ŽIVOT KAO FILM

Veliko slavlje glumca koji se vratio nakon što je milijune spiskao na luksuz i ostao dužan državi

Holivudski glumac Nicolas Cage slavi 60. rođendan, a njegov život mogao bi poslužiti kao inspiracija za film. U petom braku s Japankom Riko Shibata, koja je od njega dvostruko mlađa, podiže 1,5-godišnju kćerkicu August Francescu, koja je mlađa od njegovih unuka, Luciana Augustusa, Sorina, Cyress Zare i Venice Zohar.

Stručnjaci za osobne financije tvrde, da nakon što se zadovolje osnovne egzistencijalne potrebe, visina godišnje zarade nije najvažnija za stabilnost kućnog budžeta, nego su to kontrola troškova i ulaganja. A najsvjetliji primjer koji potvrđuje njihovu tvrdnju je proslavljeni američki glumac Nicolas Kim Coppola, poznatiji po umjetničkom imenu Nicolas Cage, koji 7. siječnja slavi okrugli 60. rođendan.

Na vrhuncu slave zarađivao je 40 milijuna godišnje, ali ni svi ti silni milijuni nisu bili dovoljni da pokriju troškove jednog od najvećih holivudskih rasipnika. Dobitnik Oscara za ulogu suicidalnog alkoholičara u filmu "Napuštajući Las Vegas" 1995., sve to, pa i više od onog što je zaradio, uspio je spiskati na stvari koje je prije tri desetljeća smatrao - "neophodnima". Na popisu njegove imovine svojedobno je bila cijela flota jahti i luksuznih automobila - s čak devet Rolls Roycea, privatni zrakoplov, skupocjeni nakit, umjetnička djela i egzotični predmeti poput skeleta dinosaura, a poželio je držati i žive divlje životinje poput morskog psa i albino kobri.

image

Sarah Jessica Parker i Nicolas Cage u filmu ‘Medeni mjesec u Las Vegasu‘

CASTLE ROCK/NEW LINE/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Službenici američke porezne uprave dali su si truda i izračunali kako je Cage na svoja zadovoljstva potrošio više od 150 milijuna dolara i pritom ostao dužan - državi. Što je u Sjedinjenim Državama neoprostiv grijeh zbog kojeg su iza rešetaka završavali i šefovi mafije poput Ala Caponea, a kamoli ne zvijezde showbiznisa. Zbog toga je svoje dragocjenosti u žurbi ispod cijene rasprodao - uključujući i prvo, kolekcionarsko izdanje stripa o svom omiljenom akcijskom junaku Supermanu, a da otplati dugove prihvaćao je doslovce svaku ulogu bez obzira na umjetničku vrijednost, pa Cageova filmografija danas broji čak 120 naslova.

image

Nicolas Cage spiskao je bogatstvo i ostao dužan - državi

MCBRIDE/MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Njegov otac August Coppola bio je profesor književnosti i brat proslavljenog filmskog redatelja i producenta Francisa Forda Coppole. Kao nadobudni 15-godišnjak Nicolas je svog strica, koji je tada već radio s najvećim holivudskim zvijezdama 20. stoljeća kao što su Marlon Brando, Al Pacino, Gene Hackman i Robert De Niro, pokušao uvjeriti da ga pozove na audiciju gdje će mu on pokazati “što je to gluma”. Nije bilo protekcije pa se 1983. odrekao prezimena i na filmskim špicama se otad potpisuje civilnim prezimenom Marvelova superjunaka Power Mana.

image

Nicolas Cage s prvom suprugom, glumicom Patriciom Arquette na holivudskoj Stazi slavnih 1998.

PETER BROOKER/SHUTTERSTOCK PETER BROOKER/SHUTTERSTOCK

Danas u petom braku s Japankom Riko Shibata, koja je od njega dvostruko mlađa, podiže 1,5-godišnju kćerkicu August Francescu, koja je mlađa od njegovih unuka, Luciana Augustusa, Sorina, Cyress Zare i Venice Zohar. Prva žena koju je Nicolas Cage odveo pred oltar bila je njegova kolegica, glumica Patricia Arquette s kojom je u braku izdržao šest godina. S Lisom Marie Presley, pokojnom kćeri kralja rock’n’rolla brak je potrajao tri mjeseca prije nego što je podnio zahtjev za razvod. Trećoj supruzi, glumici Alice Kim podario je 12 godina zajedničkog života, a od Erike Koike poništenje braka zatražio je nakon četiri dana jer mu je zatajila svoju kriminalnu prošlost.

image

Nicolas Cage s petom suprugom Rikom Shabata

BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Je li Riko Shabata žena uz koju će Nicolas Cage mirno ostarjeti, nitko se ne usudi prognozirati. No, čini se da je i biologija odradila svoje, te slavni glumac na pragu sedmog životnog desetljeća više nije "divlji u srcu", kako glasi naslov jednog od njegovih najdojmljivijih filmova.

Linker
24. travanj 2024 06:06