Turnir za pamćenje

Žena koja vraća Zadar u košarkaški epicentar Europe

Zadar je opet u košarkaškom epicentru - zahvaljujući poduzetnici Zdenki Zrilić koja je u svoj grad dovela Euroligu, najbolje mlade igrače Europe i 50 NBA skauta.

Zavidim muškarcima jer su privilegirani. Mi žene moramo staviti barem malo make-upa pa nam je za spremanje potrebno i više vremena. Šalu na stranu, uspjeh nikada ne ovisi o tome stoji li iza projekta žena ili muškarac. Sve ovisi o tome kako se postavite i predstavite, tako da se uvijek najvažnijim pokažu kvalitetan rad, sposobnost i vrhunski proizvod, kaže Zadranka Zdenka Zrilić, koja je pod palicom krovne košarkaške institucije u Europi, Eurolige, u rodnom gradu prvi put organizirala prestižni turnir s kojeg se dvije ekipe direktno plasiraju na najveće košarkaško natjecanje u Europi za mlade, završni turnir u litavskom Kaunasu.

Da bi Zadar i Hrvatsku vratila u središte košarkaških zbivanja u Europi, diplomiranoj ekonomistici i vlasnici tvrtke Sport Event nije bilo dovoljno samo osam godina lobiranja. Važniji su bili rezultati, koje je ova zaljubljenica u košarku, odrastajući uz taj sport odmalena, ostvarivala iz godine u godinu organizirajući Zadar Basketball Tournament, jedan od najjačih i najatraktivnijih pripremnih turnira u Europi. I tako napokon u domovinu dovela i prestižni Euroleague Basketball Adidas Next Generation turnir.

"Od 3. do 5. ožujka u Zadru je odigrano 16 utakmica između osam europskih momčadi sastavljenih od najtalentiranijih košarkaša do 18 godina iz cijele Europe. Uz njih su bili i roditelji te 50 NBA skauta, pa je uz inozemne medije u Zadru boravilo više od tisuću ljudi, a utakmice je putem TV prijenosa pratilo više od sto milijuna gledatelja. U ovoj promociji sporta i turizma vidjelo se i kako se kod nas radi s mladima", kaže Zdenka Zrilić, dopredsjednica Udruge Dani Krešimira Ćosića, u kojoj je uz Ćosićevu kćer Anu ove godine prvi put organizirala i besplatne kampove za djecu, čime će dodatno popularizirati košarku i sport općenito. Nastavak ovog projekta slijedi već ovog ljeta kada su u planu kampovi u 15 gradova diljem Hrvatske.

image

Kao organizatorica Basketball Tournamenta 2015. s nekadašnjim košarkašima - Gregorom Fučkom i Stojkom Vrankovićem

LUKA GERLANC/CROPIX

Zdenka potječe iz poznate zadarske poduzetničke obitelji. Otac Zdenko na nju je prenio ljubav i interes za košarkom, kao i za smisao za poslovanje. On joj je i najveća podrška i kritičar. No, njenu 18-godišnju kćer Taru već dulje zanima organizacija ovako velikih sportskih manifestacija.

"Ne želim utjecati na njezin životni put i odabir, ali drago mi je što će sudjelovati na ovom turniru jer je sama izrazila želju da radi, pomogne i uči na licu mjesta", ponosno ističe Zdenka Zrilić, kojoj je zahtjevan posao omogućio da uživa u još jednoj ljubavi - putovanjima. Tako na službena putovanja najčešće ide u Istanbul, Atenu, Madrid, Beograd i Tel Aviv. Na njima uživa, kao i na onim privatnima, na koja odlazi s kćeri ili dečkom. Najviše voli Dubai, a istraživati nove destinacije voli tako da šeta destinacijom i upoznaje svaki kutak grada u koji je došla. Baš kao i tamošnju gastronomsku ponudu.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

"Velika sam gurmanica pa često moram povući ručnu. Volim probati nova jela, namirnice, okuse. Uživam u hrani. Trudim se jesti zdravo, svaki dan različito, a u pet obroka dnevno najzastupljeniji su povrće i riba", kaže Zdenka Zrilić, koja je ljubav prema kuhanju naslijedila od majke.

A kad se nagomila mnogo posla, uživa u majčinim delicijama. Uz hranu, osnova za održavanje fizičkog i mentalnog zdravlja je - sport. Premda je velika spavalica, diže se u 6 ujutro kako bi odradila svoju svakodnevnu rutu - 12 kilometara trčanja i brzog hoda nakon kojeg joj najviše odgovara dobar omlet ili bogati smoothie.

image

Na istom turniru dvije godine kasnije - uručuje pobjednički pehar momčadi Fenerbahçe Dogus

JURE MIŠKOVIĆ/CROPIX

"Bez obzira na godine, i muškarci i žene moraju ulagati u sebe. Zdrava prehrana i tjelesna aktivnost su baza. Jednako je važan balans između posla i privatnog života. Kad se dobro organizirate, sve se stigne. Tako da jedan dan u tjednu nastojim osigurati samo za sebe, svoju obitelj i prijatelje, odlazak u shopping, na frizuru, druženje... Mislim da je svakome od nas potreban bar jedan takav dan kako bismo izdržali cijelu godinu. Sve je, naime, dvosmjerna ulica - koliko ulažemo u sebe i druge, toliko nam se i vraća", pojašnjava, dodajući da, iako je oduvijek perfekcionist i vlastitu letvicu postavlja vrlo visoko, nimalo ne strahuje od predstojećeg turnira.

"Iza mene je mnogo iskustva. No, kad zaista ne znam što ću, kad sam u dilemi, jedina osoba kojoj apsolutno vjerujem i od koje tražim savjet je moj tata. Svaki je problem rješiv", kaže Zdenka Zrilić.

Linker
23. travanj 2024 05:59