Sylvester Stallone i Burt Young u ”Rockyju”

 MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK
TIHI ODLAZAK

Zbogom, Paulie: Filmski život Burta Younga obilježila je uloga Rockyjevog šogora

Američki glumac Burt Young bio je marinac, boksač, maratonac, vlasnik restorana i slikar, a za ulogu Paulieja Pennina nominiran je za Oscara.

Američki glumac Burt Young bio je marinac, boksač, maratonac, vlasnik restorana i slikar, a za ulogu Paulieja Pennina nominiran je za Oscara.

Holivudski glumac, redatelj i producent Sylvester Stallone sigurno je bio jedan od ljudi koji je najbolje poznavao 83-godišnjeg Burta Younga, američkog glumca čije lice svi pamtimo po ulozi Paulieja Pennina, Rockyjevog pomoćnika i šogora u jednom od najpopularnijih filmskih serijala svih vremena, a preminuo je u svom domu u Los Angelesu.

"Burt Young bio je moj dragi prijatelj, nevjerojatan čovjek i umjetnik... Meni i svijetu već sada jako nedostaješ", tim se riječima Sylvester Stallone oprostio od jedinog glumca koji je bez audicije dobio ulogu u prvom nastavku "Rockyja".

image

Burt Young i Sylvester Stallone na projekciji redateljske verzije filma "Rocky IV" u Philadelphiji 2021.

PHOTO IMAGE PRESS/SHUTTERSTOCK

“Moja filmografija je bogata, broji više od stotinu naslova, glumio sam i u filmovima kao što su "Kineska četvrt", "Bilo jednom u Americi"..., ali uloga Paulieja me obilježila... I neka je, a za nju sam dobio najbolji honorar ikad i više nikad poslije nisam morao brinuti o novcu", izjavio je Burt Young u jednom biografskom intervjuu. Uloga Paulieja, brata Rockyjeve životne ljubavi, donijela mu je i jedinu nominaciju za Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu 1976., a Stallone ga je za ulogu angažirao jer je Burt Young, između ostalog bio iskusan boksač.

image

Burt Young na partyju Moet and Chandona uoči dodjele Oscara 2009.

BEI/SHUTTERSTOCK

Rođen je 30. travnja 1940. u New Yorku, tri godine odslužio je u marincima, američkim specijalnim mornaričkim snagama, gdje je ostvario 32 pobjede u 34 boksačka meča, bavio se slikanjem i izlagao u galerijama diljem svijeta, pisao je scenarije i povijesne romane, vodio restoran u njujorškom Bronxu, a svoj prvi maraton je istrčao 1984.

Preminuo je 8. listopada u svom domu u Los Angelesu, što je američkim medijima potvrdila njegova jedina kći Anne Morea Steingieser. Dobio ju je u braku sa svojom jedinom suprugom Gloriom DeLouise, čiji prerani odlazak 1974. nije prebolio do kraja svog života.

image

James Gandolfini i Burt Young u TV serijalu "Obitelj Soprano"

BARRY WETCHER/HBO/KOBAL/SHUTTERSTOCK
Linker
27. travanj 2024 09:02