KULTNA ALEXIS

Vječno gladna i bez dlake na jeziku: Legendarna Joan Collins u autobiografiji ‘pljuje‘ svoje kolege

Britanska glumica, legendarna Alexis Carrington iz ‘Dinastije‘, veći dio svog dugog i uzbudljivog života piše dnevnike, a iz njih je nedavno nastala autobiografija u kojoj je ‘oplela‘ po brojnim slavnim osobama, ali i priznala da ne pamti kad se posljednji put pošteno najela.

Da Joan Collins ima talenta za pisanje, zna se već odavno: legendarna britanska glumica, koja se proslavila ulogom spletkarice Alexis Carrington u američkoj sapunici “Dinastija” i pojavila u šezdesetak filmova te mnogim TV serijalima, napisala je niz knjiga - među ostalim nekoliko romana, autobiografiju te knjige sa savjetima o ljepoti - koje su prevedene na tridesetak jezika i prodane u više od 50 milijuna primjeraka. No, manje je poznato da 88-godišnja Collins od rane mladosti redovito piše dnevnik i da je tu naviku zadržala do danas. Na kraju gotovo svakog dana Joan redovito bilježi susrete i događaje, isprva rukom u dnevnik, a poslije na minijaturni diktafon, i to uvijek iskreno, duhovito, bez dlake na jeziku, ne štedeći nikoga i nikome se ne ispričavajući.

image
Njezina autobiografija
PRESS

A odatle i naslov njezine upravo objavljene knjige, “My Unapologetic Diaries” (Dnevnici bez isprike) sa zapisima od 1989. do 2009. koji su, kako je rekao britanski novinar Piers Morgan, isti kao i njihova autorica - “čudesno zabavni, nevjerojatno glamurozni i potpuno neodoljivi”. Tijekom svojeg dugog i nevjerojatnog života, ispunjenog u jednakoj mjeri usponima i dramatičnim padovima, Joan Collins je bila posvuda i družila se sa svima. Na zabavi nakon premijere filma “Engleski pacijent” u Londonu naletjela je na glumicu Francescu Annis “koja je izgledala vrlo samozadovoljno jer je upravo upecala Ralpha Fiennesa”, u Buckinghamskoj palači na dodjeli odličja srela je Paula McCartneyja, koji joj je priznao da je “prestravljen” što mora stati pred kraljicu, u redakciji Spectatora srela je tadašnjeg urednika, a danas britanskog premijera Borisa Johnsona koji “izgleda kao da kosu češlja metlicom za jaja”, a na nekom je partyju vidjela američkog TV voditelja Jaya Lenoa koji je po njezinom mišljenju “najneduhovitiji čovjek na svijetu, a na licu je imao više šminke od mene i Raquel Welch zajedno”.

Kad je bila na večeri kod gastro kritičara Timesa Adriana Gila i njegove partnerice Nicole Formby, među gostima je bio i princ Andrew; “Igrali smo igru ‘Što nisam nikad radio?’ i Andrew je rekao da nikad nije bio u samoposluživanju, a autobusom se nije vozio od svoje šeste godine”, zapisala je Joan.

U dnevnicima se spominju još mnoga imena s glumačke, glazbene i društvene scene kao što su Rod Stewart, Elton John koji joj pokazuje svoju vilu iznad Nice s garderobom u kojoj je “valjda 9000 Versaceovih košulja, ogrtača i šalova”, princeza Margaret, Elizabeth Taylor, Michael Caine, princeza Diana, Raquel Welch s “očajnim nakitom od lažnih dijamanata”, Roger Moore i Donald Trump.

image
Joanin sin Sacha Newley je slikar
DAVID M. BENETT

Za bivšeg američkog predsjednika u jednoj bilješci Joan kaže: “Taj neodgojeni prostak bez manira o meni je u New York Postu izjavio nešto grozno. ‘Ni mrtav joj ne bih bio ljubavnik ni u životu ni na televiziji.’ A točno znam da je producentu rekao da bi htio biti jedan od Alexisinih ljubavnika u ‘Dinastiji’. Kakav gospodin!” Ulogu Alexis u “Dinastiji” Joan je dobila u trenutku kad se činilo da je dosegla dno: njezina tad osmogodišnja kći Katyana, rođena u braku s producentom Ronom Kassom, teško je stradala pod kotačima automobila i isprva se mislilo da neće preživjeti, a potom da će biti slijepa i gluha ako ipak preživi. Djevojčica se nakon dugog liječenja sasvim oporavila, ali mjeseci neizvjesnosti psihički su dotukli roditelje pa je Joan počela previše pušiti i piti, Ron se drogirao, a financijski su bili u tako lošoj situaciji da su im ovrhom uzeli automobil, televizor i kućanske aparate dok su se gušili u dugovima. Joan je čak u jednom trenutku htjela zatražiti socijalnu pomoć, ali odustala je kad su je službenice prepoznale pa se posramila. Kad je već mislila da gore ne može, njezin agent ju je izveo na ručak te joj nježno priopćio kako je za nju s glumom gotovo jer joj nitko ne želi dati posla. Bile su joj 43 godine.

image
Ljeto 1972. u Marbelli: s trećim mužem Ronom Kassom, njihovom kćeri Katyanom, svojom djecom Tarom i Sachom te njegovim sinovima Robertom, Davidom i Jonathanom
EDDIE SANDERSON

Tada se pojavio producent Aaron Spelling i ponudio joj ulogu u “Dinastiji”. Doduše, tek nakon što su ga odbile Sophia Loren i Raquel Welch, ali Spelling je poslije priznao kako je to bila sreća jer je upravo Joan pretvorila “Dinastiju” u najgledaniji serijal 1980-ih, ne samo u Sjedinjenim Državama nego i u svijetu. Glumica je svaki tjedan dobivala 12 tisuća pisama od obožavatelja, bila je na naslovnicama svih časopisa, a za duplericu Playboya slikala se u dobi od 50 godina. Kad se serijal nakon devet sezona prestao snimati, uloge su za Joan ponovno presušile, ali rođena Londončanka nije se predavala.

image
Treći muž Ron Kass, bivši menadžer Beatlesa i ovisnik koji ju je financijski dotukao
PETER ELINSKAS/ANL/SHUTTERSTOCK

“Danas sam dobila poruku od britanskog generalnog konzula da premijer pita bih li primila Orden Britanskog carstva. Ostala sam bez teksta. Mislim, to se ne događa svaki dan. Kako trenutačno nisam osobito uspješna u karijeri, ovo mi je dalo injekciju optimizma”, piše Collins u dnevniku te opisuje kako je početkom prosinca 1996. u dva tjedna otpustila čak dva agenta jer joj nisu pronalazili uloge, a onda joj se ponovno javio Aaron Spelling koji ju je pozvao na božićnu zabavu. “Golema zabava kod Spellinga. Volim Aarona, ali čovjek ne smije uzimati ozbiljno ništa što on kaže. Ne smije se uzimati ozbiljno ništa što kaže bilo koji TV producent. Ne možeš ih uhvatiti ni za glavu ni za rep, kao amebe su”, napisala je Joan te dodala: “Jeli smo sendviče s piletinom i hladne nareske. Čovjek se pita je li moguće da si uz sav taj novac ne mogu priuštiti kuhara?”.

image
S holivudskim producentom Aaronom Spellingom i Lindom Evans, glumačkom suparnicom u TV serijalu ‘Dinastija’
BEI/SHUTTERSTOCK

Spelling joj je ponudio ulogu u četiri epizode serijala “Pacific Palisades” i 45 tisuća dolara po epizodi. “U siječnju sam saznala da je riječ o tri epizode i da je honorar 40 tisuća. Eto, to je Hollywood. Pristat ću, ali ipak me duboko razočaralo što Aaron može tako bezočno lagati”, piše u dnevniku Joan, kojoj to nije bilo prvo razočaranje u karijeri.

Nakon što je s devet godina debitirala na kazališnoj pozornici u “Lutkinoj kući”, a već sa 17, nakon studija na Kraljevskoj dramskoj akademiji, postala tražena glumica u britanskom filmu, Joan se preselila u Hollywood. Bilo je to 1954., kad ju je Darryl F. Zanuck iz 20th Century Foxa zapazio u “Zemlji faraona” Howarda Hawksa (u kojem je igrala egipatsku princezu spletkaricu, kao da najavljuje Alexis). No, nakon sedam godina suradnje ugovor joj nije produljen - po nekima ju je Zanuck odbacio jer nije htjela spavati s njim, po drugima je sama Collins otišla razočarana što uloga u “Kleopatri” nije pripala njoj, nego Elizabeth Taylor - i u Hollywoodu više nije bilo posla za nju. Uloge su presušile, ali ne i muškarci. Nakon katastrofalnog prvog braka s irskim glumcem Maxwellom Reedom, Joan je hodala s Dennisom Hopperom, Robertom Wagnerom, hotelskim nasljednikom i plejbojem Nickyjem Hiltonom (s kojim je dijelila strast prema brzim autima, šampanjcu i kavijaru), sa sinom dominikanskog diktatora Raphaelom Trujillom...

Čitajte i: Mučna borba za život Michaela Schumachera: Bio je i ostao vjeran jednoj ženi, ali i adrenalinu

image
Starija kći Tara je spisateljica, a Katyana živi povučeno
DAVID M. BENETT

S Warrenom Beattyjem se zaručila, pa prekinula kad ju je natjerao da pobaci; u dnevniku za njega piše da je kao ljubavnik bio “precijenjen”. S pjevačem i glumcem Anthonyjem Newleyjem, za kojeg se udala 1963., dobila je sina Sachu i kćer Taru, ali brak se raspao nakon brojnih preljuba s obje strane - on se spetljao s Barbrom Streisand i mnogim drugima, ona s Ryanom O’Nealom. U sljedećem braku s Kassom Joan je dobila kćer Katyanu i brdo problema: on se drogirao i trošio, a novca niotkuda. Spasio ih je film prema pikantnom romanu “Pastuh” Joanine sestre, spisateljice Jackie Collins, gotovo pornografski uradak koji je kritika sasjekla, ali na blagajnama je zaradio više od 20 milijuna dolara, pa su Joan i Kass snimili i svojevrsni nastavak pod naslovom “The Bitch”. No, kad je Katyana doživjela nesreću, stvari su opet pošle po zlu. Od Kassa se uspjela razvesti tijekom snimanja “Dinastije”, a 1985. se udala za švedskog pjevača Petera Holma koji ju je financijski iskorištavao i bezočno varao pa ga je brzo ostavila. U dnevniku Joan spominje trgovca umjetninama Robina Hurlstonea, s kojim je bila u vezi nekoliko godina, ali iz zapisa je jasno da se bliži kraj.

image
S Warren Beattyjem bila je zaručena 1959., a ostavila ga je kad ju je natjerao da pobaci
ANTHONY WALLACE/DAILY MAIL/SHUTT
image
Ni s četvrtim mužem, švedskim playboyem Peterom Holmom nije imala sreće
ALAN DAVIDSON/SHUTTERSTOCK
image
S irskim glumcem Maxwellom Reedom bila je u mladenačkom braku, koji se raspao kad je otišla u Hollywood
MARSH/ANL/SHUTTERSTOCK

“Robin i ja bili smo u šopingu kod Saint Laurenta u Parizu pa onda na ručku na terasi Ritza, gdje mi je on nadugo i naširoko objašnjavao kako sam razmazila djecu i kako se ne znam dobro odjenuti. Sve u svemu baš grozan ručak. Poslije sam bila u depresiji”, napisala je Joan 16. lipnja 1997., a dan poslije zabilježila kako je Robin bio užasno zlovoljan na partyju Michaela i Shakire Caine u Londonu. “Držao je monolog o tome kako mrzi zabave, mrzi ljude, mrzi izlaziti, mrzi moju obitelji, ne podnosi ovo doba godine u Londonu... Postaje malo naporan.”

Čitajte i: Daniel Craig i njegov gorko-slatki rastanak od Bonda: Uloga koja mu je promijenila život, donijela mu je i probleme

Nekoliko dana poslije par se uputio u Joaninu kuću na jugu Francuske. “Robin je ozlijedio lakat dok je dizao mojih šest kofera i cijeli mi je sat prigovarao zašto imam toliko prtljage. Ne znam zašto ne snimi tu jadikovku jer je slušamo više puta godišnje”, zapisala je Joan, u čiji je život tad ušao Percy Gibson, menadžer njene turneje po Americi s glumcem Georgeom Hamiltonom.

“U San Franciscu se George viđao sa spisateljicom Danielle Steel pa smo Percy i ja obično poslije predstave išli zajedno na večeru. Dijeli nas više od 30 godina, ali to nam ni najmanje ne smeta da postanemo prijatelji. Osjećam veliku naklonost prema ovom naočitom mladom čovjeku”, zapisala je Joan u proljeće 2000., a ni godinu poslije prij teljstvo je preraslo u ljubav.

image
Od početka veze s Percyjem Gibsonom ostala je ista - njemu se tih 20 godina prorijedila kosa, oslabio mu vid...
DAVE BENETT

“I sad sam u strastvenoj vezi s Percyjem, koji me potpuno osvojio. Ludo, fantastično, ali više nisam mlada djevojka. Ja sam žena u šezdesetima zaljubljena u muškarca u tridesetima. Pokušali smo tajiti našu vezu, ali nije išlo jer smo oboje vidljivo blistali od zaljubljenosti. On je najbolji ljubavnik kojeg sam u životu imala”, glasi dnevnički zapis iz veljače 2001.

Ubrzo je Joan raskinula s Robinom. “Sve sam mu priznala. Bilo mi je to nešto najteže u životu. Ali nisam mogla postupiti onako kao što je jedan moj slavni prijatelj glumac radio kad je htio završiti dugu vezu: poslao bi svojeg agenta da joj kaže kako je gotovo i neka vrati ključeve”, zapisala je Joan koja se 2002. udala za Percyja, dvije godine mlađeg od njene kćeri Tare. S njim je i danas u sretnom braku.

image
Ja sam žena u šezdesetima, zaljubljena u muškarca u tridesetima. On je najbolji ljubavnik kojeg sam ikad imala, napisala je o Percyju
FRANZISKA KRUG

Neukus u baršunu i polazi

10. listopada 1997., New York

‘Odšetala sam se do stana Ivane Trump na aveniji Madison s milijarderom Anthonyjem Bamfordom i njegovom suprugom Carole. U životu nisam vidjela tako očajno uređen stan u kojem je sve lažno. Baršun na zidovima! I sve ukrasne štukature obojene u svjetlucavo zlatno! Ivana ima novog dečka - vrlo naočitog Talijana koji je, šapnula mi je na uho, sjajan u krevetu! Previše informacija.’

Čitajte i: Potraga za srećom u glazbenim hitovima: Fascinantan život Adele, najuspješnije mlade pjevačice

Kritična gledateljica

U dnevniku Joan bilježi i svoje dojmove o predstavama i filmovima koje je gledala pa tako spominje premijeru drame ‘Majstorska klasa’: ‘Faye Dunaway je dobra u ulozi Marije Callas, premda joj guzica izgleda kao da su je odsjekli nožem. Nekoliko puta sam skoro zaspala... Najgori film koji sam vidjela u životu, ‘Austin Myers’, s nekim tko se zove Mike Myers i jako zgodnom Elizabeth Hurley’. Ni ‘Prijatelji’ joj baš nisu legli: ‘Ostala sam kod kuće, jela salatu, čitala smeće od časopisa i gledala smeće na televiziji. Bili su ‘Prijatelji’, silno popularan serijal sa šest ili osam tridesetineštogodišnjaka. Čini mi se da David Schwimmer ima najviše talenta, ali cure su zgodne. Iskreno, nisam se ni nasmiješila’.

image
Hollywood je napustila početkom 60-ih, razočarana jer je uloga Kleopatre pripala Elizabeth Taylor, a ne njoj
MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Zahvala na način Paule Yates

14. ožujka 1997.

‘Večerala sam s Adrianom Gillom i Nicolom Formby u japanskom restoranu Nobu, koji je sad novo hit mjesto u Londonu. Prišla nam je Paula Yates, noseći slatku bebu na boku, da nas pozdravi i kaže Adrianu kako je on jedini novinar koji je pisao o njoj pozitivno. - Hoćeš da ti ga popušim? - hrabro je ponudila. Čak se i Adrian iznenadio.’

Linker
23. travanj 2024 18:58