Elina Svitolina

 JAVIER GARCIA/SHUTTERSTOCK
POVRATNIČKI TURNIR

Ukrajinska tenisačica rodila je prije devet mjeseci, a sad je senzacija na Wimbledonu

Ukrajinska tenisačica Elina Svitolina spektakularnom pobjedom protiv prve igračice svijeta obilježila je turnir u londonskom All England klubu.

Ukrajinska tenisačica Elina Svitolina spektakularnom pobjedom protiv prve igračice svijeta obilježila je turnir u londonskom All England klubu.

Lanjskog listopada rodila je kćerkicu Skai Monfils, koju je dobila u braku s 36-godišnjim francuskim profesionalnim tenisačem Gaelom Monfilsom, a na svom prvom povratničkom turniru u Wimbledonu, na koji je stigla zahvaljujući pozivnici organizatora, 28-godišnja Ukrajinka Elina Svitolina ispisala je novu stranicu povijesti bijelog sporta.

U infarktnom četvrtfinalnom meču najpoznatijeg turnira koji se igra na travnatim terenima All England kluba, Svitolina je svladala prvu nositeljicu i trenutačno najbolju tenisačicu svijeta, Poljakinju Igu Swiatek, a nakon pobjede izjavila je kako joj je drago što je "donijela malo sreće" Ukrajincima, te da je rat promijenio njezinu perspektivu i pogled na život.

image

Elina Svitolina i Gael Monfils vjenčali su se preklani u Ženevi

NIVIERE DAVID/ABACAPRESS.COM/SHUTTERSTOCK

"Ukrajinka sam u srcu, tijelu, krvi i duši i imam ogromnu motivaciju da se vratim na vrh. Rat u mojoj domovini i majčinstvo su me promijenili, drukčije gledam na stvari. Teške situacije ne doživljavam više kao katastrofu, jer sam na borbi i patnji svog naroda naučila da ima i mnogo gorih stvari u životu. Uvjerena sam da me rat ojačao, mentalno i psihički, baš kao i majčinstvo", izjavila je Svitolina koja je pobjedu proslavila uz ovacije gledatelja na središnjem terenu All England kluba.

image

Bila je juniorska pobjednica Roland Garrosa 2010., a 2012. stigla je u finale "Girls Eventa" u Wimbledonu

SHUTTERSTOCK

"To mi je mnogo značilo, no još sam sretnija zbog podrške u domovini. Vidjela sam mnoge snimke na kojima djeca u Ukrajini prate moj meč na svojim telefonima. Ako sam im imalo uljepšala dan, nitko nije sretniji od mene", izjavila je Svitolina, koja je tom pobjedom izborila svoje drugo polufinale Wimbledona. U karijeri je osvojila 17 seniorskih turnira, te samo od nagrada dosad zaradila više od dvadeset milijuna dolara, a do trećeg mjesta na ljestvici najboljih tenisačica svijeta stigla je prije pet godina i to je njezin najbolji plasman na ATP-jevoj listi.

image

Elina Svitolina na gala partyju uoči Wimbledona 2016. u Kensington Roof Gardens

NILS JORGENSEN/SHUTTERSTOCK

Elina Svitolina rođena je 12. rujna 1994. u lučkom gradu Odessi. Odrasla je u sportskoj obitelji: njezin otac bio je hrvač, a majka veslačica, dok je stariji brat Yulian trenirao tenis. Pod njegovim utjecajem i sama se okušala u tom sportu, a ostalo je legenda. Na teniskom terenu upoznala je svog supruga, francuskog tenisača Gaela Monfilsa, s kojim se nakon dvije godine veze zaručila u travnju 2021. Vjenčali su se u srpnju iste godine na obali Ženevskog jezera, a Svilotina je u svibnju lanjske godine objavila da je trudna. I to, svega dva mjeseca nakon što se zbog stresa uzrokovanog ruskom invazijom na Ukrajinu privremeno povukla iz natjecanja.

Linker
27. travanj 2024 06:48