Hrabro srce crne mambe

Životna priča nepreboljenog Kobea Bryanta: ‘Bol je ponekad nepodnošlji­­va, ali zbog svoje tri kćeri prisilja­­­vam se gurati‘

Iako mu je u fokusu bila košarka, koja ga je posthumno dovela do kuće slavnih, američki sportaš bio je nevjerojatno uspješan i kao biznismen, humanitarac te kreativac koji je osvojio Oscara, a jednako uzbudljiv bio mu je privatni život sa suprugom Vanessom s kojom je imao četiri kćeri.

Svaki čovjek u životu sam bira po čemu će ga pamtiti i kakvog će ga se ljudi sjećati. I što je najvažnije - hoće li ga se uopće sjećati. Tako glasi jedna je od poznatih izjava proslavljenog NBA košarkaša Kobea Bryanta, koji je lanjskog siječnja u 42. godini poginuo u helikopterskoj nesreći zajedno s 13-godišnjom kćeri Giannom i još sedmero ljudi. Njihova se letjelica zbog iznimno loših vremenskih uvjeta i slabe vidljivosti survala niz obronke Calabasasa, brdovitog naselja u okolici Los Angelesa, a legendarni sportaš je u njoj bio jer je kćer pratio na košarkašku utakmicu koju je toga dana trebala odigrati.

Te legendarne izjave Kobea Bryanta prisjetili su se mnogi njegovi obožavatelji nakon što je objavljeno kako je primljen u Kuću slavnih i tako dobio svoje mjesto među najvećim košarkašima svih vremena. Nakon svih počasti koje je doživio na sportskim terenima, u Kuću slavnih primljen je posthumno početkom svibnja, a na priznanju je u njegovo ime zahvalila udovica Vanessa Bryant (42).

image
JON SOOHOO NBAE VIA GETTY IMAGES

Počasnu plaketu uručio joj je sportski velikan Michael Jordan, veliki uzor njezina pokojnog supruga. Ganuta do suza, Vanessa Bryant je u pratnji petogodišnje kćeri Bianke i 2-godišnje Capri održala dirljiv govor zahvale, spomenuvši suprugove sportske kvalitete, ali i to da je prije svega bio divan čovjek, brižljiv partner i požrtvovan otac. Posebno je bio angažiran oko kćeri Gianne, talentirane mlade košarkašice.

image
S kćeri Giannom, koja je bila talentirana košarkašica, poginuo je u helikopterskoj nesreći na povratku s utakmice.
ANDREW D. BERNSTEIN NBAE VIA GETTY IMAGES

Peterostruki osvajač NBA prstena s momčadi LA Lakersa čak je 18 puta u dva desetljeća profesionalne karijere zaslužio mjesto u All-Star momčadi američke košarkaške lige. Dva puta je vodio i reprezentaciju Sjedinjenih Država i doveo je do titule olimpijskog prvaka - u Pekingu 2008. i Londonu 2012.; dva puta je proglašen najboljim igračem finalnog turnira, jednom cijele NBA lige, a dva puta je bio i njezin najbolji strijelac. Briljirao je i u svojoj oproštajnoj utakmici 13. travnja 2016. na kojoj je kao 37-godišnjak za protivničku momčad Utah Jazza bio nezaustavljiv i utrpao joj 60 koševa.

Iako je bio nevjerojatno uspješan u košarci, Kobe Bryant bio je osoba širokog znanja i raznorodnih interesa. Tečno je govorio talijanski, francuski i španjolski, bio je uspješan poduzetnik, filantrop i humanitarni aktivist, glazbenik i filmaš, a sa svojom životnom ljubavi Vanessom Bryant podizao je i odgajao četiri kćeri. Ušao je i u filmsku povijest te je kao producent i koscenarist kratkog animiranog filma “Draga košarko” 2018. dobio Oscara. Film je režirao Glen Keane prema stihovima istoimene poeme kojom se Kobe Bryant oprostio od profesionalnog sporta. Tako da je Bryant u anale Američke filmske akademije upisan kao jedini oskarovac koji je i dvostruki olimpijski pobjednik te peterostruki osvajač NBA prstena.

Ime je dobio - iz jelovnika. Njegovi roditelji uživali su u govedini kobe dok je mama s njim bila trudna.

Uz razvoj svoje košarkaške akademije Mamba Sports u Kaliforniji, posljednjih mjeseci života bavio se i planovima za pokretanje vlastitog animiranog studija, a u suradnji s brazilskim hit autorom Paulom Coelhom namjeravao je napisati knjigu. Najprodavaniji suvremeni pisac Kobea Bryanta je zapazio po motivirajućim porukama, od kojih su neke bile citiranije od njegovih, a vjerojatno mu je imponiralo i to što je košarkaševo bogatstvo procijenjeno na 680 milijuna dolara (a Coelho je “težak” 500 milijuna dolara).

image
Mladi Kobe s ocem Joeom, koji je također bio profesionalni košarkaš, i majkom Pamelom.
ANDREW D. BERNSTEIN NBAE VIA GETTY IMAGES

Kobe Bryant rođen je 23. kolovoza 1978. u Philadelphiji kao jedini sin u obitelji Joea Bryanta, profesionalnog NBA košarkaša, i kućanice Pamele Cox Bryant. Odrastao je uz starije sestre Shariju i Shayu, s kojima se od svoje šeste godine do tinejdžerskih dana selio diljem Italije zbog očevih angažmana u klubovima tamošnje lige.

- Moja prva ljubav iz dječačkih dana bili su i ostali LA Lakersi: uživao sam u njihovoj igri, a još više u timskoj predanosti. U svakoj utakmici ostavljali su srce na terenu, po principu svi za jednog, jedan za sve - govorio je Kobe Bryant, kome su roditelji ime odabrali iz - jelovnika. Dok je Pamela bila trudna, osobito ih se dojmio jedan ručak u kojem su kušali odreske istoimenog japanskog goveda. Nakon oproštaja od NBA lige, u kojoj je kao prosječan igrač proveo osam sezona u klubovima Philadelphia 76ers, San Diego Clippers i Houston Rockets, Joe Bryant s obitelji se preselio u Italiju gdje su ostali idućih osam godina i selili se između Rietija, Reggio Calabrije, Pistoie i Reggio Emilije.

Čitajte i: Muza, seks simbol i ikona 20. stoljeća: Gubitak kćeri slomio ju je više od opake bolesti, no nije se predala!

- U Italiji sam krenuo u školu, odlično naučio jezik, zavolio nogomet i karate, koji sam trenirao usporedno s košarkom. Upravo sam na tatamiju naučio da se u životu nemam čega plašiti, jer je strah zapravo simbol našeg unutarnjeg poraza. Shvatio sam to kad mi je trener na treningu naložio da se borim s dječakom znatno višim i krupnijim od mene, koji je uz to imao crni pojas, dok sam ja nosio - narančasti. Uoči prve borbe unaprijed sam se predao, ali sam već u drugoj shvatio da sve to ništa ne znači, pa udarce nisam samo dobivao nego i zadavao - tim riječima je Bryant opisao jedan od ključnih trenutaka svog odrastanja.

image
AXELLE/BAUER-GRIFFIN FILMMAGIC

Italiju je zavolio i zbog arhitekture, kuhinje, ležernosti i otvorenosti njezinih stanovnika te blage klime kakva ga je kasnije oduševila u Kaliforniji. Kako je bio lud za košarkom, najčešće bi i zaspao sa zagrljenom loptom, a brzo je napredovao jer je trenirao i izvan dvorane pod očevim nadzorom. Osim toga, djed mu je iz Amerike poštom slao snimke NBA utakmica na videokasetama, koje je skupa s ocem analizirao. Istodobno je postao navijač Milana, nogometnog kluba kojem je do smrti bio vjeran, a zaljubio se i u europsku školu animacije, koja se znatno razlikovala od američkih crtića iz Disneyjeve produkcije.

Kako mu se otac nakon igračke po­­­svetio trenerskoj karijeri, Kobe Bryant se kao 13-godišnjak s roditeljima i sestrama vratio kući u Philadelphiju, gdje je završio srednju školu i briljantnim partijama u klubu Lower Merion High Schoola privukao pozornost agenata i menadžera. Milijunaš je postao već sa 17 godina, zahvaljujući prvom profesionalnom trogodišnjem ugovoru s Lakersima. Kako nije bio punoljetan, u njegovo ime morao ga je potpisati Joe Bryant.

To je bio početak Kobeo­­­vog puta do košarkaške Kuće slavnih, na kojem je obarao različite rekorde i postao jedan od najpopularnijih igrača svoje generacije. Tijekom karijere osobito poštovanje suigrača, navijača, ali i protivnika stekao je jer je na teren izlazio i ozlijeđen - sa slomljenim malim prstom lijeve ruke, nezaliječenom ozljedom koljena, napuklim mišićem lista...

- Ako mogu hodati i nisam u gipsu, sigurno ću nastupiti - jedna je od čuvenih Bryantovih izjava.

image
Svestrani Kobe pisao je priče i 2019. objavio ‘The Wizenard Series: Training Camp’ koju rado čitaju mladi sportaši.
DAVID DOW NBAE VIA GETTY IMAGES

Sam sebi je prišio nadimak Black Mamba (Crna Mamba), prema zmiji otrovnici koja eksplozivno i nepredvidivo napada i ujeda, jer je njegov stil igre nalikovao njezinu ponašanju u srazu s prirodnim neprijateljima. A u povijest olimpijskih igara mogao se upisati kao četverostruki pobjednik da 2000. nije otkazao sudjelovanje jer je ljetnu stanku odlučio provesti sa svojom djevojkom Vanessom, u koju se ludo zaljubio, te 2004. kad je izostavljen s reprezentativnog popisa zbog negativnog publiciteta u svjetlu suđenja zbog navodnog seksualnog napastovanja sobarice u jednom hotelu.

Ni privatni život mu nije bio manje uzbudljiv: u studenom 1999. na prvi pogled se zaljubio u 17-godišnju plesačicu Vanessu Laine koju je upoznao na snimanju spota za pjesmu “G’d Up” s debitantskog albuma hip-hop skupine Tha Eastsidaz, čiji je producent bio njegov prijatelj, američki glazbenik Snoop Dogg. Usprkos protivljenju svojih roditelja, koji su smatrali da je još premlad i da treba pričekati s takvom odlukom - pogotovo jer je Vanessa Laine Latinoamerikanka - vjenčali su se 18. travnja 2001. u katoličkoj crkvi St. Edward u Dana Pointu u Kaliforniji.

Čitajte i: Ena Begović: Dva desetljeća bez glumačke dive koja se najviše od svega bojala baš vožnje

Svadbi nije prisustvovao nitko bitan s mladoženjine strane, taj događaj uz njegove roditelje ignorirali su svi redom - Kobejeve sestre, menadžer i agent Arn Tellem, baš kao i suigrači iz LA Lakersa. Svima u inat Kobe i Vanessa Bryant vjenčali su se ne potpisavši predbračni ugovor, uvjerni da će njihova ljubav biti jača od svih izazova i prepreka na koje će nailaziti na svom putu. Tako je nekako i bilo, a Kobe se s roditeljima pomirio nakon dvije godine i rođenja najstarije kćeri Natalie Diamante u siječnju 2003. Obitelj je tada živjela u vili u Newportu na obali oceana, koju je kupio za četiri milijuna dolara i uredio u mediteranskom stilu.

Nisu u tom braku uvijek cvale ruže: kad je optužen za silovanje, Vanessa je prešla preko toga, no 2013. su najavili razvod - pa se pomirili.

No, na prve velike nevolje u raju nije trebalo dugo čekati. U ljeto 2003. lice Kobeja Bryanta našlo se na naslovnicama svih američkih novina, ovaj put zbog optužbi za seksualno napastvovanje. Što se točno dogodilo u noći 30. lipnja na 1. srpnja u hotelskoj sobi broj 35 luksuznog hotela u Vailu nikada nećemo saznati. Činjenica je da je atraktivna plavokosa sobarica Katelyn F. slavnom košarkašu, koji je sutradan u obližnjoj klinici podvrgnut operacijskom zahvatu koljena, pokazala kako se koristi jacuzzi, u sobu dostavila naručenu Cezarovu salatu s piletinom te mu na vrata sobe ponovno pokucala u 23 sata i 13 minuta, kad joj je završila smjena.

image
S Vanessom je imao četiri kćeri - Natalie, Giannu, Bianku i Capri.
Instagram

Sigurno je da je par imao seksualni odnos, no nikad nije dokazano da se Kobe Bryant nije zaustavio nakon što se Katelyn F. navodno predomislila te mu jasno i glasno rekla “ne”. Tako je ustvrdila u tužbi i na prvom sudskom ročištu otvorenom za javnost. Kako god, nakon prvog ročišta na kojem se Bryant izjasnio nevinim, porekavši sve optužbe, stvar su riješili odvjetnički timovi - izvansudskom nagodbom. A supruzi Vanessi slavni se košarkaš ispričao dijamantnim prstenom od četiri milijuna dolara. Da je sve ponovno u najboljem redu pokazala je nova trudnoća i rođenje druge kćeri Gianne Marie-Onore, koju zovu Gigi. Malena se rodila u svibnju 2006.

Par je javnost ponovno šokirao u siječnju 2013. objavivši na društvenim mrežama vijest o razvodu. Nepomirljive razlike u karakteru koje su naveli u zahtjevu za raskid braka trebale su zavarati medije i javnost, jer je brak pucao zbog Bryantove dvogodišnje afere s televizijskom producenticom Carlom DiBello, tada bliskom prijateljicom Kim Kardashian. Nije poznato kako se Kobe ovaj put umilio supruzi i ponovno stekao njezino povjerenje, no od brakorazvodne parnice nije bilo ništa. Možda je prevladao racionalni pristup - jer trebalo je odrediti skrbništvo nad djecom i podijeliti stotine milijuna dolara u novcu i nekretninama, ali i sve buduće prihode od ugovora i sponzorstava. Ne samo da se nisu razveli nego su u prosincu 2016. dobili treću kćer Bianku Bellu, a u lipnju 2019. i najmlađu Capri.

Kobe Bryant tada je već bio u igračkoj mirovini te se posvetio biznisu, humanitarnom radu i čitanju omiljenih autora - Georgea R. R. Martina, J. K. Rowling i Edgara Allana Poea, baš kao i pisanju pjesama i kratkih priča. Novi trenutak slave dočekao je na crvenom tepihu filmskog festivala Tribeca u New Yorku, na kojem se sa suprugom Vanessom te kćerima Natalijom Diamante i Giannom Marijom-Onore pojavio na svjetskoj premijeri animiranog filma “Draga košarko”.

image
Obitelj je do nesreće i pogibije Kobea i Gianne živjela sretno u rezidencijalnom Calabasasu.
Instagram

Film prati priču dječaka zaluđenog košarkom - od njegovih snova do uspona na zvjezdani sportski tron. To je, naravno, crtić o Kobeovom životu kojim je on, kako je govorio, želio nadahnuti djecu i mlade sportaše da ne odustaju od svojih snova, nego da budu fokusirani i posvećeni njihovu ostvarenju. - Kao sasvim mali dječak igrao sam košarku sa smotanim parom očevih čarapa koje sam ubacivao u lonce i koševe za smeće, a kasnije sam samo nastavio tim putem - izjavio je Bryant, koji je bio presretan kad je njegova kći Gianna odabrala košarku kao cilj kojem će se posvetiti.

Čitajte i: Životna priča legende! Obilježila ga je tragedija iz koje ga je izvukla žena kojoj je vjeran i danas

U Giginom društvu Kobe Bryant je blistao od očinskog ponosa, pratio ju je na sve utakmice, pa i treninge. Na mnoge su, da izbjegnu prometne gužve, putovali helikopterom - sve do kobne nedjelje 26. siječnja 2020. i leta na kojem su oboje smrtno stradali. Što se točno dogodilo toga dana nikad nećemo saznati, jer Bryantova letjelica nije bila opremljena crnom kutijom koja bilježi sve podatke leta i razgovore pilota s kontrolorima.

U svakom slučaju, vrijeme je toga dana bilo izrazito loše, zbog čega je losanđeleska policija prizemljila sve svoje helikoptere, a nakon mjeseci istrage stručnjaci su zaključili da se pilot u magli pogubio i na kraju se pri brzini od 285 kilometara na sat oko deset sati ujutro zabio u stjenovite obronke Calabasasa. Vanessi Bryant trebala je sva snaga ovoga svijeta da se oprosti od svojih najdražih i započne novi život bez voljenog supruga i kćeri. A u travnju ove godine, 14 mjeseci nakon što joj se život u sekundi promijenio, u časopisu People ispričala je kako se oporavlja.

- Ne mogu reći da sam svakog dana jaka.Ne mogu reći da nema dana kad se osjećam da ne­­­ću doživjeti sutra. Bol je ponekad nepodnošlji­­va, ali jednostavno se zbog svoje tri kćeri prisilja­­­vam gurati dalje. Jedino ta spoznaja - da nema predaje - dan može učiniti boljim za moje cure i mene - otkrila je Vanessa Bryant, koja se posljednjih mjeseci posebno angažirala oko rada humanitarne zaklade koju je osnovala s pokojnim suprugom. U čast poginulih preimenovala ju je u Mamba&Mambacita Sports Foundation, a njezin glavni cilj ostaje isti - da pomogne djeci i mladim sportašima ostvariti njihove snove.

Nesuđeni reper

Kad je rep skupina Cheizaw, sastavljena od srednjoškolaca iz filadelfijskog predgrađa, potpisala ugovor za debitantski album, to je bio događaj godine u srednjoj školi Lower Merion. No, glazbene urednike u Sony Entertainmentu zanimao je samo jedan njihov član - Kobe Bryant, koji je te 1996. potpisao i prvi profesionalni ugovor s LA Lakersima. Četiri godine poslije uspjeli su u onom što su zapravo željeli - Kobeov solo album ‘Visions’. Najavili su ga za proljeće 2000., no na kraju odustali od njega zbog mlakog interesa za najavni singl ‘K.O.B.E.’ na kojem mu je gošća bila model Tyra Banks. Nakon toga Bryant je pokrenuo vlastitu etiketu, na kojoj nikada nije objavljen niti jedan singl. Za prvi pravi glazbeni uspjeh morao je čekati do 2011. kad je pjesma ‘The Heaven and Earth Challenge’, koju je izveo u duetu s tajvanskim pjevačem Jayem Chouom, postala hit na Dalekom istoku, pa ju je Sprite iskoristio za svoju marketinšku kampanju u Kini. S druge strane, Kobeov fascinantni životopis nadahnuo je mnoge glazbenike pa su mu pjesme posvetili reperi Lil Wayne, Sho Baraka i Chief Keef.

Linker
25. travanj 2024 04:04