SPORTSKI MEMOARI

Udovica legendarnog Branka Cikatića: ‘Ova je knjiga bila posljednja želja mog supruga‘

Uoči godišnjice smrti legendarnog majstora borilačkih vještina izlazi knjiga o njegovim sportskim uspjesima "King of the ring", koju smo prvi imali priliku prolistati.

- Jako sam ponosna zbog knjige jer je to bio dugogodišnji san mog supruga. Pisao ju je zadnjih godina svog života, no zbog bolesti je nije uspio dovršiti. Kratko pred njegov odlazak, obećala sam mu kako ću dati sve od sebe da je objavim - priča nam Ivana Davidovski Cikatić (46), supruga pokojnog kralja tajlandskog boksa i kickboxinga.

Osim udovice proslavljenog Splićanina, na knjizi koja na 170 stranica donosi presjek Cikatićeve izvanredne sportske karijere, radila su i njihova djeca: 18-godišnji sin Bruno, budući profesionalni boksaš te tri godine starija studentica prava Lucija.

Ivana priznaje da je za sve troje angažman na knjizi bio vrlo emotivan jer im rane zbog Brankovog odlaska još nisu zacijelile.

- Knjizi smo posvetili cijelu prošlu godinu. Nije bilo puno toga za napraviti budući da je Branko svojedobno odradio glavninu posla, no zbog svega su nam trebali mjeseci da je dovršimo. Osobno mi je bilo jako teško. Sa svakom novom stranicom osjećala sam da iznova proživljavam naše zadnje dvije godine koje su mi bile najbolnije u životu - tužno govori Ivana, sigurna da će se knjiga dopasti ljubiteljima borilačkih vještina te podsjetiti na karijeru njezinog supruga koji je po mnogima najveći hrvatski majstor borilačkih vještina svih vremena.

image
Ivana Davidovski Cikatic, supruga Branka Cikatica s djecom, sinom Brunom i kćeri Lucijom.
SAŠA BURIĆ/CROPIX

Cikatić je, naime, imao 40 godina kad je 1994. u Tokiju postao pobjednik prvog turnira K-1 Grand Prix, jednog od najprestižnijih natjecanja u kickboxingu, a tome su prethodile brojne svjetske i europske medalje u tajlandskom boksu čime se profesionalno bavio sve do 1999.

Cikatićeva udovica, koja je poslije njegove smrti utjehu pronašla u pisanju, otkriva da nakon izlaska "King of the Ring" planira dovršiti još jedno štivo posvećeno pokojnom suprugu.

Čitajte i: Posljednje zbogom legendarnom hrvatskom tigru: Mjesecima mu je život visio na koncu...

- Bit će to Brankova biografija, s naglaskom na našu ljubav i sve zajedničke godine - najavljuje ova rođena Karlovčanka i bivša manekenka, koja je s Cikatićem provela punih 26 godina. Upoznali su se 1994. godina, kada je Hrvatski tigar, kako su Branka zvali svjetski mediji, bio na vrhuncu karijere. Ivana je tada imala svega devetnaest godina, a za dva desetljeća starijeg Branka udala se četiri godine kasnije. Njihova ljubavna sreća trajala je sve do svibnja 2018. kad je on iznenada završio u bolnici s teškim oblikom plućne embolije.

U ekskluzivnom intervju koji je Ivana dala Gloriji pola godine kasnije, kad je Branko već bio prikovan za krevet, priznala je da je stasiti sportaš bio jedina ljubav njezina života.

image
Ova je knjiga bila poljednja želja legendarnog Branka Cikatića.
SCAN KNJIGE

- Kad sam ga prvi put vidjela, koljena su mi zaklecala. Slučajno smo se sreli u hodniku zagrebačkog sportskog centra Mladost. Nisam znala tko je on, no dojmila me se njegova snažna pojava, iza koje se krila nježna i dobra duša. Moj suprug je najromantičniji muškarac kojeg znam. Za prvu godišnjicu veze kupio mi je prsten s dvanaest blistavih kamenčića, svaki za jedan mjesec ljubavi, a zaprosio me na Valentinovo - prisjetila se tada Ivana, koja je Cikatiću bila najveća podrška i snaga tijekom njegove borbe za život. Sve do njezine potresne ispovijesti u Gloriji, mnogi nisu ni znali da je nekoć jedan od najjačih sportaša od 2018. teško bolestan, što je bila posljedica plućne embolije, ali i Parkinsove bolesti te višemjesečne bitke sa sepsom.

Otkako je Branko Cikatić preminuo lanjskog ožujka, sa svega 66. godina, Ivana, Bruno i Lucija trude se nastaviti s životom. Svoju nekadašnju obiteljsku kuću u Solinu, u međuvremenu su morali prodati te danas žive u Splitu. Ivana kaže da je u pisanju pronašla mir te se u ovom trenutku najviše raduje promociji knjige "King of the ring" koja će se održati u svečanoj dvorani ŠC Gripe 22. veljače - točno mjesec dana prije prve godišnjice smrti njezinog supruga.

Linker
19. travanj 2024 21:01