DARLENE HAMMOND GETTY IMAGES
Njima su se svi divili

Zaljubili su se u nemogućim životnim okolnostima, ali su postali najljepši holivudski par

On je bio u braku s troje djece, a ona zaručena s gay književnikom - unatoč svemu, s vremenom su postali najstabilniji holivudski par, čija je ljubav opstala unatoč tome što je on jednako volio oktane i maligane.

On je bio u braku s troje djece, a ona zaručena s gay književnikom - unatoč svemu, s vremenom su postali najstabilniji holivudski par, čija je ljubav opstala unatoč tome što je on jednako volio oktane i maligane.

Zašto bih išao na hamburger kad kod kuće imam odrezak, poznata je izjava Paula Newmana kad su ga novinari pitali o njegovim navodnim izvanbračnim aferama. I mada se njegovoj supruzi Joanne Woodward nije svidjelo što je muž uspoređuje s komadom mesa, a i sam Newman je poslije priznao da se nije baš najspretnije izrazio, Joanne nikada nije posumnjala u muževu ljubav i vjernost. Baš kao ni on u njenu.

Glumci Paul Newman i danas 92-godišnja Joanne Woodward u braku su bili od 1958. do njegove smrti 2008., i do kraja su, tvrde svi koji su ih poznavali, bili jednako zaljubljeni kao i kad su se vjenčali. To potvrđuje i dokumentarni serijal "The Last Movie Stars" redatelja Ethana Hawkea koji će se uskoro moći gledati na streaming servisu HBO Max.

Paul Newman bio je u drugoj polovici prošlog stoljeća jedna od najvećih holivudskih zvijezda uz Marlona Branda, Jamesa Deana, Montgomeryja Clifta, a karijeru je uspješno nastavio i u novom mileniju.

image

Plakat filma o ljubavi Paula Newmana i Joanne Woodward

PRESS

U Hollywoodu se probio 1957., ulogom boksača Rockyja Graziana u filmu "Netko tamo gore me voli", zabljesnuo i ulogom u velikom hitu "Mačka na vrućem limenom krovu", za koju je 1958. bio nominiran za Oscara. Iste godine snimio je i "Dugo, toplo ljeto" i "Ljevorukog revolveraša", koji su postali holivudski klasici i veliki hitovi u kinima, baš kao i filmovi poput "Hazardera" (1961.), drame "Slatke ptice mladosti" (1962.), vesterna "Hladnokrvnog kažnjenika" (1967.), vesterna "Butch Cassidy i Sundance Kid" (1969.) i "Sudac za vješanje" (1972.), humorističnog krimića "Žalac" (1973.)... Joanne Woodward je pak zabljesnula godinu prije njega, ulogom u filmu "Tri lica Eve", u kojem je briljantno odglumila ulogu žene koja pati od sindroma podvojene ličnosti i već na početku filmske karijere osvojila Oscara.

Upoznali su se 1953. u New Yorku, na probama za kazališnu predstavu "Piknik", u kojoj je Newman imao sporednu ulogu, a Joanne Woodward bila zamjena jednoj od glavnih glumica. On je imao 28, a ona 22 godine. Odrasla u Georgiji, u obitelji hugenotskih korijena, Joanne je bila prava južnjačka ljepotica, kojoj se Newman nije odmah svidio.

"Prva proba bila je u kolovozu i bilo je jako vruće, pa sam se znojila u štiklama, krinolini i visokim damskim rukavicama. Bila sam nervozna zbog toga, za razliku od njega. Činio se posve smiren, kao da mu ništa ne smeta. Izgledao je kao da dolazi sa snimanja za reklamu za neko osvježavajuće piće. Išao mi je pomalo na živce zbog toga. Osim toga, dok ga nisam bolje upoznala, mislila sam da je samo praznoglavi, plavooki ljepotan", opisala je Joanne njihov prvi susret.

image

Ljubavna priča Paula Newmana i Joanne Woodward trajala je više od pedeset godina

PARAMOUNT/KOBAL/SHUTTERSTOCK

"Joanne je bila moderna, nezavisna žena, a ja sam bio sramežljiv i pomalo konzervativan. Trebalo mi je puno vremena da je uvjerim kako nisam tako dosadan kao što sam izgledao", priznao je poslije Paul Newman.

Za razliku od Joanne Woodward, čiji je otac bio potpredsjednik ugledne izdavačke kuće Charles Scribner‘s Sons, a majka kućanica koja je voljela umjetnost, Newman je odrastao u dobrostojećoj, ali malograđanskoj obitelji. Njegov otac, poljskih i mađarskih židovskih korijena, bio je vlasnik dućana sa sportskom opremom, a majka, katolkinja porijeklom iz Slovačke, kućanica koja do kraja života nije shvaćala zašto njezin sin nije preuzeo obiteljski dućan, nego je snimao filmove - koje je ona smatrala pornografijom.

Osim što su došli iz posve različitih sredina, ni trenutak im nije bio sklon. Joanne Woodward je bila zaručena s piscem Goreom Vidalom (samo fiktivno, doduše, jer mu je bila samo paravan iza kojeg je on skrivao da je homoseksualac), dok je Newman bio u braku s mladom glumicom Jackie Witte.

Upoznao ju je kao student glume na Yaleu, koji je upisao kad se vratio s pacifičkog bojišta. Tijekom Drugog svjetskog rata, nakon što je bio mobiliziran, prijavio se u školu za pilota, ali se otkrilo da pati od daltonizma pa je morao proći standardnu vojničku obuku i kraj rata je dočekao kao mitraljezac u avionu bombarderu. Veći dio boravka u vojsci proveo je kao instruktor, a kad je njegova jedinica otišla na pacifičko bojište, tamo je imao sreće - u borbama oko otoka Okinawa, u kojima je bilo mnogo poginulih, nije sudjelovao jer mu se zapovjednik razbolio pa cijela njegova posada nije otišla u bitku.

U svakom slučaju, s Jackie Witte se vjenčao 1949. i već dogodine postao otac. Prvo je na svijet došao sin Scott, a u sljedeće četiri godine kćeri Susan i Stephanie. Djecu je Jackie uglavnom odgajala sama jer je Paul stalno odlazio od kuće zbog audicija, zabavljao se i tulumario s drugim mladim glumcima. Ipak, pristajala je na sve jer je znala da će joj se uvijek vratiti.

No, nakon što je Newman upoznao Joanne Woodward, sve se promijenilo.

image

Vezu su započeli u filmu ‘Dugo, toplo ljeto‘

20TH CENTURY FOX/KOBAL/SHUTTERST

Bilo je to tijekom rada na predstavi "Piknik", koja je postigla veliki uspjeh i dugo se izvodila na Broadwayu. Newman i Woodward ostali su i nakon toga u kontaktu - isprva samo kao prijatelji. Joanne je bilo jasno da je Paul zaljubljen u nju, a ni ona nije bila ravnodušna prema njemu, no nije si dopuštala uzvratiti mu osjećaje dok je on u braku. Takav odnos održavali su do 1957., kada su oboje, kao nova holivudska lica pred kojima su obećavajuće karijere, glumili zajedno u filmu "Dugo, toplo ljeto". Na setu u Louisiani stalno su bili skupa i među njima je buknula strast koju više ništa nije moglo zaustaviti.

Do kraja snimanja već su počeli zajedno živjeti, isprva to skrivajući od ostatka filmske ekipe, a kad je Jackie konačno shvatila da ne može spasiti svoj brak, priznali su da su ljubavni par. Čim je Jackie potpisala dokumente za razvod, Paul i Joanne su otišli u Las Vegas i vjenčali se te odmah odletjeli na medeni mjesec u London.

No, unatoč silnoj sreći, Newman se osjećao "pak­­leno krivim" zbog toga što je ostavio prvu suprugu.

"Nosim tu krivnju cijeli život", rekao je mnogo godina kasnije. Nije mu bilo lako ni zbog djece, koja su mu zamjerala što ih je ostavio. Prema do­­govoru s Jackie, nastavio se financijski brinuti za njih i trudio se da ostane prisutan u njihovim životima. Svaki su vikend i praznike provodili s njim i Joanne, koja je željela da se uvijek osjećaju dobrodošlima i s vremenom je postigla da je potpuno prihvate te je s njima ostvarila jako prisan odnos - osim s Paulovim sinom Scottom koji je zbog oče­­ve izdaje, kako je on to sam smatrao, izrastao u ne­­stabilnog, emocionalno nesigurnog mladića.

Newmana je mučio i loš odnos s majkom Theresom, koja mu je dugo zamjerala što je ostavio prvu suprugu i nikada nije prihvatila Joanne, tvrdeći da je snaha kriva za njihov loš odnos. Jedne godine, kad ju je prije Božića vozio u New York, rekla mu je da zna zašto je Joanne ne voli.

"Sigurno me mrzi jer znam da je spavala s Goreom Vidalom", izjavila je. Paul je zaustavio automobil, otvorio joj vrata i rekao joj da izađe. Nakon toga nisu razgovarali više od 15 godina.

image

Paul Newman i Joanne Woodward u filmu ‘Gospodin i gospođa Bridges‘

MIKKI ANSIN GETTY IMAGES

Woodward i Newman isprva su živjeli u New Yorku, a potom su kupili i s ljubavlju obnovili dvjesto godina staro ruševno imanje na osami, uz obalu rijeke Saugatuck, pokraj gradića Westport u Connecticutu, udaljenom samo sat vremena vožnje vlakom od New Yorka. Ondje su živjeli mirno, daleko od medija i javnosti - ne samo zbog sebe nego i zato da djeci pruže što je moguće normalnije djetinjstvo.

Dok je Newman nakon vjenčanja s Woodward nastavio snimati film za filmom i postao holivudska ikona, ona je prekinula karijeru i posvetila se obitelji. Kćer Nell rodila je 1959., dvije godine kasnije Melissu i 1965. Claire.

Uz tri vlastite kćeri i Newmanovu djecu iz prvog braka, zaista nije stigla ganjati karijeru, odlaziti na audicije i potom tjedne i tjedne provoditi na snimanjima, čega je i sama bila bolno svjesna. No, nikada nije zbog toga ništa zamjerala suprugu. Bio je to, kako je sama više puta rekla, njezin izbor.

"Možda bih u drugom životu nešto promijenila, odlučila se samo za majčinstvo ili samo za karijeru, a ne za oboje", rekla je kasnije, kad djeca više nisu bila mala pa se vratila glumi.

Prvu veću ulogu prihvatila je 1968., u filmu "Rachel, Rachel", redateljskom prvijencu svoga muža, te odmah pokazala da nije izgubila ništa od svoje glumačke karizme.

"Joanne je zbog mene odustala od karijere i zato sam, da joj se odužim, režirao ovaj film", rekao je Newman na premijeri.

image

Paul Newman na skuteru

BETTMANN BETTMANN ARCHIVE

"Rachel, Rachel" je postigao veliki uspjeh u kinima, donio Woodward nominaciju za Oscara i omogućio joj uspješan povratak u Hollywood.

Tih se godina činilo da ništa ne može narušiti njihov brak. Svi koji su ih poznavali tvrde da nikada nisu vidjeli nekoga tko se tako voli. Jedne zgode sjeća se i glumac Ansel Elgort, koji je vozača na filmskom setu pitao tko mu je najdraža osoba koju je ikada vozio.

"Definitivno Paul Newman i Joanne Wood­ward. Sjedili su zagrljeni na stražnjem sjedalu i ponašali se kao zaljubljeni tinejdžeri, a oboje su tada imali više od osamdeset" rekao mu je vozač.

"Izgledali su kao da su vezani svakom molekulom svojih bića. Stalno su bili nasmijani, držali se za ruke i zaljubljeno se gledali. I ponašali su se jako staromodno. Navest ću jedan primjer: ne sjećam se da je tata ikada propustio mami otvoriti vrata", ispričala je jednom njihova najmlađa kćer Claire, koja je svoje djetinjstvo opisala kao "sasvim obično".

"Ni po čemu nismo znale da smo kćeri holivudskih zvijezda. Išle smo u školu s djecom iz susjedstva i igrali se s njima. Roditelji su nas vodili na slobodne aktivnosti, pomagali nam pisati školske zadaće, dolazili po nas u školu...", ispričala je.

image

Paul Newman u filmu ‘Winning‘

SNAP/SHUTTERSTOCK

Joanne Woodward jednom je otkrila što je, prema njenom shvaćanju, tajna uspjeha njihova braka.

"On jako dobro izgleda, jako je seksi i sve što ide s tim, no nije to najvažnije. Na kraju dana puno mi više znači to što me uvijek može nasmijati. I to stalno čini", rekla je. Paul Newman opisao je pak njihov brak kao "neku kombinaciju strasti, poštovanja i upornosti". "Brak ne opstaje zato što je jedan od supružnika zaključao kućna vrata pa drugi ne može izaći, nego zato što ne želi otići", izjavio je Newman.

Naravno, ni on, a ni Joanne, nisu poricali da je bilo manje lijepih trenutaka.

Njoj nije bilo lako podnijeti njegovo stalno opijanje - Newman bi nakon nekoliko piva tijekom poslijepodneva često večeri provodio nastavljajući sa žestokim pićima.

Dugo se borio protiv toga, katkad bi i prestao piti, no ne zadugo, pa bi se opet sve nastavilo po starom.

"Zbog toga je među nama bilo žestokih svađa. No, nikad se nismo predali. Nekoliko puta sam spakirao odjeću i kanio otići, no vratio bih se pokunjeno za samo desetak minuta".

Veliki pritisak na brak donijelo im je i snimanje filma "The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds" 1972., koji je Newman režirao, a Woodward je u njemu glumila. Na setu su se stalno svađali i odnos im je tada bio jako zategnut. No, ljubav je ipak bila jača od svega i ona im je omogućila da prevladaju tragediju koja ih je zadesila 1978. Te godine je, naime, umro od predoziranja Newmanov sin Scott, a glumac je mjesecima kasnije zbog toga bio u depresiji - koju je pojačavao osjećaj krivnje.

"Stalno mislim na Scotta. Nepodnošljiva mi je pomisao da sam puno toga mogao učiniti za njega, ali nisam. Kada umrem, na grobu će mi pisati "Otac koji nije provodio dovoljno vremena sa svojom djecom", govorio je.

image

Paul Newman i supruga Joanne Woodward s kćerima Melissom i Cleaom

NBC NBCUNIVERSAL VIA GETTY IMAGES

Joanneina ljubav bila je presudna da se izvuče iz tog mračnog razdoblja.

Ne samo što ga je voljela svim srcem nego je bila i beskrajno tolerantna. Na snimanju filma "Winning" 1969. Newmann je, u ulozi vozača trkaćih automobila, prvi put ušao u bolid - i nakon toga se i sam odlučio baviti tim opasnim sportom. Bio je toliko uspješan da je osvojio nekoliko amaterskih prvenstava SAD-a, pa čak i pobijedio na jednoj profesionalnoj utrci, te godinama vodio automobilističku ekipu za koju je i sam vozio. Koliko god je bila užasnuta zbog toga, Joanne ga je uvijek podržavala, pratila ga na utrkama i bacala mu se u zagrljaj kad bi nakon cilja, znojan i zaprljan, izašao iz vozila.

Pedesetu godišnjicu braka proslavili su u siječnju 2008. i nakon toga počeli zajedno pripremati predstavu "O miševima i ljudima" prema romanu Johna Steinbecka u lokalnom kazalištu u Westportu, no Newman nije dočekao premijeru. Zbog lošeg zdravstvenog stanja morao se povući iz produkcije u lipnju, a nekoliko tjedana kasnije dijagnosticiran mu je rak na plućima. Umro je mirno, 26. rujna iste godine, a uz njega su bili Joanne i svih njegovih pet kćeri.

Joanne Woodward je nastavila živjeti u Westportu, no i njoj se zdravlje brzo pogoršalo.

image

Glumac s kćerima Cleaom i Melissom

SNAP/SHUTTERSTOCK

"Primijetile smo da je često uznemirena i zbunjena, no mislile smo da je to zbog tatine smrti", rekla je jedna njena kći. Ispostavilo se da jer riječ o Alzheimerovoj bolesti, koja joj je dijagnosticirana u već uznapredovaloj fazi te više nije mogla živjeti sama. Isprva su se kćeri brinule za nju, no poslije je morala otići na njegu u specijaliziranu ustanovu u obližnjem New Havenu, gdje živi i danas. Iako je kćeri i prijatelji redovito posjećuju, gotovo je posve nesvjesna svoga prijašnjega života.

"Joanne se ponekad sjeti da je bila udana za nekog jako zgodnog muškarca, ali to je sve. Više ne zna ni kako se zvala ljubav njenog života", otkrio je jedan obiteljski prijatelj.

Linker
26. travanj 2024 01:24