Dobra zarada

Vrhunski glazbenici prepali se novog poreza: Bob Dylan za 200 miljuna dolara prodao prava na svoje pjesme

Slavni i vremešni glazbenici odlučili su se za prodaju svoji autorskih prava izdavačima kako bi izbjegli visoke poreze Bidenove administracije i mirno uživali u starosti.

Krajem prošle godine, na američkom glazbenom tržištu, pomalo ispod radara, dešavala se velika rasprodaja autorskih prava. Kako je naime, administracija Joa Bidena od ove godine digla porez na kapitalnu dobit, mnogi glazbenici su se požurili svoja prava na pjesme prodati izdavačima. Kako je ovaj tjedan objavio Sony Music Entertainment, oni su za 200 milijuna dolara postali vlasnici svih snimljenih pjesama Boba Dylana od 1962. pa sve do danas.

Ovaj slavni umjetnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, tako je posljednji u nizu slavnih glazbenika koji su se odlučili podebljati bankovni konto prije nego što im na zaradu sjedne Bidenova administracija. No osamdesetogodišnji kantautor nešto ranije prodao je i dio pjesama i svojih tekstova kompaniji Universal Music Publishing Group za 300 milijuna dolara. U svakom slučaju više nego dovoljno za mirnu i bezbrižnu starost.

Mjesec dana prije njega to je učinio i Bruce Springsteen koji je sa Sony Musicom postigao dogovor za navodno vrtoglavih 550 milijuna dolara, a prodaju je komentirao: ''Oduševljena sam zbog ovog dogovora i sretan što će se o mojoj glazbi brinuti ljudi koje poznajem i kojima vjerujem.''

Učinio je to i jednako slavni Neil Young - veliki dio svog glazbenog opusa prodao je za 150 milijuna dolara kompaniji Hipgnosis Song Funde.

image

Taylor Swift o ovakvom potezu još ne razmišlja

MICHAEL ZORN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Još uvijek tuguje za voljenom: Britanski glumac napokon se pojavio u javnosti, trebalo mu je gotovo godinu dana

No ono što krajem godine učinili stariji glazbenici, oni mlađi poput slavne i uspješne glazbenice Taylor Swift o takvom potezu nisu razmišljali.

Kako je za CNN objasnila Hannah Karp, glavna urednica američkog glazbenog časopisa Billboard njima se to još jednostavno ne isplati.

''Mnogi umjetnici koji prodaju svoje glazbene kataloge došli su dob kada se brinu za mirnu starost i budućnost svoje obitelji. Ali ako ste mladi umjetnik i još ulažete puno novaca u svoju karijeru onda se ta priča ne isplati. Jer posjedovanje ''glazbene imovine'' je poput ulaganja u mirovinske fondove. Dobra glazba je dobar posao.

Muzički posao danas pokreću streaming servisi koji su stalan i rastući izvor prihoda. Nije to kao nekada kada biste izdali album i zarada bi ovisila o tome koliko će te primjeraka prodati. S obzirom na to da su kamate trenutno jako niske, ulaganje imovine u streaming servise je puno isplativije".

Linker
19. travanj 2024 08:30