost, spretnost... To dokumentira i serijal iz 2015. "Idris Elba: No Limits" u kojem isprobava različita prijevozna sredstva. Od automobila za reli do aviona, u kojem izvodi akrobacije. Osim toga, s automobilom Bentley Continental GT postigao je svjetski rekord - vozeći nevjerojatnom brzinom od 290.263 kilometra na sat. Trenirao je kickboxing te različite borilačke vještine, a koliko je dobar u tome pokazao je 2017. u dokumentarcu "Idris Elba: Fighter". Ondje su, naime, prikazani njegovi treninzi tijekom jedne godine kao i pobjeda na debitantskom meču kickboxinga.

image

S Ruth Wilson u hit seriji ‘Luther‘

BRITISH BROADCASTING CORPORATION

- Bila mi je životna želja profesionalno se boriti. Ulazak u ring, kako bih testirao svoje granice kao ljudsko biće, izazov je koji me oduvijek privlačio - rekao je Elba. Izazov bi mu, sasvim sigurno, bio i utjeloviti najpoznatijeg tajnog agenta na svijetu. U medijima se, naime, već godinama nagađa tko bi mogao naslijediti Daniela Craiga, još aktualnog Jamesa Bonda. Odabiru Idrisa Elbe, osim vojske obožavateljica koje bi pohrlile u kina zbog njega, u prilog ide i činjenica da bi on bio prvi glumac afričkog podrijetla u ulozi elitnog britanskog tajnog agenta.

I Idris je dao obol takvim nagađanjima, i to objavama na Twitteru. U jednoj iz 2018. snimio se kako izgovara "Moje ime je Elba, Idris Elba", parafrazirajući jednu od najpoznatijih Bondovih rečenica, a godinu poslije objavio je fotografiju sebe i Daniela Craiga u smokinzima. Neki pak smatraju da je Elba prestar za tu ulogu - jer je samo četiri godine mlađi od Craiga, koji odlazi u bondovsku mirovinu. No, bio on novi 007 ili ne, jedno je sasvim sigurno - u filmskom svijetu mu neće nedostajati angažmana.

Linker
25. travanj 2024 07:47