Svjetsko prvenstvo

Zagrebačka novinarka je jedina žena u muškoj ekipi: Samo Lino Červar ju je ostavio bez teksta

Zagrebačka novinarka INES GODA FORJAN, koja će iz Švedske izvještavati sa Svjetskog prvenstva u rukometu, oduvijek je živjela u sportskom okruženju: brat Bruno igra za nogometni klub Rijeka, a suprug radi isti posao kao i ona, samo na drugoj televiziji.

Na svoje šesto rukometno prvenstvo - s kojeg će uživo razgovarati s hrvatskim igračima i izbornikom Hrvojem Horvatom neposredno prije i nakon utakmica - sportska novinarka RTL-a Ines Goda Forjan (31) otputovala je s gomilom prtljage. Tako su u kombiju, u kojem je sa snimateljem nakon dva dana putovanja stigla u Švedsku, uz televizijsku opremu ostatak prostora zauzela njezina dva golema kovčega te brojne vješalice s odijelima, sakoima i košuljama.

"U Švedskoj je hladno pa su to sve debeli, zimski komadi odjeće i obuće koji zauzimaju mnogo mjesta. Na putu smo 20 dana, a ja, kao tipično žensko, volim imati nekoliko odjevnih kombinacija za svaku priliku. I kovčeg je začas pun. I da, kao jedina žena u RTL-ovoj muškoj ekipi očekujem poseban tretman, da će dečki biti pažljivi prema meni, izvesti me koji put na večeru pa moram biti prikladno odjevena", objašnjava Ines Goda Forjan, kojoj je pomoć pri pakiranju velikodušno ponudio suprug Ivan Forjan (32), sportski novinar Nove TV s kojim je u braku godinu dana.

image

Ines se u kolovozu 2021. udala za kolegu s konkurentske televizije Ivana Forjana

Wedding Art Croatia

No, perfekcionistica koja u svakom trenutku mora znati što je sve ponijela i gdje se to nalazi, zahvalila je na ponudi i u dva sata spakirala sve što je namjeravala. Ines, koja se još tijekom osnovne i srednje škole igrajući rukomet zaljubila u taj sport, a snove da radi kao televizijska sportska novinarka ostvarila nakon završenog studija, uz Švedsku, u koju ide drugi put, vežu lijepa sjećanja.

"Polufinalna utakmica protiv Norveške na Europskom prvenstvu 2020., koju sam pratila iz prvog reda, odmah iza klupe naših reprezentativaca, bila mi je najteža i najljepša u karijeri. Pravi triler, od prve do zadnje minute. Pa produžeci. Navijala sam, skakala, bodrila naše dečke. Znala sam da i dok samo gledam tekmu moram biti profesionalna, no u tim trenucima ponesu vas emocije, postanete i navijač. Osvojili smo ulazak u finale, ali ta neizvjesnost do zadnje sekunde, to je bilo nevjerojatno", govori Ines, prisjećajući se da joj je ova utakmica, ali u pozitivnom smislu, bila gotovo identična stresu koji je iskusila pri svom prvom javljanju uživo. Premda je već izvještavala s natjecanja za posebne emisije, 2019., u direktnom javljanju prije prve utakmice na prvenstvu ulovila ju je golema trema. Preplavio ju je strah, srce joj je tuklo kao ludo, dlanovi su joj se znojili, a noge su joj se počele tresti.

image
BILJANA BLIVAJS/ CROPIX

"Držala sam mikrofon i mrmljala: ‘Ne mogu ja ovo, neću ja to moći izdržati, ovo je previše...‘. Ni danas ne znam kako sam se sabrala kad se kamera uključila. Probila sam led, sve je prošlo dobro. Danas mi je smiješno i pomalo nejasno koliko sam se bojala", priznaje Ines, kojoj su reprezentativci i tadašnji izbornik Lino Červar bili velika podrška, znajući da joj je to prvo takvo iskustvo.

Danas mi je smiješno i pomalo nejasno koliko sam se bojala

Rukometni stručnjak Lino Červar ujedno je i jedini sugovornik koji ju je usred intervjua doslovno ostavio bez teksta. U javljanju s prvenstva u Egiptu govorio je o upravo završenoj utakmici te usred razgovora izjavio da podnosi ostavku.

"Ostala sam šokirana, tim više što nas je čekala još jedna utakmica. Nitko nije takvo što očekivao. Dok je on govorio, nekako sam se pribrala i shvatila da moram postaviti neko pitanje, otkud, zašto...", govori Ines Goda Forjan koja je i tom prilikom pokazala koliko joj je sport i život u sportskom okruženju pomogao da reagira u sekundi. Naime, i mlađa braća su sportaši - Bruno već petu godinu igra nogomet, trenutno za HNK Rijeka, a Dino završava studij kineziologije. Premda im je sport posao, i suprug i ona sportom se bave i privatno - Ivan s dečkima igra košarku i nogomet te ide u teretanu, a osim treniranja u teretani, Ines voli trčanje i grupne vježbe.

"Prošle sam godine malo zakazala zbog posla, no ove ću se godine organizirati. Često idemo na izlete, na Sljeme, u dulje šetnje. Postoji mogućnost da Ivan dođe i na prvenstvo u Švedsku, ali za svoju televiziju. Često radimo ista događanja, no odvajamo poslovni život od privatnog. A u rukometu sam ionako u prednosti otkako je RTL, na kojem sam već dvanaestu godinu, 2015. za mene postao i rukometna televizija", kaže Ines Goda Forjan.

Linker
09. travanj 2024 03:50