Ekskluzivno

Vodič po Berlinu Marka Bošnjaka: Dok studira upija vibru grada koji ne spava

Svojim talentom osvojio je mnoge simpatije i na Dori i na Splitskom festivalu, a sada najavljuje prvi album. Njegov novi spot ‘Spokojan‘ pogledajte ekskluzivno na Gloria.hr.

Marko Bošnjak ne miruje, uz glazbenu karijeru koju pažljivo i s ukusom gradi na ovim prostorima paralelno gradi i onu akademsku. Ovaj talentirani mladi pjevač pohađa studij na BIMM Instituteu, smjer Music Business, u Berlinu. Kultni grad, nevjerojatnih kulturnih mogućnosti osvojio ga je odmah, a Marko nam je napravio detaljan vodič po Berlinu.

"Živim u četvrti Neukölln koja je poznata po međunarodnom ozračju. Također, veliki broj studenata i umjetnika u Neukollnu žive u ulicama u kojim ima bezbroj vintage shopova, barova i bliskoistočnih slastičarnica ili fast food shopova", otkrio je Marko.

image

Marko studira u Berlinu

PRIVATNA ARHIVA

Za specifičan studij čuo je preko prijatelja, a između Dublina i Berlina ipak je odabir pao na glavni grad Njemačke. Shvatio je da mu taj grad nudi više mogućnosti.

"Smatram da je korisno educirati se, pogotovo oko poslovne strane glazbene industrije u jednom od najkreativnijih gradova cijeloga svijeta. Berlin je grad beskonačnih prilika i kultura te smatram da je uvijek pozitivno odvažiti se na ulaganje u obrazovanje i osobni razvoj", dodao je.

Kada bi se morao opisati u tri riječi, to bi bile - komunikativan, entuzijastičan i kreativan. Otkrio nam je i nešto o svom privatnom životu. "Sretno sam slobodan. Rekao bih da me može pridobiti staložena energija, inteligencija i podrška", kazao je Marko.

image

Živi u kvartu Neukölln

PRIVATNA ARHIVA

U gradu koji ne spava kaže da mu ponekad zna biti intenzivno i bučno, ali većinom mu odgovara osjećaj slobode i drugačijeg, užurbanog životnog tempa u odnosu na našu svakodnevicu. "Berlin je specifičan po svojoj povijesti, znamenitostima i odličnoj glazbenoj sceni. Ipak, smatram da je glavni faktor koji me oduševio bio postojanje mnogobrojnih različitih kultura i pozadina koje koegzistiraju i zajednički stvaraju osjećaj dobrodošlice i pripadnosti u velikom gradu stranaca", opisao je.

Omiljeni barovi u Berlinu

Frau Honig - to je super kafić koji ima poseban šarm i velik izbor doručka. Unutra vlada opuštena i nekonvencionalna atmosfera, te smatram da je odlično mjesto za započeti dan.

Cafè Engels - ako nešto trebam obaviti za faks, volim s laptopom otići u Cafè Engels koji ima genijalnu kavu i live jazz sessione par puta tjedno.

Multilayerladen - ovo je kafić koji se nalazi odmah pored U-Bahn stanice Kottbusser Tor. Tamo često boravim zbog iznimno interesantnog interijera i ugodnog ugođaja.

image

Pohađa studij na BIMM Instituteu

PRIVATNA ARHIVA

Favoriti među berlinskim klubovima

CDV, Hoppetosse & Wilde Renate su ostavili na mene najveći dojam. Iako, u Berlinu uvijek ima novih i interesantnih klubova za istražiti.

Jamsessioni su must - kako i gdje?

Astra Kulturhaus, Quasimodo i Yorkschlösschen - barovi s jamessionima koji su mu najdraži.

"Spontano sam se par puta priključio jam sessionu u baru koji se zove ‘Filmundkunstbar‘, to mi je bilo nezaboravno iskustvo. Prepustiti se grooveu i osjećaju kroz glazbu je jako korisna stvar koju preporučujem", opisao je Marko. No u te barove, dakako, ne ide samo pjevati. "Za mene je užitak slušati pjevače iz cijeloga svijeta, od kojih puno učim i upijam kada je riječ o glazbi".

Ulaznice za znamenitosti po Berlinu

Na moju sreću s iskaznicom fakulteta mogu dobiti popuste skoro svugdje, te vrlo dobro koristim tu privilegiju. Svima ostalima bih preporučio da ulože otprilike 15 eura za trodnevnu muzejsku kartu koja vrijedi za preko 30 izložbi i muzeja.

image

Odjeću najradije kupuje u second-hand dućanima

PRIVATNA ARHIVA

Omiljena izložba

Od izložbi bih definitivno izdvojio "Life after Bob" umjetnika Iana Chenga, koja se održala u Halle am Berghain.

Hrana koju preporučuje

Kebab street food - apsolutno svaki kebab/döner shop ima genijalan izbor ukusnog street fooda. Berlin je grad koji ima bezbroj različitih kultura i tradicionalnih restorana iz svake države.

Hannibal - meni je osobno najdraži restoran Hannibal gdje ima dosta ukusnih vegetarijanskih opcija.

Shopping odjeće

Second hand ili novo? Definitivno second hand dućani. Berlin je bogat flea marketima, second handovima i vintage shopovima s odabranom robom iz nekih prošlih vremena. Moji favoriti su Humana i Yummy Vintage.

"Smatram da je moda važna kao sredstvo izražavanja i ispoljavanja unutarnje kreativnosti kroz interesantnu odjeću. Gotovo uvijek kupujem isključivo u second hand/thrift shopovima kojih na moju sreću u Berlinu ima bezbroj. Kod second hand kupovine cijenim pristupačnost, mogućnost razvoja specifičnog stila i doprinosa u očuvanju okoliša", objasnio je Marko.

image
PRIVATNA ARHIVA

Vidi li se u budućnosti u inozemstvu?

Do sada sam stvari radio tako da osluškujem sebe i svoje srce. Tako ću nastaviti i kada je u pitanju Berlin i inozemstvo. Divno je znati da se uvijek možeš vratiti kući i biti ‘svoj na svome‘ ali za sada sam sretan u inozemstvu.

Upravo mu je njegov rodni kraj bio inspiracija u snimanju spota za novu pjesmu "Spokojan".

image

Spot ‘Spokojan‘ snimljen je na Ramskom jezeru

PRESS

"Već duže vrijeme imam veliku želju trajno povezati glazbu koju stvaram sa svojim korijenima u Prozor-Rami. Drago mi je da smo ovim spotom potvrdili da je priroda oko Ramskog jezera neiscrpan izvor inspiracije, isto kao i ljudi iz Rame koji su bili na raspolaganju za sve što nam je bilo potrebno na snimanju", kazao je. Želja mu je bila kroz svoj umjetnički izričaj sa sobom trajno povezati i promovirati svoj rodni kraj.

image
PRESS

Ovaj spektakularan spot premijerno možete pogledati na Gloria.hr.

Pjesma sadrži etno elemente u eksperimentalnom i modernom aranžmanu za koji su zaslužni Markovi dugogodišnji suradnici Vlaho Arbulić i Mihovil Šoštarić (Lockroom).

"Pjesma ‘Spokojan‘ nastala je u poprilično teškom i ranjivom periodu za mene prije otprilike godinu dana. Iznimno sam zahvalan da smo Vlaho i ja u zajedničkom kreativnom procesu prenijeli iskrenu emociju, što je jedan od najznačajnijih elemenata kada je riječ o novoj glazbi", otkrio nam je Marko Bošnjak.

Redateljica spota Vedrana Vukojević otkrila je da je inspiraciju pronašla u bezvremenskom klasiku "Orkanski visovi" Emily Brontë. Plesači koji imaju veliku ulogu u spotu su Marija Lora Kolar i Filip Likić, a pojavljuje se i model Anja Polić.

"Snimljenim kadrovima sam i više nego zadovoljan, te sam iznimno ponosan na cijeli tim koji je odradio vrhunski posao", otkrio je Marko Bošnjak, a ovaj spot naziva i najintimnijim do sada.

Linker
20. travanj 2024 03:04