Vedran Peteh
Čarolija improvizacija

Radi čuda od neiskorištenih namirnica iz hladnjaka! U zagrebačkoj zalogajnici Ivana priprema slasne hitove

Nakon što je završila prestižni Culinary Institute of America i brusila vještine u restoranima diljem svijeta, Zagrepčanka Ivana Bekavac u zalogajnici u centru grada pripravlja maštovite kreacije od neiskorištenih namirnica iz hladnjaka.

Kad je Ivana Bekavac (27) krajem srednjoškolskog obrazovanja u zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji rekla roditeljima da želi postati kuharica, malo je reći da ih je ostavila u potpunom šoku. Unatoč njihovim molbama da kao odlična učenica upiše “ozbiljni” fakultet, Ivana nije odustajala od svoje želje te je otputovala u New York - gdje je završila prestižni Culinary Institute of America (CIA).

zagreb 05.06.2020
 Ivana Bekavac restoran KUT
foto vedran peteh
vedran peteh
Ivana Bekavac šokirala je roditelje odlukom da postane kuharica, no ona je bila ustrajna i završila je Culinary Institute of America u New Yorku.

"CIA mi je izgledao poput dvorca iz filmova o Harryju Potteru. Studenti i profesori ondje “žive” hranu, govori se samo o kuhanju, a o kulinarskim vještinama podučavaju najbolji mentori na svijetu. No, unatoč ljubavi prema kulturi hrane, mnogo polaznika Instituta tijekom tri godine studija odustane. Jer kuharski posao je jako težak, radi se po 15 - 16 sati na dan, a u školi smo imali i stres-testove kao što je kuhanje noću", kaže Ivana, koju je šira publika upoznala kao jednu od mentorica u showu “Kuhan i pečen”. Vještine je nakon školovanja brusila u restoranima diljem svijeta - od Amerike, Australije, Novog Zelanda pa i na jahtama koje plove Karibima, u slovenskoj Hiži Franko slavne chefice Ane Roš, u Splitu sa chefom Dinom Galvagnom, kojeg smatra najboljim hrvatskim kuharom.

"Dino je znao čupati kosu zbog mojih improvizacija i govoriti mi da ne posvećujem dovoljno pažnje preciznom praćenju recepata", govori Ivana Bekavac, koja je u centru Zagreba nedavno otvorila mali ulični restoran Kut.

"Volim stvarati nešto naizgled ni iz čega, igrati se i otkrivati nove stvari", kaže Ivana, koja trenutačno pripravlja samo gablece. U ponudi restorana dnevno je četiri do pet jela, koja smišlja na temelju dostupnih namirnica iz hrvatskih OPG-ova, a radno vrijeme je od 11 do 16 sati, odnosno - dok se sve ne pojede.


zagreb 05.06.2020
 Ivana Bekavac restoran KUT
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Ivana obožava slatko, ali i jela od povrća. Recept improvizira od ostatka namirnica koje pronađe u hladnjaku.

"Obožavam slatko, ali kolače ne držimo jer bih ih vjerojatno sama sve pojela. Priznajem da nisam neka majstorica u spravljanju deserata iako je moj prvi djetinji kulinarski pokušaj bila baš torta. Napravila sam je samo od brašna i vode, bila je tvrda kao kamen, a na užas moje mame uspjela sam unerediti cijelu kuhinju", govori Ivana, koja osim slatkog najviše voli jela od povrća. Recepte improvizira uglavnom od ostataka namirnica koje pronađe u hladnjaku, a jedno takvo jelo - Kumina salata - na meniju je njezine zalogajnice i u dva je tjedna rada njezina Kuta postala pravi hit.

Čitajte i:

Vratio se iz Škotske pa otišao u Dalmaciju! Mate Janković svojom gastro ponudom osvaja Makarsku

Raj za ljubitelje tjestenine: Probajte suzdržati zazubice na ponudu neobičnog street fooda u Zagrebu

Gastro sveznalica i omiljena lovkinja: 'Navečer imam najveći apetit, ali ga pokušavam zatomiti'

Linker
06. ožujak 2024 04:27