natko i tajana beck

Zagrebački liječnik doma je DJ, a voditeljica brine o zdravim navikama njihove obitelji

Supružnici su organizatori summita Back Together o zdravstvenim pošastima našeg doba.

Dobra zabava i zdrave navike u njihovom domu su zajamčeni. On je radiolog i komunikator godine, a ona je DJ-ica, radijska voditeljica i marketinška stručnjakinja. Supružnici Natko i Tajana Beck upoznali su se prije osam godina na tulumu kod prijateljice, sedam godina su u braku, odgajaju šestogodišnju kćerkicu Lolu koja je upravo postala školarka, a važan član obitelji je i vremešni mješanac Spajk kojeg je Natko Beck sa sobom donio u miraz.

"No, doma mijenjamo uloge: više sam ja u ulozi DJ-a, a Tajana je zadužena za pitanja zdravog života. Čim je lijepo vrijeme tjera nas van jer je kretanje preduvjet za zdravlje, vježba jogu, pazi na balansiranu prehranu, na tržnici kupuje svježe sezonske namirnice... U tome je nepobjediva", smije se Natko Beck.

Supružnici su snage udružili u organizaciji druge zdravstvene konferencije Back Together: na dvije lokacije u Zagrebu 17. i 18. rujna na rasporedu je 20 tema o kojima će govoriti 40 panelista, vrhunskih stručnjaka u svom području, a više o konferenciji, temama i prijavi pročitajte u okviru na kraju teksta.

image

Upoznali su se prije osam godina i odgajaju kćer Lolu

MARKO MISCEVIC CROPIX

Kako se kod kuće nadopunjujte?

Tajana: Odlično. Liječnik u kući je jako dobra stvar jer u bilo kojoj dvojbi, zdravstvenoj teškoći ili problemu odmah dobijem odgovor, pa nema mjesta panici i paranoji, čemu smo svi skloni.

Natko: Tajana mi popegla gramatiku i pisanje u tekstovima, jer me još uvijek padeži malo zezaju, budući da sam se školovao u Njemačkoj.

Tajana: A i vizualno ga malo usmjerim, što se javnih nastupa i izlazaka tiče.

Kako ste se upoznali?

Natko: Na tulumu kod prijateljice Nevene, bio je to nezaboravni kraj ljeta 2014. Tek mnogo kasnije sam skužio da je znam s radija, jer sam slušao njezine emisije na Otvorenom radiju, koje su mi bile jako cool... Ali mi je trebalo vremena da to povežem.

Tajana: Odmah smo se počeli intenzivno dopisivati, nalaziti se i otada se pet mjeseci praktički nismo razdvajali.

Koliko dugo ste u braku?

Natko: Nedavno smo proslavili sedmu godišnjicu.

Tajana: Imali smo malu svadbu, a ja sam već bila trudna s našom Lolom, koja je upravo postala školarka.

Kojim se sportom bavite, što vježbate?

Tajana: Doma svakodnevno vježbam jogu, to mi je najvažnija aktivnost i trening.

Natko: Pokušao sam joj se nekoliko puta pridružiti, ali sam se dvaput uspio samoozlijediti još na zagrijavanju. A bilo je i krvi, kad sam si dlan porezao noktom. Nisam sportski tip pa se moja aktivnost uglavnom svodi na šetnje Maksimirom s Lolom i Spajkom.

Tko je Spajk?

Natko: Mješanac terijera i tko zna koga još sve ne, kojeg sam u naš zajednički život donio u miraz.

Tajana: Svi ga obožavamo, bez Spajka ništa ne bi bilo isto.

image

Bez pomoći bake Nade ne bismo sve stigli, kažu Natko i Tajana Beck

MARKO MISCEVIC CROPIX

Natječete li se tko će zdravije živjeti?

Natko: Nema se smisla natjecati s Tajanom, ona sigurno pobjeđuje.

Tajana: Od Lolinog rođenja puno zdravije živimo, zbog nje i sami više pazimo na prehranu, kupovinu namirnica, da jedemo kuhano i sezonski... Više si ne možemo priuštiti lude izlaske i neprospavane noći, a i godine nose svoje. Draže nam je napraviti nešto dobro za sebe nego se samouništavati.

Kako ste se doma podijelili?

Natko: To je tornado i strategija preživljavanja iz dana u dan, svi radimo sve.

Tajana: Ali nabavka je moja, jer Natko uvijek donese preskupo i previše toga, a i uvale mu svašta. Jednostavno je antitalent za kupovinu.

Natko: Istina. No, treba reći da bismo nadrapali bez bake Nade, moje drage punice, koja nam pomaže i uskače kad god zatreba, oko Lole najviše. Zovem je Cristianom Ronaldom našeg tima, ona je igrač odluke, a mi joj asistiramo.

Jeste li ikad bili na dijeti?

Tajana: Ne. Nisam fanatik samo zdravog, počastim se i nezdravim za gušt, ali uglavnom slušam svoje tijelo - to je moj recept.

Natko: Imam uspona i padova, ali se sve na kraju samoregulira. Inače je zdravstveni savjet broj jedan da prihvatimo svoje tijelo i sebe kao osobu, kako bismo mogli živjeti u ravnoteži, osluškujući vlastite potrebe.

Može li se to naučiti?

Natko: Da. Meni je trebalo duže vrijeme da proniknem dublje u sebe, ali bolje ikad nego nikad. Pritom je i roditeljska odgovornost odigrala svoje. Zbog kćeri moram biti najbolja verzije sebe, ne samo da joj budem primjer, nego i da budem tu za nju u najboljoj formi.

Živimo u doba sveopćeg terora sreće, savršenog zdravlja, ljepote, ideala vječite mladosti... Kako se s time nositi?

Natko: Prvo odbacite ideale ljepote i vječite mladosti jer su oni nedostižni, ali i subjektivni. Najvažnije je da se dobro osjećate sami sa sobom u vlastitom tijelu i da ste bazično zadovoljni sa sobom. Najjednostavniji recept za zdrav život je jesti s mjerom, uključivati u obroke što više sezonskih namirnica, kretati se i vježbati te uredno spavati. A bitno je i riješiti se toksičnih odnosa te se okružiti dobronamjernim i pozitivnim ljudima.

image

Tajana vježba jogu, a njegov trening su šetnje Maksimirom

MARKO MISCEVIC CROPIX

Tajana: Možemo živjeti super zdravo, ali ako nas to ne raduje i ne usrećuje, pitanje je kolika je zapravo dobrobit svega. Balans je najvažniji. A forsiranje sreće nije neka sreća, jer nitko ne može 24 sata dnevno biti vedar, nasmijan i opušten. Svi imamo svoje uspone i padove i s tim se isto tako moramo pomiriti.

Koliko su bolesti psihosomatski uvjetovane?

Natko: Duh se ne može odvojiti od tijela, pa poremećaji psihe, među koje spada i stres, sigurno pridonose i uvjetuju bolesti tijela, a koliko je to, tek treba znanstveno dokazati. Baš kao što i psiha pati kad nam je tijelo bolesno.

Tajana: Potpisujem.

Kako u moru proizvoda, usluga i savjeta na tržištu prepoznati najbolje za sebe?

Natko: Uvijek se za savjet treba obratiti stručnjacima, svejedno je li riječ o tretmanima za pomlađivanje ili raznim dodacima prehrani, pogotovo hormonalnim. Ne podržavam nikakvo igranje s tim na svoju ruku, jer se posljedice ne mogu predvidjeti.

Tajana: Svi smo skloni guglati tražeći najjeftinija rješenja svojih problema, ali se za pravi savjet uvijek treba obratiti liječniku. To ne smijemo nikad smetnuti s uma.

image

Tajana je nepobjediva u zdravim navikama, kaže Natko

MARKO MISCEVIC CROPIX

BACK TOGETHER

Konferencija se održava 17. i 18. rujna pod motom ‘Zajedno za zdraviji svijet!‘, a besplatna je za posjetitelje koji uz prethodnu registraciju (https://backtogether.hr) na YouTube kanalu mogu pratiti razgovore o civilizacijskom pošastima našeg doba poput pretilosti, nespavanja, mentalnih poremećaja, kardiovaskularnih bolesti... Na rasporedu su i važne teme o zdravlju mladih, zdravstvenoj pismenosti, mikrobiomu, boljoj iskoristivosti zdravstvenih podataka, ageizmu, inovativnim terapijama, personaliziranom estetskom pristupu, pomno odabranoj suplementaciji i važnosti medicinske komunikacije.

Linker
24. travanj 2024 08:56