Odlazak najvećeg

Život ga nije štedio: Voljena žena izdahnula mu je u naručju, a oca je izgubio kao dječak

Mustafa Nadarević preminuo je u 78. godini života. Životni put ovog velikog glumca počeo je u Banja Luci, no ubrzo se nastavlja u Zagrebu, uz koji je doživotno bio vezan.

Otišao je Leon Glembaj. Otišao je inženjer Duje. Otišao je Mata. Otišao je Izet Fazlinović.

Otišao je veliki Mustafa Nadarević.

Šačica nabrojanih likova tek su djelić remekdjela koje je Nadarević stvorio, dao im karakter i svojom izvedbom usadio ih u kolektivnu svijest ovih prostora, zaduživši tako generacije. Onih koji su od njega učili, onih koji su ga obožavali. Moćan, autentičan, karizmatičan - Mustafa Nadarević bio je neprikosnoven, saživljen, snažno sljubljen sa svakom ulogom koju je igrao. Upravo stoga, njegova bogata plejada likova svjedočit će u vremenima koja dolaze glumačku veličinu koja nam je u naslijeđe ostavila identitet. Lokalni, nacionalni, društveni, kulturni - sve njegovo postalo je nedjeljivo, i s ponosom naše.

image
2018. godine Mustafa Nadarević dobio je nagradu za životno djelo, a iz publike su ga bodrili njegova djeca.
Maja Jurović/Cropix

Nakon duge borbe s teškom bolešću, Mustafa Nadarević je preminuo. Otišao je u Zagrebu, gradu koji ga je snažno obilježio još u djetinjstvu, kada je u njega stigao iz Bosne i Hercegovine.

Životna priča velikog glumca počinje u svibnju 1943. godine u Banja Luci, gdje su se njegovi roditelji zaljubili i upoznali te dobili dječaka. Započeti zajednički život i obiteljska sreća nisu dugo trajali. Kada su mu bile svega četiri godine, uslijed tuberkuloze preminuo je Mustafin otac Mehmed, a njegova majka ostala je u teškoj situaciji samohrana majka pa je sina odlučila poslati baki i djedu u Zagreb. I tada Mustafa stiže u grad uz koji ostaje vezan kroz cijeli svoj život.

Kada mu je majka uspjela pronaći posao, Nadarević se na nekoliko godina vratio u Bosnu i Hercegovinu i tamo završio osnovnu školu, no gimnazijske dane proveo je u Rijeci, gdje su mu se baka i djed u međuvremenu preselili iz Zagreba. Tada je radio i kao izbacivač na plesnjacima, a onda je njegova baka uzela stvar u svoje ruke i unuka poslala u amatersko kazalište. Bila je to sjajna odluka. Uskoro će se Nadarević vratiti u Zagreb i upisati Akademiju dramskih umjetnosti.

image
Ivica Vidović, Boris Dvornik i Mustafa Nadarević - u "Velon mistu".
Arhiv Slobodne Dalmacije/CROPIX

Karijeru je započeo u ZKM-u, a potom se 1969. godine pridružio Hrvatskom narodnom kazalištu. Stigle su prve velike uloge u kazališnim komadima - "Dundi Maroju", "Ostavci", "Gospodi Glembajevima".

Sjajan u kazalištu, Nadarević je briljirao i na filmu te u velikim dramskim projektima, poput filma "Otac na službenom putu" Emira Kusturice, "Već viđeno" Gorana Markovića te "Glembajevima" Antuna Vrdoljaka... Usto, tijekom devedesetih je počeo i režirati, pa je nizao predstave u Kerempuhu, HNK-u i Narodnom pozorištu u Sarajevu. Nacionalnim prvakom Ministarstvo kulture proglasilo ga je 2006. godine.

image
Nadarević na snimanju filma "Halimin put" Arsena Antona Ostojića.
Ines Stipetić

Dok je gradio karijeru, stigla mu je u život i ljubav. S prvom suprugom Jasnom dobio je kćer Nađu. Brak nije potrajao i par se nakon osam godina braka razveo. Sa svojom drugom suprugom, televizijskom urednicom Snježanom Nožinić, Mustafa je dobio još dvoje djece - kćer Nanu i sina Ašu. Nana i Aša ocu su bili najveća podrška - i u najljepšim i u najtežim životnim trenucima.

image
Mustafa Nadarević sa sinom Ašom i kćeri Nanom na dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta 2018. godine, kada je dobio nagradu za životno djelo.
Ines Stipetić

Umjetnost življenja i glume negdje su vrlo blizu, s tim da je gluma bolja, jer na sceni možeš umirati mnogo puta, a ostati živ.

Nakon drugog razvoda, Mustafa je upoznao ljubav svog života. Slovenska scenografkinja i kostimografkinja Slavica Radović-Nadarević bila je njegova srodna duša, proveo je s njom 20 godina, a tijekom zajedničkih godina dugo su se borili i s opakom bolešću. Slavica je, naime, bolovala od raka dojke koji se stalno vraćao, a u konačnici je metastazirao. Dugogodišnja borba završila je tragično, njezinom smrću 2012. godine, svega par mjeseci nakon što su se Mustafa i Slavica vjenčali. Odlučili su se na taj čin svjesni da se bliži njihov rastanak. Voljena Slavica otišla je u njegovom naručju. Prije smrti, prijateljice je Slavica zamolila da "paze na njezinog Muju".

image
Slavica Nadarević bila je ljubav Mustafina života. Preminula je 2012. godine, a on se od nje oprostio sam, intimno, u Kopru.
Davor Matota/CROPIX

"Na žalost, život je netalentiran glumac. Kad nas jednom netko napusti, onda je to zauvijek. Ostaje samo umijeće preživljavanja. I sjećanja", zapisao je u svojim autobiografskim zapisima Mustafa.

image
Moamer Kasumović, Mustafa Nadarević i Senad Bašić utjelovili su omiljene Fazlinoviće. Uloga je to koju je igrao i tijekom najtežeg životnog perioda.
Vedran Peteh/CROPIX

Slomljen zbog odlaska voljene žene, Nadarević se u samoći nosio s najtežim emocijama. Uz podršku njegove djece i nemjerljivu ljubav prema svom pozivu, Mustafa je nastavio. Glumi se posvetio do kraja života. A uloge koje je oživio, ostat će najveća posveta njemu samome. Jer Glembaj, Duje, Mata, Izet živjet će vječno.

Linker
13. ožujak 2024 00:43