Domagoj Ivanković

 NINA BURTON
Slavonija u Zagrebu

Zvijezda ‘Kumova‘ o uspomenama na djetinjstvo u Slavoniji: "I danas mi je jedna slastica najdraža i sinonim za bogatstvo"

Budući da se rodio i odrastao u Vinkovcima, zvijezdi ‘Kumova‘ Domagoju Ivankoviću djetinja sjećanja na blagdane imaju veliku vrijednost. Iako ove godine Uskrs neće slaviti u roditeljskoj kući, slavonski specijaliteti bit će posluženi u njegovom zagrebačkom domu koji dijeli sa suprugom Anom.

Budući da se rodio i odrastao u Vinkovcima, zvijezdi ‘Kumova‘ Domagoju Ivankoviću djetinja sjećanja na blagdane imaju veliku vrijednost. Iako ove godine Uskrs neće slaviti u roditeljskoj kući, slavonski specijaliteti bit će posluženi u njegovom zagrebačkom domu koji dijeli sa suprugom Anom.

Televizijski i kazališni glumac Domagoj Ivanković (28) jako se veseli Uskrsu jer ga podsjeća na zajedništvo u njegovoj velikoj obitelji. Odrastao je u Vinkovcima, priča, gdje su jedno dvorište dijelile dvije obiteljske kuće s puno ukućana pa su za njega blagdanska slavlja uvijek vesela i mnogobrojna. Ove godine neće biti dio te uskrsne atmosfere jer će blagdan provesti sa suprugom, psihologinjom Anom i njezinim roditeljima u Zagrebu, no zato će svečani stol obilovati okusima njegovog djetinjstva.

Kad govori o uskrsnim običajima iz svoga kraja, Domagoj se prvo sjeti Cvjetnice i umivanja vodom s poljskim cvijećem te odlazaka na obred Velikog petka, subote i uskrsnu nedjeljnu misu. Ono što mu posebno budi nepce su slavonski specijaliteti koji se u ovo vrijeme nađu na njegovom stolu; kuhana šunka i kulen, šunka u kruhu, mladi luk, hren, jaja, svježi i podliveni sir (čuva se u vodi i blagog je okusa), sitni kolači; od mađarica, raznih pita i kremšnita.

image

Domagoj će ovaj Uskrs provesti u Zagrebu sa suprugom Anom i njezinim roditeljima

NINA BURTON

„Obožavam sva ta jela, ali moram istaknuti fetiš iz djetinjstva. To su ona čokoladna jaja omotana u svjetlucave papiriće, od obične mliječne čokolade. Brat Luka i ja smo ih obožavali. Štoviše, tvrdili smo da je onaj tko ih ima bogat čovjek”, kroz smijeh priča zvijezda ‘Kumova‘. Ispričao je i koji mu je običaj najdojmljiviji.

„U Slavoniji se za Uskrs svi ostaci blagoslovljene hrane zamotaju u papir i ne bacaju, već zapale”, ističe glumac koji će sve ove okuse i običaje uživati sa suprugom i njezinim roditeljima na svečanom ručku.

image

Glumac se živo sjeća nježnog okusa čokoladnih jaja

JOSIP MOLER CROPIX

Stoga će se pobrinuti da na zajedničkom ručku bude domaćeg kulena i svježeg sira. U međuvremenu Domagoj, kojeg u ‘Kumovima‘ gledamo kao dobroćudnog Josipa Kvasinu, priprema komediju karaktera ‘Ženidba‘ u Kerempuhu gdje je odnedavno dio ansambla, preuređuje stan u koji se sa suprugom uselio prije godinu i pol, i obilazi tržnicu Dolac gdje nabavlja orašaste plodove, suho i svježe voće koje će mu savršeno doći za balansiranje prehrane nakon blagdanskog obilja.

„Ne bojim se za dijetu nakon Uskrsa. Ana je vrsna kuharica u pripremi variva od mahunarki, rajčice i kupusa”, zaključio je kroz smijeh.

15. travanj 2025 13:11