VEDRAN PETEH/CROPIX
Kreativna zona

Volite retro igračke? Oduševit će vas ovaj domaći brend!

Kreativnost i želja da se bavi nečim što je veseli i ispunjava motivirali su Nediljku Kujundžić da da otkaz i pokrene brend igračaka Nena Dolls.

Kreativnost i želja da se bavi nečim što je veseli i ispunjava motivirali su Nediljku Kujundžić da da otkaz i pokrene brend igračaka Nena Dolls.

Može li jedan starinski medo od samta pobijediti u okršaju sa stotinama plastičnih superheroja koji su preplavili dječje sobe i trgovine? Iako su današnji klinci zatrpani igračkama svih vrsta, koje pjevaju, plešu i mijenjaju boje, iako su prečesto pred ekranima na kojima je akcija još žešća, radionica ručno rađenih igračaka Nena Dolls smještena u centru Zagreba dokazuje da još ima mnogo mališana koji u igri vole koristiti maštu.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Njegova vlasnica Nediljka Kujundžić (53), po struci trgovkinja koja je dugi niz godina radila u ugostiteljstvu, prije šest godina dala je otkaz na poslu koji ju je počeo umarati i opterećivati te se upustila u sasvim novu pustolovinu - počela je izrađivati igračke od tekstila. "Sve se zapravo dogodilo veoma spontano. Prolazeći pokraj trgovine u kojoj su se prodavale ručno rađene lutke pomislila sam kako je to divan posao, kojim bih se i sama rado bavila, pa sam iz znatiželje sašila prvu igračku na šivaćoj mašini koju mi je posudila prijateljica. Kako nisam imala prijašnjih iskustava sa šivanjem, učila sam uz YouTube tutorijale, a onda završila i tečaj koji su držale bivše radnice tvornice Kamensko.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

U početku sam lutke izrađivala u slobodno vrijeme, poklanjajući ih prijateljima i njihovoj djeci, no u jednom sam trenutku shvatila da su mnogi zainteresirani da ih kupe.

"Dala sam otkaz, otvorila obrt i u potpunosti se posvetila ručnom radu koji, nadam se, uljepšava brojna djetinjstva. Radimo isključivo s prirodnim materijalima, bez plastike i alergena", kaže Nediljka. Obim posla, narudžbi i modela kontinuirao je rastao pa joj se kao pomoćnica pridružila 33-godišnja Jasmina Tadić, profesorica povijesti umjetnosti, kojoj više nije nimalo žao što nije uspjela pronaći stalni posao u svojoj branši.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
VEDRAN PETEH/ CROPIX

Osim lutki, Nena i Jasmina izrađuju i razne životinjice od tekstila, vrpce i krune za kosu, mazilice, tješilice i slinčeke za bebe i baby boxeve s pet različitih proizvoda, sve se igračke mogu prati u mašini, a ako naručitelj to želi, mogu se i personalizirati - na njih se izveze djetetovo ime.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

No, nisu isključivo djeca zadovoljne mušterije, ni odrasli ne mogu odoljeti bajkovitim, retro igračkama koje ih vraćaju u vlastito djetinjstvo. "Neki ih kupuju za rođendan, krštenje ili kao božićni dar, a neki za ukras. Imamo i stalne kupce koji gotovo svaki mjesec naruče nešto novo", kaže Nediljka. Igračke se prodaju na Nena Dolls profilima na Facebooku i Instagramu, cijena im se kreće od 60 do tristotinjak kuna, a želite li ih sve vidjeti uživo, pričekajte zagrebački Advent, na kojem će Nena Dolls imati svoju kućicu na Zrinjevcu. U svaku je igračku utkano puno truda i ljubavi pa joj je, priznaje Nediljka, ponekad teško se od njih rastati, no zna da idu u najbolje ruke - one dječje.

Linker
17. srpanj 2024 06:53