ekskluzivno

Životna priča ambasadorice Nathalie Rayes: "Ostvarila sam američki san"

Nova veleposlanica Sjedinjenih Država samo za Gloriju otkriva što joj se najviše sviđa u našoj zemlji, koliko često viđa supruga i sinove koji žive u Danskoj i kako održava mladolik izgled, a govori i o teškom djetinjstvu, borbi za prava žena i Latinoamerikanaca te druženju s Evom Longorijom i predsjednicima SAD-a.

Malo se koji ambasador u Hrvatskoj iščekivao s tolikim nestrpljenjem kao veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država Nathalie Rayes. Ne samo zato što predstavlja jednu od najmoćnijih zemalja svijeta već i stoga jer je riječ o ženi impresivne biografije. Diplomirala je sociologiju i magistrirala javne politike na Sveučilištu u Los Angelesu, radila u uredu losanđeleskog gradonačelnika, a kao rođena Venezuelanka se angažirala u organizacijama za jačanje utjecaja latinoameričke zajednice u SAD-u. Donedavno je bila predsjednica i glavna izvršna direktorica Latino Victoryja, čija je suosnivačica holivudska glumica Eva Longoria, a prije toga potpredsjednica za odnose s javnošću korporacije Grupo Salinas te izvršna direktorica zaklade Fundación Azteca America.

No, veleposlanica Rayes, koja je u našu zemlju stigla prije dva mjeseca, jednostavna je i pristupačna žena. Najprije nas je ponudila čašom plavca malog s Hvara, jer kaže da se u njenoj zagrebačkoj rezidenciji piju samo hrvatska vina, a onda spremno odgovarala na sva pitanja. Zastala je jedino kad smo je pitali o tajni uspješnog braka s dr. Tarekom Samadom, uglednim neuroznanstvenikom koji zbog posla živi u Kopenhagenu sa sinovima Julianom i Alexanderom. Ne zato što nije znala odgovor, već stoga jer joj je naša vizažistica taman stavljala ruž.

image

Šminka i frizura: Lucija Juroš/ JL style agency

NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

"Moj brak je sjajan, da kucnem o drvo, ali naravno da ima i nesuglasica. I to je u redu. Možemo se posvađati, no i dalje se volimo. Najvažnije je da razumijemo jedni druge i da se međusobno podržavamo. Tarek zna da sam uz njega, kao i on uz mene, želimo da onaj drugi uspije. Imamo različite ciljeve, ali ih ostvarujemo kao partneri. Za kvalitetan brak su najvažniji kompromis te zajednički rad i rast", kaže Nathalie Rayes, koja je i tijekom fotografiranja i razgovora za Gloriju pokazala kakva je perfekcionistica, jer je umjesto predviđenih dva sata za nas izdvojila dvostruko više vremena.

Kakvi su vam dojmovi o Hrvatskoj?

- Osjećam se kao kod kuće. Uživam u svakoj minuti. Osam tjedana sam u Hrvatskoj i moj dojam je da je ovo prekrasna zemlja s ljudima velikog srca. Moćan je osjećaj vidjeti zajednicu koja je toliko gostoljubiva prema Sjedinjenim Državama. Ljudi me zaustavljaju na ulici i govore: ‘Hvala, Ameriko.‘ Niste zaboravili da smo bili uz vas tijekom Domovinskog rata, a ni mi to ne zaboravljamo. SAD i Hrvatska imaju sjajno partnerstvo i prijateljstvo i nastavljamo ih razvijati. Blagoslov je ovdje biti veleposlanica.

Imate li omiljena mjesta u Hrvatskoj?

- Izvan Zagreba sam dosad bila u Rijeci i Splitu, koji mi se baš sviđaju. Los Angeles i Split su inače gradovi prijatelji. U Rijeci sam bila na karnevalu i divno se provela. Nisam znala da je treći najveći karneval na svijetu nakon Venecije i Rio de Janeira. Mjesta su važna, ali važnije mi je što se ondje događa. Vaša zemlja ima bogatu kulturu i povijest i veseli me istražiti svaki kutak Hrvatske. Bila sam i na Krku, gdje sam posjetila LNG terminal. Moj posao je zahtjevan, mnogo toga treba obaviti, ali uživam.

Kako izgleda vaš prosječni radni dan?

- Danas sam kuću napustila oko 7.45 i otišla u veleposlanstvo. Susrela sam se s vašim ministrom obrane kako bismo potpisali ugovor o kupnji osam helikoptera Black Hawk. Sad će se vaša flota povećati s četiri na dvanaest, što je velika investicija. Nakon toga sam se vratila u veleposlanstvo i održala više uzastopnih sastanaka, a sada sam ovdje s vama. U poslu sam non stop, ali željela bih imati još i više radnih sati. Osjećam hitnost u svemu što radim pa mi je kalendar uvijek popunjen. Kad obavljam neku dužnost, predana sam joj u potpunosti.

Cijeli intervju s američkom veleposlanicom pročitajte u novom broju Glorije uz koji ne propustite knjižicu s kuponima za Designer Outlet Croatia u kojoj vas čekaju dodatni popusti, a od 21. ožujka u prodaji je i limitirana edicija Gloria + Delicije.

image
Gloria produkcija
Linker
27. ožujak 2024 21:06