Fotografije za pamćenje

Prije bolesti dobio je priznanje na Motovun Film festivalu uz prijatelja iz studentskih dana

‘Umjetnost življenja i glume negdje su vrlo blizu, s tim da je gluma bolja jer na sceni možeš umirati mnogo puta, a ostati živ‘, riječi su Mustafe Nadarevića koji je svoju glumačku karijeru započeo već u prvom osnovne kada je na školskoj priredbi zbog svoje duge kose i piskutavog glasa glumio Crvenkapicu.

Mustafa Nadarević preminuo je danas u Zagrebu nakon što su ga nedavno otpustili iz bolnice, a u svojoj bogatoj karijeri odigrao više od 150 kazališnih uloga i snimio više od 60 filmova, drama i TV serija... Prije dvije godine Mustafa Nadarević osvojio je nagradu koju je primio u društvu prijatelja iz studentskih dana, jednog od najslavnijih glumaca s ovih prostora - Rade Šerbedžije.

Velikan kazališta, filmskog platna i malih ekrana: Napustio nas je i najveći - Mustafa Nadarević

image
2018. su za svoj dugogodišnji rad nagradu dobili veliki prijatelji Rade Šerbedžija i Mustafa Nadarević.
GORAN SEBELIC/CROPIX

Mustafi Nadareviću i Radi Šerbedžiji tada je dodijeljena nagrada Motovun Film Festivala, 50 godina, kojom im se odalo priznanje za pola stoljeća izdržljivosti u našoj kinematografiji te za neodustajanje od glume. Dvojici kraljeva, kako ih je nazvao direktor MFF-a, Igor Mirković, nagrade su uručili dvojica laureta te nagrade - Nenad Puhovski, producent, redatelj i osnivač ZagrebDoxa te Rajko Grlić, redatelj i osnivač Motovun Film Festivala.Glumci su tada pokazali koliko su zapravo bliski i kako su veliki prijatelji, a fotografije su sada ostale da svjedoče o sretnim danima Mustafine velike karijere.

image
Zagralj dvojice velikana koji su kao studenti živjeli zajedno...
GORAN SEBELIC/CROPIX

- Za glumu je najbitnija ljubav i blagost, koje se mogu naći jedino u samoći, a mudrac je onaj koji to nauči u mladosti - rekao je Šerbedžija.

Njih dvojica su, kako je Nadarević svojevremeno otkrio, bili nerazdvojni kao studenti, mnogo su toga u mladosti prošli zajedno, a čak su jedno vrijeme i živjeli zajedno u iznajmljenom stanu - dijelili su sobu u zagrebačkoj Derenčinovoj ulici. Rade Šerbedžija prošao je put od velike zvijezde jugoslavenskog filma pa do izopćenika u devedesetima i sve do uloga u holivudskim filmovima.

image
Glumci Mustafa Nadarević i Rade Šerbedžija.
GORAN SEBELIC/CROPIX

Iste godine veliki glumac osvojio je Nagradu hrvatskog glumišta i to onu za životno djelo.

"Svojim ukupnim umjetničkim radom, intrigantnim režijama i duhovitim scenarijima, dubokom posvećenošću božici Thaliji, pedagoškim radom i svakim svojim nastupom Mustafa Nadarević je doista potvrdio da je velikan hrvatskog glumišta, koji je cijeli svoj život posvetio umjetnosti riječi, geste i emocije obogativši kulturu Republike Hrvatske, kao i kulture susjednih zemalja", rekla je tada predsjednica HDDU-a Perica Martinović.

Nadarević je rođen u Banjoj Luci, a 2018. se navršilo 50 godina otkako je diplomirao glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. "Tijekom svoje duge i plodne profesionalne umjetničke karijere odigrao je više od 80 velikih i glavnih uloga na sceni, uz brojne filmove i televizijske serije. Godine 2006. proglašen je nacionalnim prvakom Drame HNK u Zagrebu. Uz glumu je i uspješan redatelj čije su predstave uvijek bile jedne od najizvođenijih", rekla je tada uoči nagrade Perica Martinović.

image
Trijumf glumca Mustafe Nadarevića na 26. dodjeli Nagrade hrvatskog glumišta.
DARKO TOMAS/CROPIX

Kao redatelj ostat će zapamćen po izuzetno kvalitetnim i dugovječnim kazališnim predstavama poput "Leta iznad kukavičjeg gnijezda", "Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja" Ive Brešana te "Hasanaginice" prema Milanu Ogrizoviću...

Linker
09. travanj 2024 04:49