NOVI FILM

Uspon i pad gradonačelnika Amerike: Od borca protiv mafije do Trumpovog savjetnika

Dokumentarni serijal "Priča Rudyja Giulianija: Kad istina nije istinita" donosi fascinantnu priču omiljenog njujorškog gradonačelnika.

Umjesto da u povijesti Sjedinjenih država ostane upamćen kao "gradonačelnik Amerike" kako su mediji svojedobno prozvali jednog od najuspješnijih i najomiljenijih gradonačelnika New Yorka, Rudy Giuliani posljednjih je godina doživio nezapamćen pad.

Mnogi se pitaju kako je moguće da se nekadašnji državni tužitelj koji je sredinom osamdesetih u zatvor pospremio šefove pet najutjecajnijih njujorških mafijaških obitelji, kao vodeći savjetnik i odvjetnik bivšeg predsjednika Donalda Trumpa pretvorio u poricatelja demokracije i istine, a nakon izbornog poraza nahuškao rulju najzaluđenijih Trumpovih pristaša na zauzimanje zgrade američkog Kongresa u Washingtonu.

Upravo to je tema četverodijelnog dokumentarca "Priča Rudyja Giulianija: Kad istina nije istinita", čije prikazivanje ovog tjedna započinje na televiziji MSNBC. "Istražili smo sve kontroverze koje se vežu uz njegovu kompleksnu osobnost, a nikoga ne ostavljaju ravnodušnim", kaže redateljica Rebecca Gitlitz.

image

U igranom filmu ‘Rudy: The Rudy Giuliani Story‘ naslovnu ulogu odigrao je James Woods

ITV/SHUTTERSTOCK

Rudolph William Louis Giuliani rođen je 28. svibnja 1944. kao jedini sin u obitelji talijanskih imigranata u četvrti East Flatbush u njujorškom Brooklynu. Njegova majka Helen D‘Avanzo bila je domaćica, dok je otac Harold Angelo Giuliani obitelj prehranjivao radeći kao vodoinstalater i šanker u lokalnim barovima. No, ta primanja su mu se činila bijednima pa se na kraju okrenuo kriminalu, te se kao tjelohranitelj priključio šogoru Leu D‘Avanzu, koji je vodio ilegalnu kockarnicu u jednom bruklinskom restoranu, a većinu prihoda je ostvarivao od zelenaških kamata za pozajmice onima koji su te večeri za stolom izgubili - sve.

Iako je Rudy Giuliani na vrhuncu slave tvrdio da je od oca naučio najvažnije životne lekcije, uključujući moral i poštenje, novinar Wayne Barrett u neautoriziranoj biografiji otkrio je kako je Giulianijev otac 1934., deset godina prije sinova rođenja, odslužio 18 mjeseci zatvorske kazne u njujorškom Sing Singu zbog oružane pljačke - mljekara.

image

Donald i Melania Trump, te Judith i Rudy Giuliani

J LINGO/SHUTTERSTOCK

Kako god, bio je najbolji učenik u lokalnoj katoličkoj školi Sv. Ane, a političke znanosti i filozofiju studirao je na koledžu Manhattan Riverdale u Bronxu. Pravni fakultet na Sveučilištu NYU završio je s pohvalom (cum laude) i doktorirao 1968.

Početak strelovitog uspona u Reaganovoj administraciji poklopio se s okončanjem Giulianijevog prvog braka s učiteljicom Reginom Peruggi, njegovom prijateljicom iz djetinjstva. Crkveni brak s njom uspio je poništiti zahvaljujući tvrdnji da su njih dvoje bratić i sestrična u drugom koljenu, što je, navodno, tek naknadno saznao. Nakon toga vjenčao se s TV voditeljicom Donnom Hanover, s kojom je dobio sina Andrewa, PR stručnjaka u Trumpovom timu, te kćer Caroline Rose, filmašicu i aktivisticu za prava homoseksualne zajednice.

image

Sa Sylvesterom Stalloneom 2001.

ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK

Američkom metropolom upravljao je u dva mandata od 1. siječnja 1994. do 31. prosinca 2001., a mjesto u povijesti zaslužio je nesmiljenom borbom protiv kriminala - zbog čega je New York postao jedno od najsigurnijih mjesta za život u Sjedinjenim Državama. Osim toga, omogućio je sklapanje životnog partnerstva za pripadnike homoseksualne zajednice, jamčeći im ista prava kao i supružnicima, te isto tako školovanje djece ilegalnih imigranata. Osoba 2001. godine u izboru časopisa Time postao je zahvaljujući reakcijama i odgovoru gradskih javnih službi na posljedice terorističkog napada 11. rujna, zbog čega ga je i britanska kraljica Elizabeta II. proglasila počasnim vitezom 2002. godine.

Kraj drugog gradonačelničkog mandata dočekao je razveden, u vezi s Judith Nathan, menadžericom prodaje u farmaceutskoj kompaniji, deset godina mlađom od sebe. U brakorazvodnoj parnici bivšoj supruzi je isplatio gotovo sedam milijuna dolara odštete, te prepustio skrbništvo nad djecom.

S trećom suprugom Judith Nathan, menadžericom prodaje, dobio je i pokćerku Whitney, a na njihovom vjenčanju 24. svibnja 2003. među 400 uzvanika bio je i tadašnji građevinski tajkun Donald Trump.

Nakon gradonačelničkog mandata Giuliani se posvetio privatnom biznisu, lobiranju i konzaltingu, a usput je snimao filmove i TV emisije, u kojima je uglavnom glumio samog sebe. U legendu su ušli njegovi nastupi u kopiji haljine Marilyn Monroe, kad je otpjevao pjesmu "Happy birthday, Mr. President", te grintavog njujorškog taksista, koji se stalno žali na onu uš od Giulianija u emisiji Saturday Night Live.

image

S četvrtom suprugom Mariom Ryan u Bijeloj kući 2019.

SHUTTERSTOCK

Ipak, najveću pozornost javnosti izazvala je njegova uloga u filmu "Borat 2", u kojem ga je navodna 15-godišnja novinarka ultrakonzervativnog portala pozvala u hotelsku spavaću sobu, a Giuliani je s njom legao u krevet dirajući se po međunožju, prije nego što je glumac Sacha Baron Cohen vičući uletio u sobu.

Taj filmski skandal bio je, čini se, samo uvod u brojne političke skandale u kojima je sudjelovao na kraju Trumpovog predsjedničkog mandata. A njega je, po običaju, dočekao uz novu pratilju. Od treće supruge razveo se 2019. nakon 15 godina braka, a sada s medicinskom sestrom Marijom Ryan, s kojom je vezu započeo još dok je ona bila u braku s veteranom američkih marinaca, očekuje ishod svojih huškačkih govora. Dozvola za rad već mu je suspendirana u Washingtonu i New Yorku, a uskoro bi njegov ured mogao izgubiti dozvolu za rad zbog kršenja saveznog zakona s ciljem rušenja i onemogućavanja rada legalnih, demokratski izabranih institucija.

"Protiv izborne prevare i krađe nastavit ćemo se boriti sukobima", izjavio je na skupu Trumpovih pristaša, čiji će upad u zgradu Kongresa ostati jedna od najmračnijih epizoda suvremene američke povijesti.

Linker
19. travanj 2024 10:17