MOGU LI TO IZDRŽATI?

Velike dvojbe: Traži se rješenje za uloge prinčeva Georgea i Louisa te princeze Charlotte

Pripreme za krunidbu kralja Charlesa u Londonu 6. svibnja su u punom jeku, a još se traži pravo rješenje za uloge koje će pripasti njegovim unucima.

Pripreme za krunidbu britanskog monarha, kralja Charlesa III. u punom su jeku, jer je do prvog vikenda u svibnju preostalo svega osam tjedana, pa se razrađuju posljednji detalji za veličanstvenu ceremoniju 6. svibnja kad će se u Londonu okupiti šefovi država te članovi kraljevskih obitelji iz cijelog svijeta, ali i poduzetnici te brojne zvijezde iz svijeta showbiznisa. Svi oni će nazočiti formalnom ustoličenju novog britanskog monarha koji je tu dužnost kao prvi u redu po nasljednom pravu preuzeo lanjskog rujna nakon smrti svoje majke Elizabete II.

image

Princ William sa suprugom Kate i sinom Georgeom

GEOFF ROBINSON/SHUTTERSTOCK

No, bez obzira na dug popis uglednika koji će nazočiti krunidbi i popratnim svečanostima, glavne zvijezde bit će kralj Charles III. i njegova supruga kraljica Camilla, kao i ostali članovi kraljevski obitelji, čija se hijerarhija određuje prema nasljednom redu. Titulu prestolonasljednika obnaša Charlesov prvorođeni sin princ William, a drugi u nasljednom nizu - koji broji više od četrdeset imena - njegov je najstariji unuk princ George.

image

Obitelj na okupu na božićnoj misi u Sandringhamu lanjskog prosinca

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Pozicija u nasljednom nizu nije samo formalno važna, jer se uzima u obzir i pri odabiru državnih savjetnika, te regenta, odnosno namjesnika, u slučaju da je monarh maloljetan, mentalno ili na drugi način onesposobljen obavljati svoje dužnosti i upravljati monarhijom. Državni savjetnici su monarhov supružnik i osobe koje zauzimaju prva četiri mjesta u nasljednom nizu, a imaju više od 21 godinu, s tim da je dobna granica za prestolonasljednika 18 godina.

Zbog toga se pretpostavlja da će i devetgodišnjem princu Georgu, prvorođenom sinu princa Williama i princeze Kate pripasti vrlo važno mjesto u protokolu i na samoj ceremoniji, baš kao i njegovoj sestri, princezi Charlotte koja će početkom svibnja proslaviti osmi rođendan, te bratu, princu Louisu koji 23. travnja slavi peti rođendan.

image

Prinčevi George i Louis, te princeza Charlotte na paradi Trooping The Colour lanjskog ljeta

JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK

Upravo to je, čini se, razlog zabrinutosti koja je zavladala u domu Kate Middleton i princa Williama, koji nisu sigurni da njihova djeca zbog svoje dobi mogu izdržati sve izazove i napore koji se od njih očekuju. Neki komentatori zbivanja u Buckinghamskoj palači već su britanskim medijima potvrdili glasine da su se pojavile nesuglasice o tome kakva će uloga biti namijenjena prvenstveno princu Georgeu, pa i njegovoj sestri Charlotte te bratu Louisu, jer njihovi roditelji strahuju da su prvobitni zahtjevi koji su im izloženi na internim sastancima - preveliki.

image

Mali George, Louis i Charlotte ukjlučeni su u protokol kraljevske obitelji

LESLEY YEARLEY/GEOFF ROBINSON PHOTOGRAPHY/SHUTTERSTOCK

Poznato je da su njihova djeca, a posebno princ George u nekim formalnim prilikama nije izdržao predugo sjedenje na istom mjestu, nego se smrtno dosađivao, što je zorno pokazao ne samo svojim roditeljima, nego i svjetskoj javnosti. Zbog toga će odluka o njihovoj ulozi u protokolu morati biti krajnje izbalansirana, s obzirom na njihovu važnost, značaj i mjesto u nasljednom nizu, ali i životnu dob zbog koje George, Charlotte i Louis još ne mogu prihvatiti sve obaveze koje im formalno pripadaju.

Linker
17. travanj 2024 15:57