Xinhua / Eyevine / Profimedia
Najmlađa premijerka na svijetu

Ženska snaga u Finskoj: Najmlađa premijerka vodit će zemlju s još četiri žene

Nakon što je bivši finski premijer Antti Rinne podnio ostavku zbog gubitka podrške Stranke centra uslijed velikog štrajka poštara, njegova Socijaldemokratska stranka izabrala je Sannu Marin kao kandidatkinju za premijerku. Sanna će, kao najmlađa premijerka u povijesti, voditi vladu s pet stranaka u vladajućoj koaliciji koju vode žene, od kojih su njih četiri mlađe od 35 godina.

Finska će uskoro imati najmlađu premijerku u povijesti koja je ujedno i najmlađa premijerka na svijetu. 34-godišnja Sanna Marin kao kandidatkinja za premijerku postala je nakon što je Stranka centra rekla kako više ne podržava premijera Anttija Rinnea (57) zbog spora oko tržišta rada u koji je upletena državna poštanska služba Posti.

The candidate for the next prime minister of Finland, Sanna Marin, after the SDP's prime minister candidate vote in Helsinki, Finland, December 8, 2019. Vesa Moilanen/Lehtikuva/via REUTERS      ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. FINLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN FINLAND. - RC27RD9ZBZJ6
via REUTERS

Nakon što njezin mandat bude potvrđen glasanjem u parlamentu i Marin prisegne na dužnost, finsku vladu formirat će pet žena, od čega su četiri mlađe od 35 godina, dok najstarija ima 55. Finska vlada sastoji se od pet koalicijskih stranaka, a na čelu svih njih su žene. Suradnice nove premijerke, koja je na čelu Socijaldemokratke stranke, su Katri Kalmuni (32) na čelu Stranke centra, Li Andersson (32) koja predvodi Lijevi savez, Maria Ohisalo (34) koja vodi Zelenu ligu te 55-godišnja Ana-Maja Henriksson, predsjednica Stranke švedskog naroda Finske.

Kako Finska trenutačno predsjedava Europskom unijom, parlament bi trebao što prije odobriti Marin i njezine nove ministre kako bi premijerka mogla predstavljati Finsku na sljedećem summitu lidera Europske unije 12. prosinca u Bruxellesu.

Marin je do sada bila ministrica prometa i komunikacija i prva je fakultetski obrazovana članica obitelji. Odgojile su je dvije mame, lezbijski par, te je živjela u unajmljenom stanu. Cijeli život živjela je povučeno i često se osjećala nevidljivom jer nije smjela govoriti o svojoj obitelji. No, to je nije spriječilo da upiše fakultet, prva u svojoj obitelji, i u politiku uđe s 27 godina. Otkako je ušla u gradsko vijeće grada Tamperea, njezina politička karijera krenula je strelovitom uzlaznom putanjom. Osim što je uspješna političarka, Marin je i majka - sa svojim partnerom Markusom Räikkönenom prošle je godine dobila dijete.

"Nikada nisam razmišljala o svojem spolu ili godinama, već samo o razlozima zbog kojih sam ušla u politiku i onima koji su osvojili povjerenje birača", rekla je Marin. Uz nju, radit će još četiri žene, od kojih su čak tri mlađe od 35 godina.

Katri Kalmuni

Katri Kalmuni predsjednica je Stranke centra, a nakon što Marin zasjedne na mjesto premijerke, Kalmuni će preuzeti mjesto ministrice financija. Upravo je njezina stranka izašla iz vladajuće koalicije zbog 'outsourcinga' (uzimanja vanjskih dobavljača) poštara, što je izazvalo njihov štrajk. Kalmuni je 2018. magistrirala društvene znanosti na Sveučilištu u Laponiji, a u finski parlament izabrana je 2015. godine te ponovno 2019. Nakon izbora 2019. imenovana je ministricom ekonomskih poslova kabineta Anntija Rinnea.

Li Andersson

Li Andersson je predsjednica Lijevog saveza, članica vijeća svog rodnog grada Turku, a od 2011. do 2015. vodila je Lijevu mladež Finske. Na parlamentarnim izborima 2015. Andersson je izabrana s najvećim brojem osobnih glasova u finskoj regiji Finland Proper, dok je na općinskim izborima 2017. dobila najviše glasova izvan Helsinkija. Od rujna 2019. Andersson je izabrana za ministricu obrazovanja. Također je fakultetski obrazovana, s diplomom društvenih znanosti i diplomom međunarodnog prava.

Maria Ohisalo

Rođena u finskom gradu Vesali, Maria Ohisalo imala je prilično teško djetinjstvo. Naime, iskusila je siromaštvo te je neko vrijeme živjela u skloništu jer su njezini roditelji često bili nezaposleni. Očevi problemi s alkoholom razdvojili su obitelj, no njezina majka uspjela je odgojiti kćer da bude uporna i marljiva te je Ohisalo doktorirala sociologiju. Zelenoj ligi pridružila se 2008., a 2019. je izabrana za čelnicu stranke i ministricu unutarnjih poslova.

Ana-Maja Henriksson

Najstarija članica vladajuće koalicije je Ana-Maja Henriksson koja predvodi Stranku švedskog naroda Finske te je ujedno i ministrica pravosuđa. Ovu funkciju obavljala je najprije u kabinetu Jyrkija Katainena od 2011. do 2014., potom u kabinetu Aleksandra Stubba od 2014. do 2015. te zatim u kabinetu Anttija Rinnea od lipnja 2019. Henriksson je od 2007. članica finskog parlamenta, a od 2015. do 2016. bila je i predsjednica Parlamentarne skupine Švedske. U lipnju 20016. izabrana je za čelnicu Stranke švedskog naroda Finske, postavši time prva žena na čelu te stranke.

Linker
16. travanj 2024 20:18