Glazbenici iz Rijeke

Zajedno u ljubavi i glazbi: ‘Bez Ive ne bi bilo benda, njen vokal je taj koji prenosi emociju‘

Pjevačica grupe E.N.I. i gitarist Laufera iza sebe imaju bogate glazbene karijere kao i 10 godina uspješne veze i braka, kreativne snage udružili su u svom bendu Turisti, a sada su objavili i treći album ‘Apneja‘.

Ona je godinama činila jednu četvrtinu riječkog sastava E.N.I., a on je gitarist legendarnog Laufera i kako ga zovu kolege - dobri duh riječkog rocka. Iva Močibob i Vlado Simcich Vava pravi su glazbeni par, poznavali su se i surađivali godinama i prije nego su 2012. započeli vezu. Njihov zajednički bend Turisti u kojem ona pjeva, a Vava svira gitaru i piše pjesme, upravo je izdao treći album "Apneja". Ovaj glazbeno-bračni par otkrio je zašto im je to njihovo zajedničko toliko drago te kako izgleda njihova suradnja.

"Složio bih se s tim da kad je iza tebe treći album, to donekle znači nekakav kontinuitet, barem u nizanju materijala. Nažalost, na terenu se slabašno osjeti naša poduzetnost i upornost, publici i dalje ostajemo enigma i nepoznanica. No, s Apnejom smo svakako pomaknuli naš pristup", kazao je Vlado Simcich Vava za Gloria.hr. Dodao je kako su napravili zaokret u pomalo dark atmosferu, koja odgovara duhu vremena.

image

Turisti su objavili svoj treći album

KRISTINA BARISIC

Iva kaže da ovaj album doživljava jako osobno. "Apneja je intimna bilješka razdoblja u kojem je cijeli svijet prestao disati. Stalna svjesnost vlastite smrtnosti, strahovi o kojima si gledao u filmovima i čitao u knjigama, skoro pa čekanje kraja svijeta. S druge strane, otvorilo nam se više vremena za druženje, stvaranje, rad na sebi. I valjda kad si stalno svjestan da sutra može ne doći, drugačije gledaš ono što imaš. Cijeniš, intenzivnije doživljavaš, uživaš. Kontradiktorno, ali moj osjećaj bio je baš takav, a interpretacijom sam pokušala to dati u album, kao i svojim sugestijama oko pjesama i koncepta", objasnila je.

Pjevačica je otkrila da su u tom periodu napisali i pjesme koje atmosferom nisu odgovarale tom mračnijem zvuku, ali njih su "spremili za dalje". Kako su sami otkrili, kod njih u kući se stalno nešto radi, na različitim frontovima. Vava je autor većine pjesama, no kaže, bez Ive to ne bi bilo - to.

"Bez Ive ne bilo benda. Potpuno mi je nezaobilazna u procesu stvaranja. Sa svakom novom pjesmom čekam njezinu kritiku, ponekad to stoički podnesem, ali ima dana kada se i djelimice ofendim. No, uvijek nakratko, jer njezine riječi me upute da potražim nove terene i možda tako nađem drugačija aranžmanska rješenja koja će poboljšati samu stvar. Osim toga, njezin vokal je taj koji prenosi emociju, a mi, ostali, smo tu da je pratimo. Kao tri lojalna i nepokolebljiva vojnika", priznaje Vava.

Ništa manje iskrena nije bila ni Iva, opisujući kako izgledaju kreativni procesi u njihovom kućanstvu. "Proces stvaranja pjesme je ponekad divan, a ponekad borben. Istinski uživam u rezultatima Vavinog procesa stvaranja. I dalje mu se, kao i svim autorima i autoricama koji imaju potrebu i poriv za stvaranjem, divim. Uvijek imam nešto za dodati. Uglavnom konstruktivno. Ponekad budem naporna kad nešto ne mogu otpjevati kako je on zamislio ili kad zadaje melodije koje su mom mozgu nelogične. Nekad je put do rješenja kratak, a ponekad traje. Zahvalna sam što sam dio tog kreativnog procesa. Vava se, s druge strane, potpuno oslanja na mene kad su u pitanju Turisti na društvenim mrežama", ispričala je glazbenica.

Razdoblje od protekle dvije godine pandemije koje su brojni glazbenici itekako osjetili na svojoj koži oni su iskoristili za kreativna stvaranja, pisanje, sviranje i snimanje novih pjesama. "Iva je, inače, od samog starta te nedaće tvrdila kako ćemo se k’o od šale vratiti u nekadašnje stanje, odnosno pohodit ćemo koncerte, ali i nastupati uživo, a ne više samo online. Jas sam sumnjičavo vrtio glavom amo-tamo i uglavnom bježao prema svom porta studiju skrivajući strah od moguće budućnosti, a usput i komponirajući, čime se stvorio i višak materijala. Koji će možda biti prezentirati, ali isto tako se može dogoditi da će biti izbrisan", otkrio je Vava.

"Jedva sam dočekala da se sve vrati kako je bilo, iako mi se čini da nam taj virus još uvijek visi nad glavama. Za vrijeme pandemije napravili smo puno materijala i imamo stvari skoro za još jedan cijeli album. Neću mu dati da ga izbriše. Možda ćemo malo mijenjati i još raditi na stvarima, ali materijala ima. Spremni smo", dodala je Iva.

image

Iva u bendu pjeva, Vava je glavni autor

KRISTINA BARISIC

Sada kada se barem privremeno sve vratilo u normalu i njima je porastao broj koncerata koje sviraju, no ipak više s drugim projektima, a ne toliko s bendom Turisti.

"Prije dok svijet nije bio ovako providan i globalan, muzičari su mogli ponekad malo muljati i pričati naokolo kako nastupaju i tu i tamo, no danas je sve jasno koliko je tko angažiran. Turisti, nažalost, samo povremeno nastupaju, ne toliko zbog obaveza prema drugim projektima već zbog manjka zanimanja. S druge strane, da, tu su nastupi Ive i mene s Parafima, s kojima smo obišli nešto regije, no i Bobo (Grujičić) je aktivan s Kojotima, kao i Sergej (Hofman) s grupom Grad. Dakle, recimo da ipak ne stojimo na mjestu kao muzičari. Kao grupa - e, to je već nešto drugo!", u svom je stilu opisao Vava.

I dok se glazbenik profesionalno bavi isključivo glazbom i pisanjem književnosti, Iva je profesorica hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Trsat. Sve obaveze oko te dvije karijere kao i odgoja njihove kćerkice Olivije uspijeva uskladiti zbog kako kaže - dobre logistike.

"Imamo obitelj i prijatelje koji uskoče kad nam treba pomoći oko svakodnevnih obaveza. I ja sam uspjela posložiti stvari da živim radeći ono u čemu u potpunosti uživam. Kao i bavljenje muzikom, svoj učiteljski posao osjećam kao mjesto gdje sam svoja, gdje mogu biti kreativna, gdje mogu učiti i biti korisna drugima", opisala je Iva koja u školi predaje već 15 godina te je u svojoj prosvjetnoj karijeri sudjelovala i kao suautorica školskih udžbenika.

image

Iva Močibob i Vlado Simicich Vava

MATEA SMOLCIC SENCAR

Ono što Močibob i Simichic posebno žale, kao i većina Riječana, jest činjenica da je 2020. godinu, kada je Rijeka ponijela titulu Europske prijestolnice kulture ‘kancelirali‘ pandemija. Mnoštvo planiranih događanja nikada nisu održana. "Trebala je ta 2020. biti prijelomna za grad, početak Novog doba, većina događaja je otpala u nepovrat, ali ono što je ostalo od infrastrukture je sjajno. Muzeji, buduća knjižnica, cijeli art kvart…", kazao je Vava koji je i autor himne Moj grad koju je tim povodom snimio super bend Ri-val.

"Toliko sam se radovala toj godini. Bila sam tad obećala Vavi i našoj maloj da ćemo u 2020. svaki dan biti vani, na nekom događanju, da uopće nećemo biti doma. Jako me pogodilo kad sam osvijestila da se to neće realizirati. Trebalo mi je vremena da se s time pomirim. Ipak, Art kvart je novo mjesto u gradu koje posjetim najmanje jednom tjedno. Dječja kuća je prekrasna, nudi zanimljive programe i sadržaje. A kad se napokon otvori nova zgrada Gradske knjižnice Rijeka, na neko ću se vrijeme preseliti tamo", preporučila je Iva mjesta koja svaki posjetitelj Rijeke treba vidjeti.

A dok paralelno rade na drugim projektima, od skladanja muzike za kratki film redateljice Kristine Barišić, miksanja materijala snimljenih s Parafima, rada na novom albumu, planiraju i objavljivanje novih singlova Turista, kao i jesensku koncertnu turneju kojom će promovirati svoj najnoviji album.

Linker
19. travanj 2024 03:17