Vedran Peteh
Radna karantena

Zatočeništvo na stadionu nogometnog trenera Simona Rožmana: 'Moji dani u staklenoj loži NK Rijeke'

Nakon što je pandemijske dane proveo s obitelji u rodnoj Sloveniji, trener nogometnog kluba Rijeka Simon Rožman morao je u izolaciju koju je proveo u staklenoj loži pretvorenoj u apartman, pripremajući ih za prvu pobjedu u nastavku sezone, novinarki Gloria magazina otkrio je kako dane provodi tako što trči i hoda uz more, sluša meditativnu glazbu i zaigra tenis, a kad mu u posjet stigne obitelj - zajedno istražuju grad.

Vrijeme pandemije trener nogometnog kluba Rijeka Simon Rožman (37) pamtit će po tome što je imao više vremena za obitelj pa je s partnericom Majom (45) te sinovima Tajem (11) i Etienom (3) uživao u njihovu domu u Celju gdje je otkrio čari kuhanja, ali i po samoizolaciji koju je prošao nakon povratka u Rijeku. Za ovog Slovenca sportski stručnjaci kažu da je vrhunski strateg koji igrače na terenu prati s laptopom u krilu, koristeći svu dostupnu tehnologiju, a da je riječ o pravom nogometnom fanatiku svjedoči njegov dvotjedni boravak u staklenoj loži na stadionu NK Rijeke.

Okružen samo prozorima, u uredu koji je privremeno pretvoren u apartman, budilo ga je jutarnje sunce i prskalice na nogometnom terenu, nakon čega je s udaljenosti pratio treninge svojih igrača.

Budući da nije imao vremena za kuhanje, obroke su mu dostavljali ispred vrata, a kako bi ostao u formi, redovito je vježbao. Kad je želio udahnuti svježeg zraka, izašao bi na tribine. Dani su mu prolazili isključivo uz nogomet i razgovore s obitelji.

Vedran Peteh
Trener Rijeke tijekom pandemije odrekao se svog honorara u klubu.

- Bio je to logičan izbor jer sam nakon povratka iz Slovenije dva tjedna trebao provesti u izolaciji. Iz apartmana sam imao nadzor nad svime što se događa na terenu, snimao sam treninge i kasnije ih analizirao. Sastanke s drugim trenerima odrađivao sam preko aplikacije Zoom, nakon toga smišljao trening za drugi dan... Vrijeme mi je brzo prolazilo i živeći na stadionu upoznao sam na koji način sve funkcionira, tko su sve djelatnici stadiona, nešto na što trener inače ne obraća pažnju - rekao je Simon Rožman, koji dobro vlada hrvatskim jezikom, za Gloria magazin.

Grad u kojem je nogomet bitan

Ovaj ljubitelj atraktivnog, ofenzivnog nogometa rođen je u gradu Štoru, a, kako kaže, djetinjstvo je proveo na igralištu. Trenersku karijeru započeo je u Celju krenuvši od mladih selekcija, a bio je i direktor klupske akademije, da bi 2014. postao najmlađim trenerom u povijesti slovenske prve lige. Nakon Celja, 2017. preuzeo je klub Domžale i s njima postigao sjajan rezultat došavši do doigravanja za ulazak u Europsku ligu. Rožman je i prijatelj bivšeg trenera Rijeke, a danas izbornika Slovenije, Matjaža Keka, koji ga je svojedobno htio dovesti kao svog pomoćnika. Na kraju, Simon je završio na klupi Rijeke, i to kao glavni trener.

Trener NK Rijeka Simon Rožman u razgovoru s novinarkom Glorije Karmen Miletić.

"U Hrvatskoj je mnogo više ljudi involvirano oko nogometa, dio je kulture i po tome se više ističe nego u Sloveniji".

- Ovom je gradu nogomet bitan i to me jako veseli. Ovdje sam sretan, a kad nisam na treningu, dosta vremena provodim sam. Prošli klub Domžale bio mi je lekcija za cijeli život, ondje sam doživio burnout jer sam čitavo vrijeme bio u poslu, nisam se nikada posvećivao sebi i bavio aktivnostima koje me oslobađaju stresa. Smatram da su mlađi treneri, poput mene, premalo informirani o toj psihološkoj komponenti i da prečesto izgaraju. To si više neću dopustiti, zato u Rijeci trčim i hodam uz more, slušam meditativnu glazbu i zaigram tenis, a kad mi u posjet stigne obitelj, zajedno istražujemo grad - kaže Simon.

Privatna arhiva
Budući da nijeimao vremena za kuhanje, treneru su dostavljali obroke ispred vrata.

Ljubav u školi

Svoju je partnericu Maju upoznao prije 14 godina kada je kao mladi profesor tjelesnog došao na praksu u jednu osnovnu školu gdje je ona predavala. Od mentora mu je ubrzo postala djevojka, a potom i majka dvojice sinova.

Vedran Peteh
Kako bi ostao u formi Rožman je redovito vježbao na stadionu.

"Maja mi daje uistinu veliku podršku i bez nje, kao i pomoći naših roditelja, ne bismo mogli živjeti na dvije adrese i odgajati djecu".

- Razgovaramo i o mogućnosti da se presele u Rijeku, ali za sada Maja ostaje raditi u školi u Sloveniji. Naš stariji sin Taj jako je predan nogometaš u Celju, ali ne vršimo nikakav pritisak na njega. Jako je teško uspjeti i doći do razine onih igrača poput Ronalda i Messija o kojima sanjare moj sin i njegovi vršnjaci - napominje Simon najviše se radujući početku nogometnih natjecanja. Nakon pobjede nad NK Osijekom 31. svibnja NK Rijeku očekuje finale hrvatskog Kupa.Profesionalno, kaže, najvažnije je ostvariti položaj na ljestvici da mogu ući u Europu, proći kvalifikacije i ući u grupnu fazu natjecanja.

- Uz to, nadam se da ćemo omogućiti igračima koji su tržišno zanimljivi korak dalje, da bismo njihovim transferom dobili novac s kojim možemo preživjeti - ističe Rožman, koji se tijekom pandemije koronavirusa odrekao svog honorara u klub dodavši da nije u klubu zbog novca.

Privatna arhiva
Svoju je partnericu Maju, s kojom ima dva sina, upoznao prije 14 godina

Važno mu je da se njegov klub može samostalno financirati. A što se planova na privatnom planu tiče, želja mu je da na zimu otputuje s obitelji na neku egzotičnu destinaciju kao što to rade svake godine.

Pročitajte i:

Odrastao bez oca i bio na dnu: Žgoljavi klinac postao zvijezda teška milijune, a nema ni TV emisiju

Upoznajte tatu blogera koji osvaja iskrenim i britkim tekstovima o roditeljstvu: 'Žene, naklon do poda!'

Damir Kedžo otkriva što bi poželio od zlatne ribice i zašto smatra da je 'ekstrovertirani introvert'

Zagrebačkom estetskom kirurgu posao cvjeta unatoč krizi: 'Ljepota ženama daje samopouzdanje'

Linker
23. travanj 2024 01:49