Profimedia, Abaca Press
Snažna i nepokolebljiva

Žena koja mijenja povijest: Stephanie Frappart naučila nas je da snovi ipak postaju stvarnost

Nakon što je prije mjesec dana cijeli svijet brujio o nogometašici Megan Rapinoe, koja je SAD-u priskrbila zlato na Svjetskom nogometnom prvenstvu u ženskom nogometu, obožavatelji nogometa ponovno su oduševljeni ženskom snagom, ovoga puta sutkinje Stephanie Frappart, prve žene u povijest koja je sudila Europski Superkup.

Nakon što je prije mjesec dana cijeli svijet brujio o nogometašici Megan Rapinoe, koja je SAD-u priskrbila zlato na Svjetskom nogometnom prvenstvu u ženskom nogometu, obožavatelji nogometa ponovno su oduševljeni ženskom snagom, ovoga puta sutkinje Stephanie Frappart, prve žene u povijest koja je sudila Europski Superkup.

UEFA Superkup u srijedu je osvojio Liverpool u napetoj utakmici protiv Chelsea rezultatom 5:4 (2:2), no njihova pobjeda ipak nije bila glavna vijest. Najviše pozornosti odnijela je 35-godišnja sutkinja, Francuskinja Stephanie Frappart koja je po prvi put u povijesti sudila Europski Superkup i dokazala da je ženama itekako mjesto u muškom nogometu, a i nogometu općenito.

Referee Stephanie Frappart and Jordan Henderson of Liverpool  during the UEFA SUPERCUP match between Liverpool and Chelsea at Vodafone Park in Istanbul , Turkey on August 14 , 2019., Image: 465372566, License: Rights-managed, Restrictions: TURKEY OUT, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Seskimphoto
Profimedia, Seskimphoto

Iako je sudila čak i u finalu nedavnog Svjetskog prvenstva za žene i prvu utakmicu u Francuskoj, za Stephanie je UEFA Superkup tek briljantan početak njezine karijere, a uvrštena je i u stalnu postavu sudaca u francuskoj Ligue 1. Rođena 14. prosinca 1983. u Val-d'Oiseu u Francuskoj, Stephanie se odmalena zaljubila u nogomet, prvo u samu igru, potom u nogometna pravila. "Nogomet sam igrala kod kuće, ali s 13 godina sam shvatila da me više zanimaju pravila te sam željela postati sutkinja. Počela sam suditi utakmice i s 18 sam se našla pred odlukom hoću li nastaviti igrati ili ću ipak suditi", prisjeća se Stephanie.

Navijači, mediji i stručnjaci vrlo brzo su prepoznali njezinu profesionalnost, upornost i prije svega temeljitost te su nakon utakmice u Francuskoj između Amiesa i Strasbourga rekli da je Stephanie donijela najviše točnih odluka od svih osoba na terenu. Čak je i UEFA-in glavni sudac Roberto Rosetti rekao da Stephanie definitivno zaslužuje suditi Superkup. "Tijekom niza godina dokazala je da je jedna od najboljih sutkinja, ne samo u Europi, nego i na svijetu. Odlično se snalazi na velikoj pozornici, baš kao što smo nedavno vidjeli na Svjetskom prvenstvu za žene", izjavio je Rosetti.

Match referee Stephanie Frappart with her medal after the UEFA Super Cup Final at Besiktas Park, Istanbul., Image: 465370680, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association

Odlučna, stroga, ali pravedna na terenu, Stephanie je van njega ipak jedna skromna žena koja zna da se do velikih snova dolazi malim koracima. Na pitanje je li sanjala suditi na UEFI, odgovorila je kako se za sada želi najviše posvetiti karijeri u Francuskoj. "Želim se prvo dokazati u Ligue 1. Nije lako, svaka utakmica je izazov", poručila je. No, koliko god teški bili izazovi, Stephanie se na terenu može osloniti na svoje kolegice. Na utakmici u srijedu pomagale su joj pomoćne sutkinje Manuela Nicolosi i Michelle O'Neal.

Match Officials Manuela Nicolosi, Cuneyt Cakir, Stephanie Frappart and Michelle O'Neill during the UEFA Super Cup Final at Besiktas Park, Istanbul., Image: 465372712, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association

Žene sutkinje u nogometu rijetka su pojava, pogotovo kada se radi o muškim utakmicama. Do sada je samo tri kvalifikacijske utakmice za UEFA kup sudila Nicole Petignat i to između 2004. i 2009. te Bibiana Steinhaus 2017. godine u Bundesligi. Ravnopravnost između žena i muškaraca još uvijek nije na razini na kojoj bi trebala biti, no žene poput Stephanie su tu upravo iz razloga da to promijene. Njezin uspjeh velika je smjernica mladim ženama koje se žele baviti suđenjem, ali iz straha od osuđivanja i neuspjeha odustaju. "Pravo je zadovoljstvo pokazati mladim djevojkama da je ipak moguće ostvariti svoje snove. Kada me vide na TV-u, znaju da žene mogu raditi ovaj posao. Nadam se da ću ih potaknuti da slijede svoje snove", rekla je Steph.

Linker
28. travanj 2024 02:09