Plesačica

Zagrepčanka Petra snima film s Arianom Grande, a njen put do takvog angažmana nije bio lak

Plesačica Petra Hajduk posljednjih deset godina živi u Londonu, a surađivala je s Lady GaGom, Duom Lipom i Charlize Theron. Trenutno snima ekranizaciju mjuzikla "Wicked", a nama je ekskluzivno otkrila detalje sa seta.

Red, rad, disciplina, trud i puno odricanja - to je recept je Petre Hajduk za uspjeh u svijetu profesionalnog plesa. Ova 36-godišnja Zagrepčanka iza sebe ima zavidnu plesnu karijeru, koja uključuje suradnje s velikim svjetskim pjevačkim zvijezdama poput Due Lipe, Lady GaGe i Sama Smitha, a u listopadu je na Netflix stigao film "Škola dobra i zla" u kojem se pojavljuje uz Charlize Theron.

Petra posljednjih deset godina živi u Londonu, no redovito posjećuje Zagreb zbog obitelji i prijatelja, ali i projekata na kojima radi. Trenutačno boravi u Zagrebu jer s koreografom Alenom Sesartićem priprema plesače za Beoviziju, no istovremeno radi i na velikom inozemnom projektu, ekranizaciji kultnog mjuzikla "Wicked" u kojoj glavne uloge igraju Ariana Grande i Cynthia Erivo.

image

Trenutačno snima film Wicked

VANESA PANDZIC CROPIX

"Film se snima u dva dijela, prvi će izaći 2024. godine. Neće biti baš isti kao mjuzikl, dosta toga su mijenjali, ali ne smijem reći što točno. Snimanja su počela u prosincu, ali zasad sam samo imala probe", ispričala nam je Petra u pauzi od treninga u zagrebačkom Plesnom centru Tala. Svoju prvu scenu u "Wickedu" snimit će u veljači, no na probama je već upoznala Arianu i Cynthiju.

"Ariana je preslatka i jako sitna. Kad sam je upoznala pohvalila je moju frizuru, tad sam imala ljubičastu kosu i njoj je to bilo super. Znam da je naviknuta na ovakve stvari, ali uči koreografiju brzo, želi biti dio svega, stvarno je otvorena, pristupačna i odlična osoba za suradnju", otkrila nam je Petra Hajduk.

image

Nakon brojnih spotova i reklama, želi se više okrenuti filmu

VANESA PANDZIC CROPIX

Ipak, put do angažmana poput ovog nije bio nimalo lak. U ples se, kaže, zaljubila još u vrtiću, a zatim je dvanaest godina uz redovitu nastavu istovremeno pohađala plesnu školu. Krenula je sa suvremenim plesom i baletom, a kasnije se "bacila" i u jazz, hip-hop i komercijalne vode.

"U školi sam se odricala najviše jer sada sam samostalan plesač pa sama mogu odrediti kada ću trenirati. Dok sam bila mlađa propustila sam pokoju kavu s prijateljima ili izlazak, no nikada mi to nije smetalo jer znala sam što želim. Talent je jedno, i super je ako ga imaš, ali moraš uložiti vrijeme i trud, moraš se odricati, jer ovaj posao stvarno nije za svakoga. Osim fizički, moraš raditi na sebi i mentalno jer dobit ćeš puno negativnih odgovora", smatra plesačica.

image

Petra je od malena znala da želi biti plesačica

VANESA PANDZIC CROPIX

Nakon što je završila obje škole, provela je godinu dana na Codarts Akademiji u Rotterdamu, a zatim se vratila u Zagreb gdje je dvije godine surađivala s Larisom Lipovac, Alenom Sesartićem i Igorom Barberićem na različitim plesnim projektima. Međutim, i dalje je sanjarila o studiranju u inozemstvu, a nakon što je upala na fakultet u Londonu, zaljubila se u grad i odlučila ostati ondje.

"Planirala sam se vratiti nakon godinu dana, ali to se nije dogodilo. Fale mi neki aspekti Hrvatske - more, naša hrana i naravno obitelj, ali po pitanju posla mi je bolje u Engleskoj jer ima više mogućnosti. Nekima je lakše kad je manje konkurencije, kao u Hrvatskoj, ugodnije im je ovdje i razumijem ih, ali ja sam htjela vidjeti mogu li više i zato sam otišla van", kaže Petra.

image

Promjena imidža pomogla joj je da se istakne na audicijama

VANESA PANDZIC CROPIX

U Engleskoj je, kaže, važno imati plesnog agenta koji te šalje na različite audicije. Neke od njih su zatvorene i možeš "upasti" samo ako poznaješ ljude, dok na one otvorene može doći bilo tko. Petra kaže kako je za njezin uzlet na inozemnom plesnom tržištu najzaslužnija bila drastična promjena imidža.

"Imala sam dugu kosu i izgledala sam kao devedeset posto drugih cura. Onda sam odradila jedan posao za frizera koji me skroz ošišao i ofarbao, napravio mi je baš ludu frizuru. Tada sam počela dosta iskakati na audicijama i koreografi su me počeli više primjećivati. To je ponekad dobro, a ponekad loše, ovisi što se traži u projektu, ali mislim da je meni promjena imidža jako puno pomogla jer sam počela više raditi", kaže.

image

Trenutačno u Zagrebu priprema plesače za Beoviziju

VANESA PANDZIC CROPIX

Prvi važniji angažman bio joj je u spotu Franza Ferdinanda, a zatim su uslijedili X Factor, Brit Awards s Robbiejem Williamsom, reklama za H&M s Lady GaGom i brojni spotovi, a kasnije i filmovi. Ističe kako se surađujući sa zvijezdama uvijek trudi biti maksimalno profesionalna te im ne prilazi prva niti započinje razgovor.

"Jednostavno čekam da vidim hoće li oni prići nama plesačima. Obično su svi uvijek jako opušteni, dođu i popričaju s nama, ali mislim da je važno znati zašto si tamo kao plesač. Ponekad znam dobiti poruke od prijatelja u kojima me mole da snimim video s nekom slavnom osobom s kojom radim jer ne razumiju da je to moj posao, da se ne mogu tamo ponašati kao obožavateljica", objašnjava Hajduk i dodaje da zasad nije imala negativnih iskustava sa zvijezdama, a najbolji je dojam na nju ostavila Dita Von Teese.

"Ona je bila jako pristupačna. Upoznala sam je u njezinoj hotelskoj sobi, pozvala me tamo jer sam bila jedina plesačica koja je radila s njom na sceni. Popričale smo, napisala mi je sve detalje na papir da mogu zapamtiti, snimila mi je na CD muziku da je mogu poslušati. Stajala je gola preda mnom jer je morala skinuti korzet da mi pokaže kako ću joj ga ja skinuti na sceni. U čudu sam je gledala kad smo se spremale za nastup jer je sama radila svoju šminku i frizuru", prisjetila se.

image

Za uspjeh u plesnom svjetu nije dovoljan samo talent, kaže

VANESA PANDZIC CROPIX

Priznaje kako se zbog odabira profesije često susretala s predrasudama, i u Hrvatskoj i u inozemstvu, no srećom uz nju su kao najveća podrška uvijek bili njezini prijatelji i obitelj.

"Roditelji su mi podrška od prvog dana. Kad sam im rekla da želim biti plesačica, odmah su me podržali u tome. Znali su mi reći da će mi biti teško, ali nikad mi se nisu rekli ‘nemoj‘ ili da razmislim o nečemu drugome. Kad kažeš ljudima da se baviš plesom često te ne uzimaju za ozbiljno, misle da je to samo faza i da moraš stati u određenoj godini, primjerice tridesetoj. Ne znaju da nakon što završiš svoju plesnu karijeru možeš ići u koreografiranje, otvaranje svoje plesne agencije... Ima jako puno stvari koje možeš raditi. Jednostavno sam oduvijek ignorirala takve komentare i išla dalje", kaže Petra i dodaje kako se trenutačno sve više okreće prema filmu jer smatra da je u plesnom svijetu jako puno toga odradila.

"Film me više zanima i voljela bih malo više raditi na glumi. Mislim da mi se jako posrećilo jer sam sudjelovala u projektima poput Netflixovog filma ‘Škola dobra i zla‘ i ‘Wickeda‘. A kasnije, tko zna, nikad ne gledam toliko daleko u budućnost", rekla je. Za kraj nas je zanimalo planira li se u nekom trenutku ipak vratiti u Hrvatsku.

"Iskreno, ne. Voljela bih opet raditi na toj relaciji London - Zagreb, ali nekako vidim da ću ostati u Londonu, možda ne baš u samom centru, ali definitivno negdje u okolici", zaključuje.

Linker
20. travanj 2024 15:29